flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області повернув до комунальної власності територіальної громади м. Енергодар будівлю теплиці, орендар якої заборгував міському бюджету чималу суму орендної плати

15 вересня 2017, 15:14

   Енергодарська місцева прокуратура звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом в інтересах держави в особі Енергодарської міської ради та Управління комунальної власності до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення заборгованості, розірвання договору оренди нерухомого комунального майна та зобов’язання вчинити певні дії.

  Встановлено, що у травні 2010 року між Управлінням комунальної власності Енергодарської міської ради та відповідачем було укладено договір оренди, за умовами якого орендодавець передає, а орендар приймає в тимчасове володіння та користування будівлю теплиці загальною площею 111,9 м2, розташовану в м. Енергодар по вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів.

   Вказаним договором на відповідача був покладений обов’язок щодо своєчасного внесення орендної плати.

   Однак, товариство з обмеженою відповідальністю систематично порушувало свої зобов’язання зі сплати орендних платежів, внаслідок чого утворився борг в сумі майже 20 тис. грн. за період з січня по травень 2017 року.

   Порушення підприємством зобов’язань щодо своєчасного внесення орендної плати є тривалим та систематичним, за наданими до справи документами становить більш ніж 3 місяці поспіль.

   Зазначені обставини відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та умов спірного договору є підставою для його дострокового розірвання, стягнення заборгованості та зобов’язання орендаря повернути об’єкт оренди на умовах, визначених у договорі.

   В зв’язку з чим, Господарським судом Запорізької області 22.08.2017 було прийнято рішення по справі №908/1326/17, яким позов  задоволено, на користь Управління комунальної власності Енергодарської міської ради стягнуто заборгованість та штрафні санкції на загальну суму 19339,10 грн., договір оренди розірвано, товариство з обмеженою відповідальністю зобов’язано повернути комунальне нерухоме майно на користь балансоутримувача.

   Рішення суду не оскаржувалося в апеляційному порядку та набрало законної сили.