flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Запорізької області стягнув з Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» заборгованість за договором енергопостачання на суму понад 14 млн. грн

22 вересня 2017, 15:35

Господарським судом Запорізької області розглянуто позов ПАТ «Запоріжжяобленерго» до Запорізького державного підприємства «Радіоприлад» про стягнення заборгованості за договором енергопостачання.

Так, в травні 1998 року між сторонами був укладений договір на користування електричної енергії, відповідно до умов якого, позивач продає електричну енергію відповідачу для забезпечення потреб його електроустановок, а відповідач, в свою чергу, сплачує її вартість та здійснює інші платежі згідно умов даного договору.

Під час розгляду справи судом встановлено, що в період з серпня 2015 року по червень 2017 року державне підприємство «Радіоприлад», в порушення умов договору, прийняті на себе грошові зобов’язання належним чином та в повному обсязі не виконало, у зв’язку із чим, перед ПАТ «Запоріжжяобленерго» утворилась значна заборгованість за спожиту активну електричну енергію та послуги з компенсації перетікання реактивної електроенергії.

Діючим цивільним та господарським законодавством визначено, що зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, а за відсутності таких умов та вимог, відповідно до звичаїв ділового обороту.

Наведені обставини відповідно до вимог чинного законодавства є підставою для стягнення заборгованості та застосування до Запорізького ДП «Радіоприлад» штрафних санкцій.

В зв’язку з чим, Господарський суд Запорізької області задовольнив позов ПАТ «Запоріжжяобленерго» та стягнув з відповідача заборгованість і штрафні санкції на  загальну суму 14161549,87 грн.

Рішення по справі №908/1245/17 від 29.08.2017 не оскаржувалось в апеляційному порядку та набрало законної сили.