flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Запорізької області стягнуто з приватного підприємця суму компенсації за незаконне публічне використання музичного твору в приміщенні кафе

18 липня 2017, 09:24

    Організація колективного управління авторськими та суміжними правами звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах ТОВ «Ворнер Мьюзік Україна» до фізичної особи-підприємця про стягнення компенсації за порушення майнових авторських прав – незаконного використання музичного твору в приміщенні кафе.

    З матеріалів справи вбачається, що в грудні 2016 року позивачем була проведена відео фіксація факту публічного відтворення музичного твору «We don’t talk anymore» (виконавець – Charlie Puth Feat. Selena Gomez) у кафе, в якому здійснює господарську діяльність відповідач.

    Чинним ЦК України визначено, що використання об’єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання такого об’єкта.

    Між тим, відповідач дозволу на використання музичного твору не отримував, договору з Організацією колективного управління авторськими та суміжними правами не укладав.

    Законом України «Про авторське право та суміжні права» встановлено, що при порушеннях будь-якою особою авторського права і (або) суміжних прав, суб’єкти авторського права мають право вимагати визнання та поновлення своїх прав, а також подавати позови про відшкодування збитків (матеріальної шкоди), включаючи упущену вигоду, або стягнення доходу отриманого порушником внаслідок порушення ним авторського права, або ж виплату компенсацій.

    За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 13.06.2017 було прийнято рішення по справі №908/946/17, яким позов задоволено, з відповідача стягнуто суму компенсації в розмірі 32000 грн.

    Рішення суду набрало законної сили, видано наказ на його виконання.