flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Товариства з обмеженою відповідальністю “ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС” у справі № 908/3025/16 (суддя Дроздова С.С.)!

08 травня 2024, 15:36

До уваги Товариства з обмеженою відповідальністю “ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС” у справі № 908/3025/16 (суддя Дроздова С.С.)!

 

 

номер провадження справи  27/134/16

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД  ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

 

07.05.2024                                                                                             Справа № 908/3025/16

   м. Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Дроздової С.С. при секретарі Вака В.С., розглянувши заяву Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (вул. Назарівська, буд. 3, м. Київ, 01032, ідентифікаційний код 24584661) про заміну сторони (стягувача, позивача за зустрічним позовом) правонаступником та матеріали справи № 908/3025/16

за первісним позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС” (вул. Комісара Крилова, буд. 14, м. Дніпро, 49124)

до Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція”                           (вул. Промислова, 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71504)

про розірвання договору поставки продукції

за зустрічним позовом: Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” (вул. Промислова, 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71504)

до Товариства з обмеженою відповідальністю “ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС”                       (вул. Комісара Крилова, буд. 14, м. Дніпро, 49124)

            про стягнення 4 544 грн. 28 коп. пені

           

            За участю Самарського відділу державної виконавчої служби у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (вул. Космонавта Волкова, 6-в, м. Дніпро, 49112)

 

за участю представників

від заявника: не з’явився

від ТОВ ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС”: не з’явився

від ВДВС: не з’явився

 

УСТАНОВИВ:

 

25.04.2024 Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” сформувало в системі “Електронний суд” заяву про заміну сторони стягувача, позивача за зустрічним позовом) правонаступником по справі № 908/3025/16 з Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” на його правонаступника - Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Філія “Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція”.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 25.07.2024 заяву передано до розгляду судді Дроздовій С.С.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 26.04.2024 прийнято до розгляду заяву Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” про заміну сторони (стягувача, позивача за зустрічним позовом) правонаступником по справі № 908/3025/16 до розгляду. Судове засідання з розгляду заяви призначено на 07.05.2024.

29.04.2024 через підсистему “Електронний суд” від Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” надійшла заява, у якій останній просить суд розглянути заяву про заміну сторони її правонаступником за наявними матеріалами справи.

            Пунктом 3 ст. 222 ГПК України передбачено, що у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Представники сторін та відділу державної виконавчої служби в судове засідання 07.05.2024 не з’явилися, про час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

Оскільки, відповідно до ч. 3 ст. 334 ГПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження, суд розглянув дану заяву без участі представника відповідача.

Розглянувши  матеріали справи № 908/3025/16 та заяву про заміну сторони (стягувача, позивача за зустрічним позовом) правонаступником, суд встановив наступне.

30.01.2017 Господарським судом Запорізької області було прийнято рішення у справі №  908/3025/16, яким у задоволенні первісних позовних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю “ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС” до Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” відмовлено. Зустрічні позовні вимоги Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” до Товариства з обмеженою відповідальністю “ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС” задоволено частково. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю “ТЕХНО-ПРОМ-ІМПУЛЬС” на користь Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” 4 544 грн. 28 коп. пені за період з 01.12.2016 по 13.12.2016, 16 778 грн. 88 коп. пені за період з 14.12.2016 по 30.01.2017, 1 378 грн. 00 коп. судового збору. В іншій частині зустрічного позову відмовлено.

14.02.2017 на виконання прийнятого рішення Господарським судом Запорізької області було видано наказ у справі № 908/3025/16.

Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 10.05.2017 рішення Господарського суду Запорізької області від 30.01.2017 по справі № 908/3025/16 залишено без змін.

В обґрунтування заяви заявник посилається на Закон України “Про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, постанову Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1420 “Про утворення акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” та відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно із заявою, Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” є правонаступником усіх прав і обов’язків державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” із дня його державної реєстрації.

Статтею 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно зі ст. 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Виконання судового рішення є невід'ємною стадією процесу правосуддя, і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України “Про виконавче провадження”.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України “Про виконавче провадження” у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов’язковими тією мірою, якою вони були б обов’язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до положень статті 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Приписами ст. 52 ГПК України визначено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов’язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов’язкові для нього так само, як вони були обов’язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно з ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників.

Відповідно до вимог статті 10 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відповідно до частини 6 статті 4 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” у разі  перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

У лютому 2023 року було прийнято Закон України “Про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Відповідно до цього Закону утворення товариства (Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”) здійснюється шляхом перетворення Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (код згідно з ЄДРПОУ 24584661) за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Постановою від 29 грудня 2023 року № 1420 “Про утворення акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України “Про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” прийнято рішення про утворення Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (код згідно з ЄДРПОУ 24584661).

На виконання постанови Кабінету Міністрів України 11 січня 2024 року було проведено відповідні реєстраційні дії, а саме:

- припинення юридичної особи - Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”;

- державна реєстрація новоутвореної юридичної особи - Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань 11 січня 2024 року приватним нотаріусом Федоровою К.І. була проведена державна реєстрація припинення юридичної особи Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в результаті її реорганізації, реєстраційна дія 1000741120251000221; підстава: рішення щодо реорганізації.

11 січня 2024 року приватним нотаріусом Федоровою К.І. також була проведена державна реєстрація створення юридичної особи в результаті перетворення, реєстраційна дія 1000741450000105879, а саме Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” код ЄДРПОУ 24584661.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України товариство (АТ НАЕК “Енергоатом”) є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов’язків Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” із дня державної реєстрації товариства.

Відповідно до Статуту Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1420 Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” утворено в результаті реорганізації шляхом перетворення Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” відповідно до Закону України “Про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”. Товариство є правонаступником усіх прав і обов'язків Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” із дня його державної реєстрації.

Відповідні відомості закріплені і у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Так, відповідно до наданого витягу у графі “Дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа” зазначено Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, код ЄДРПОУ: 24584661.

У витягу у графі “Дані про відокремлені підрозділи юридичної особи” зазначено Філія “Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, ідентифікаційний код 19355964, місцезнаходження: Україна, 71503, Запорізька обл., місто Енергодар, вулиця Промислова, будинок 133.

Таким чином, Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” утворено в результаті реорганізації шляхом перетворення Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” та є правонаступником усіх прав і обов’язків Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Отже, Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” є правонаступником Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Враховуючи, що виконавчий документ не виконано та наявний запис про припинення юридичної особи – стягувача в результаті реорганізації, є необхідність у заміні сторони виконавчого провадження.

            На підставі вищевикладеного, суд ухвалює замінити сторону (стягувача, позивача за зустрічним позовом) у справі № 908/3025/16 та стягувача (позивача за зустрічним позовом) його правонаступником, а саме: Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (вул. Назарівська, буд. 3, м. Київ, 01032, ідентифікаційний код 24584661) в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” (вул. Промислова, буд. 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71503, ідентифікаційний код 19355964) на правонаступника – Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (вул. Назарівська, буд. 3, м. Київ, 01032, ідентифікаційний код 24584661) в особі Філії “Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (вул. Промислова, буд. 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71503, ідентифікаційний код 19355964).

Керуючись ст. ст. 52, 232, 233, 234, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд –

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Заяву Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” про заміну сторони (стягувача, позивача за зустрічним позовом) правонаступником та матеріали справи № 908/3025/16 задовольнити.

 

  1. Здійснити заміну сторони (позивача за зустрічним позовом) та стягувача у справі № 908/3025/16 – Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (вул. Назарівська, буд. 3, м. Київ, 01032, ідентифікаційний код 24584661) в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” (вул. Промислова, 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71504, ідентифікаційний код 19355964) на правонаступника Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (вул. Назарівська, буд. 3, м. Київ, 01032, ідентифікаційний код 24584661) в особі Філії “Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” (вул. Промислова, 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71504, ідентифікаційний код 19355964).

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею (частина 2 статті 235 Господарського процесуального кодексу України).

Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, передбачені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

 

Повний текст ухвали  складено та підписано 08.05.2024.

 

Повний текст ухвали розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

 

            Суддя                                                                                                     С.С. Дроздова