flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув на користь НАК «Нафтогаз України» понад 900 тис. грн. боргу за фінансування добудови газопроводу в Токмацькому районі області

11 липня 2017, 15:44

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява ПАТ «НАК «Нафтогаз України» до Таврійської сільської ради Токмацького району Запорізької області про стягнення суми боргу за договором фінансування добудови газопроводу.

В судовому засіданні встановлено, що в жовтні 2012 року Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» та Таврійська сільська рада уклали договір, відповідно до умов якого, позивач здійснює фінансування добудови об’єкта газопостачання «Підвідний газопровід середнього тиску від
с. Переможне до с. Зелений Гай Таврійської сільської ради. ІІІ черга будівництва», а відповідач зобов’язується здійснити добудову вказаного об’єкта, введення його в експлуатацію, забезпечити передачу його, як цілісного об’єкта у державну власність до сфери управління Міністерства енергетики та вугільної промисловості України,  а також повернути грошові кошти, отримані від НАК «Нафтогаз України».

Договір в частині фінансування будівництва з боку позивача було виконано в повному обсязі. Об’єкт, зазначений у договорі, було побудовано та введено в експлуатацію в грудні 2012 року.

Проте, відповідач свої зобов’язання в частині повернення грошових коштів НАК «Нафтогаз України» не виконав, чим порушив умови договору.

Чинним цивільним та господарським законодавством визначено, що зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, а за відсутності таких умов та вимог, відповідно до звичаїв ділового обороту.

Наведені обставини відповідно до норм діючого законодавства, а також умов спірного договору є підставою для стягнення заборгованості та застосування до відповідача штрафних санкцій.

В зв’язку з чим, колегією суддів Господарського суду Запорізької області 01.06.2017 було прийнято рішення по справі №908/47/17, яким позов задоволено, з Таврійської сільської ради на користь позивача стягнуто заборгованість та штрафні санкції на загальну суму 912968,27 грн.

Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили, видано наказ на його виконання.