flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності Запорізької міської ради земельну ділянку площею 0,7394 га

20 липня 2017, 12:50

     Запорізька місцева прокуратура №1 звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах держави в особі органу місцевого самоврядування – Запорізької міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю про розірвання договору оренди земельної ділянки, площею 0,7394 га по вул. Шкільній в м. Запоріжжя та зобов’язання вчинити певні дії.

    Дослідивши матеріали справи суд встановив, що в 2004 році між відповідачем та Фондом державного майна України було укладено договір купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва шляхом викупу, відповідно до умов якого, на товариство з обмеженою відповідальністю було покладено обов’язок завершити будівництво вказаного об’єкта до 01.01.2016 та ввести його в експлуатацію.

    Приватне підприємство в березні 2010 року уклало із Запорізькою міською радою договір оренди земельної ділянки, на якій розташований зазначений об’єкт будівництва.

    В той же час, підприємство свої зобов’язання за договором купівлі-продажу не виконало, об’єкт не добудувало, внаслідок чого, рішенням Господарського суду Запорізької області від 06.02.2017 по справі №908/3121/16 договір було розірвано. 

    Згідно з положеннями Закону України «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва», розірвання договору купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки, на якій розташований цей об’єкт.

    Відповідно до Закону України «Про оренду землі» та умов спірного договору, у разі припинення або розірвання договору оренди землі, орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку  на умовах, визначених договором, у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

    За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 27.06.2017 було прийнято рішення по справі №908/1095/17, яким позов задоволено, договір оренди землі розірвано, товариство з обмеженою відповідальністю зобов’язано повернути земельну ділянку комунальної форми власності площею 0,7394 га на користь територіальної громади м. Запоріжжя в особі Запорізької міської ради.

    Рішення суду не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.