flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ ВІДПОВІДАЧІВ 3,5,6 (м.Донецьк) у справі № 908/3026/20 (908/1297/21)

24 червня 2021, 15:00

  номер провадження справи  26/39/20         

      

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА 

про відкриття провадження у справі                

 

  23.06.2021                                                      Справа № 908/3026/20(908/1297/21) 

 м. Запоріжжя

Суддя Юлдашев Олексій Олексійович, розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “НАП ФІНАНС”, м. Запоріжжя

до відповідачів: 1/ Товариства з обмеженою відповідальністю “Слов’янська деревня”, м. Одеса; 2/ Товариства з обмеженою відповідальністю “Маріоніка”, селище Опитне Донецької області; 3/ Товариства з обмеженою відповідальністю “Діанка-Прод”, м. Донецьк; 4/ Товариства з обмеженою відповідальністю “ТМ “Інтертекс”, м. Київ; 5/ Асланової Ганни Петрівни, м. Донецьк; 6/ Асланова Петра Васильовича, м. Донецьк

про стягнення заборгованості  11   159   130,31 грн

 

в межах справи № 908/3026/20

про банкрутство -  Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “НАП ФІНАНС”, м. Запоріжжя

Кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Горизонт”, м. Київ

 

УСТАНОВИВ:

         До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “НАП ФІНАНС”, м. Запоріжжя  до Товариства з обмеженою відповідальністю “Слов’янська деревня”, м. Одеса, Товариства з обмеженою відповідальністю “Маріоніка”, селище Опитне Донецької області, Товариства з обмеженою відповідальністю “Діанка-Прод”, м. Донецьк, Товариства з обмеженою відповідальністю “ТМ “Інтертекс”, м. Київ, Асланової Ганни Петрівни, м. Донецьк, Асланова Петра Васильовича, м. Донецьк про стягнення 11   159   130,31 грн, для розгляду в межах справи № 908/3026/20 про банкрутство позивача.

         Ухвалою суду від 17.05.2021 позовну заяву було залишено без руху та надано заявнику строк протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали усунути недоліки   заяви шляхом подання  до суду доказів сплати судового збору у розмірі 167   386,95грн.

         До суду 14.06.2021 надійшло клопотання позивача про відстрочення судового збору.

         Згідно з ч.1 ст. 8 Закону України “Про судовий збір” враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за певних умов.

         Підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін. Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі статтею 73 Господарського процесуального кодексу України повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

       Тобто з метою дотримання принципу доступу до правосуддя, - законодавство передбачає підстави для звільнення від сплати судового збору.

         Як зазначено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 14.01.2021 року у справі №0940/2276/18, юридична особа має право звернутися з клопотанням, а суд не обмежений у праві на власний розсуд відстрочити або звільнити від сплати. Крім того, із наведеного вбачається, що прийняття рішення про відстрочення або звільнення від сплати судового збору, суд може і з власної ініціативи у тому разі, коли юридична особа звертається із клопотанням про розстрочення сплати судового збору.

         Позивач зазначає, що у ТОВ “ФК “НАП ФІНАНС” відкрито лише два рахунки, та на підтвердження відсутності коштів на них надає виписки з банківського рахунку №26500700683252/UАН, відкритого у АТ “ПРАВЕКС БАНК” за період з 02.04.2021р. по 24.05.2021р., та №UА893206270000026505013076204, відкритого у АТ “СБЕРБАНК” за період з 01.02.2021р. по 25.05.2021р.

         Враховуючи надану законодавством можливість застосування правового інституту розстрочення, відстрочення, звільнення від сплати судового збору або зменшення його розміру до юридичної особи за майновим критерієм, суд вважає, що Позивач має підстави отримати відстрочення сплати судового збору з огляду на незадовільний стан платоспроможності та відсутність грошових коштів на рахунках.

         Аналогічний підхід про можливість застосування майнового критерію на підставі статті 8 Закону України “Про судовий збір” до юридичної особи приватного права або суб'єкта владних повноважень, але за обов'язкової умови перевірки її майнового стану в залежності від оцінки доказів, якими обґрунтовується її рівень, викладений у таких судових рішеннях: постановах Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 17 травня 2018 року у справі № 904/9117/17, від 13 лютого 2018 року у справі № 905/974/17, від 20 лютого 2018 року у справі № 910/17456/17.

За положеннями ч.6 ст.12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Згідно зі ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими   Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Слід  прийняти позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “НАП ФІНАНС” до розгляду в межах справи №908/3026/20 про банкрутство позивача, відкрити провадження з розгляду позовної заяви та здійснювати  розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження з урахуванням особливостей, встановлених Кодексом України з процедур банкрутства.

Керуючись ст.ст. 2, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 3, 12, 176, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

       Прийняти позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “НАП ФІНАНС”, м. Запоріжжя до Товариства з обмеженою відповідальністю “Слов’янська деревня”, м. Одеса, Товариства з обмеженою відповідальністю “Маріоніка”, селище Опитне Донецької області, Товариства з обмеженою відповідальністю “Діанка-Прод”, м. Донецьк, Товариства з обмеженою відповідальністю “ТМ “Інтертекс”, м. Київ, Асланової Ганни Петрівни, м. Донецьк, Асланова Петра Васильовича, м. Донецьк про стягнення 11   159   130,31 грн, до розгляду в межах справи №908/3026/20 про банкрутство позивача, відкрити провадження з розгляду позовної заяви.

Розглядати позовну заяву за правилами загального позовного провадження з урахуванням особливостей, визначених Кодексом України з процедур банкрутства.

      Враховуючи клопотання позивача, відстрочити сплату судового збору у розмірі 167   386,95 грн до розгляду Господарським судом Запорізької області позову по суті.

Підготовче засідання призначити на 15.07.2021р. об 11-30.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул.Гетьманська, 4. 

Відповідачів надати всі документи, які стосуються спору, відповідно до ст. 165 ГПК України пропонується  у строк до 14.07.2021 подати до суду відзив із його нормативним та документальним обґрунтуванням., одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи, докази направлення/надання надати суду (додати до відзиву).

            Позивачу надати документи та матеріали на підтвердження всіх обставин, викладених в позовній заяві; пропонується надати відповідь на відзив (у разі його отримання); одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду направити (вручити) копію відповіді та доданих до неї документів іншим учасникам справи, докази направлення/надання надати суду (додати до відповіді на відзив).

         Документи надаються завчасно до засідання (із супровідним листом) через службу діловодства суду. При поданні копій документів необхідно додержуватись вимог ч.ч. 2, 4, 5 ст. 91 ГПК України, пункту 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ4163-2003), затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, згідно з яким відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: “Згідно з оригіналом”, назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

         Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua.

         Відповідно до ч. 8 ст. 42 ГПК України, документи, в тому числі заяви з процесуальних питань, які подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, скріплюються електронним цифровим підписом (ЕЦП) учасника справи (його представника). Документи не скріплені ЕЦП судом не  реєструються, відповідні заяви та клопотання залишаються без розгляду.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 0-800-501-492. 

         “Гаряча” телефонна лінія суду функціонує за номером  (061) 764-89-30, прес-секретар господарського суду Запорізької області - Клімова Наталія Миколаївна.

         Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/. Ознайомитись з процесуальними документами у справі – в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

 Згідно з ч.2 ст. 235 ГПК України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею – 23.06.21.

 

 

      Суддя                                                                                                          О.О. Юлдашев