flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув збитки, заподіяні приватним підприємством за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів на суму понад 260 тис. грн.

17 серпня 2017, 11:36

Василівська міська рада звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення збитків, заподіяних територіальній громаді м. Василівка у зв’язку з використанням товариством з обмеженою відповідальністю земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Відповідно до матеріалів справи, Василівська міська рада в грудні 2012 року надала в оренду комунальному підприємству «Добробут» земельну ділянку площею 0,7 га строком на 3 роки.

Після чого, комунальне підприємство в травні 2013 року передало зазначену земельну ділянку в суборенду відповідачу для будівництва комплексу торгово-побутового призначення.

Оскільки строк дії договору оренди сплив в грудні 2015 року, позивач двічі спрямовував на адресу відповідача повідомлення, в яких нагадував про сплив дії договору та необхідності приведення орендних відносин у відповідність діючому земельному законодавству, оскільки на зазначеній ділянці розташований об’єкт нерухомості, що належить на праві приватної власності товариству з обмеженою відповідальністю, однак, вказані листи були залишені без відповіді.

Під час розгляду справи судом встановлено, що підприємство фактично продовжувало користуватися земельною ділянкою, але плату за користування нею не вносило, чим завдало збитків міському бюджету, оскільки користування земельною ділянкою відповідачем без укладення договору оренди обмежує право законного власника розпоряджатись нею, використовувати її за цільовим призначенням та отримувати за її використання плату.

Чинним Земельним кодексом України визначено, що власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок, зокрема, неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки.

За таких обставин, Господарським судом Запорізької області 24.07.2017 було прийнято рішення по справі №908/1070/17, яким позов задоволено, з відповідача стягнуто на користь Василівської міської ради збитки в сумі 266481,60 грн.

Рішення суду набрало законної сили, видано наказ на його виконання.