flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув на користь державного підприємства «Об’єднання Комунар» понад 2 млн. грн. попередньої оплати за непоставлений товар

18 липня 2017, 09:27

    До Господарського суду Запорізької області звернулось державне науково-виробниче підприємство «Об’єднання Комунар» з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення суми попередньої оплати за договором.

    Під час розгляду справи судом встановлено, що у вересні 2016 року між сторонами був укладений договір поставки товару, відповідно до умов якого, відповідач взяв на себе зобов’язання поставити товар у визначений строк, а позивач прийняти та оплатити його.

    На виконання вказаного договору ДП «Об’єднання Комунар» на користь відповідача було перераховано передплату у розмірі 1,962 млн. грн. – 50 % вартості договору.

    Однак, приватне підприємство, в порушення умов договору, поставку товару не здійснило, грошові кошти не повернуло.

    Згідно з нормами ЦК України, якщо подавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

    Крім того, діючим законодавством та умовами спірного договору визначено, що за порушення термінів поставки продукції постачальник має сплатити замовнику пеню.

     З огляду на викладене, Господарським судом Запорізької області 27.06.2017 було прийнято рішення по справі №908/911/17, яким позов задоволено, на користь позивача стягнуто суму попередньої оплати та штрафні санкції на загальну суму 2092835,84 грн.

    Рішення суду не оскаржувалося в апеляційному порядку та набрало законної сили.