flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги боржника у справі про неплатоспроможність № 908/80/22

11 березня 2022, 12:29

  номер провадження справи  26/7/22

          р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

 22.02.2022                                                                           Справа № 908/80/22

 м.Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали господарської справи

Боржник - Солодкий Михайло Вікторович, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65)  

про неплатоспроможність

 

 

Представник боржника

 адвокат Литвиненко Сергій Сергійович, ордер серія АА № 1201040 від 10.02.2022р. (в режимі відеоконференції у справі № 908/80/22 поза межами суду з використанням онлайн сервісу відеозв’язку EasyCon)

 

            

 

УСТАНОВИВ:

 

Ухвалою суду від 07.02.2022 прийнято заяву Солодкого М.В. до розгляду, присвоєно справі номер провадження 26/7/22, призначено підготовче засідання на 22.02.2022 о 09-50.

Розглянувши матеріали заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи, заслухавши пояснення представника боржника, суд установив наступне.

         Станом на 22 лютого 2022 року розмір вимог, в сукупності пред'явлених боржнику  Солодкому Михайлу Вікторовичу, 21.04.1986 року народження, РНОКПП 3152215612, який був зареєстрований 15.01.2009 року фізичною особою-підприємцем та 22.10.2020 припинив підприємницьку діяльність фізичної особи-підприємця на підставі власного рішення, складає 1   890   893,17 грн, а саме: перед ГУ ДФС у Київській області у розмірі 1   090   893,17 грн та Карпінським Н.В. у розмірі 800   000,00 грн.

         Відповідно до Декларації про майновий стан та доходи боржника за останній звітній період (2020р.) вбачається, що у боржника відсутні доходи за рахунок яких можливо було б погасити кредиторську заборгованість.

         Згідно з відомостями, відображеними у декларації про майновий стан та трудовій книжці боржника, Боржник на момент звернення до суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, офіційно не працевлаштований.

         Згідно інформації Головного сервісного центру МВС від 19.11.21. №31/1862аз. У Солодкого М.В. відсутні транспортні засоби.

         Відповідно до листа ГУ Держгеокадастру у Київській області вбачається, що за боржником зареєстровано право власності на земельну ділянку площею 0,1200га, для індивідуального садівництва у Броварському районі. Кадастровий номер земельної ділянки 3221289002:02:007:0066.

         Відповідно до довідок АТ КБ “ПриватБанк” від 10.11.2021 залишок коштів становить усього 16   534,59 грн.

         Згідно інформації АТ “Райффайзен Банк Аваль” у Солодкого М.В. відкритий один картковий рахунок з від’ємною сумою 1064,87 дол. США.

         Боржник за останній рік не вчиняв правочини з нерухомим та цінним рухомим майном, вартість якого перевищує 30 розмірів мінімальної заробітної плати.

         У боржника відсутнє майно, яке є предметом застави по будь-якому грошовому зобов'язанню.

         Наразі боржник не здійснює трудової діяльності, підприємницької діяльності, а також іншої діяльності для отримання доходу.         

         Тобто, за твердженням заявника вищенаведені факти свідчать про скрутне матеріальне становище боржника. 

         Відповідно до ч. 1     ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства     провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Провадження у справах про неплатоспроможність боржника - фізичної особи, фізичної особи - підприємця здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб, з урахуванням особливостей, встановлених четвертою Книгою Кодексу (ч. 1     ст. 113 Кодексу України з процедур банкрутства).

Згідно     ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства     боржником є юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

В силу ч.ч. 1, 2     ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства     провадження у справі про неплатоспроможність боржника - фізичної особи або фізичної особи - підприємця може бути відкрито лише за заявою боржника.

Боржник має право звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність у разі, якщо: 1) розмір прострочених зобов`язань боржника перед кредитором (кредиторами) становить не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати; 2) боржник припинив погашення кредитів чи здійснення інших планових платежів у розмірі більше 50 відсотків місячних платежів за кожним з кредитних та інших зобов`язань упродовж двох місяців; 3) ухвалено постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення; 4) існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов`язання чи здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності). До складу грошових вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Частиною 2     ст. 6 Кодексу України з процедур банкрутства     передбачено, що до боржника - фізичної особи застосовуються такі судові процедури: реструктуризація боргів боржника; погашення боргів боржника.

Реструктуризація боргів боржника - це судова процедура у справі про неплатоспроможність фізичної особи, що застосовується з метою відновлення платоспроможності боржника шляхом зміни способу та порядку виконання його зобов`язань згідно з планом реструктуризації боргів боржника (ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, з`ясовує наявність підстав для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, а також вирішує інші питання, пов`язані з розглядом заяви. Підготовче засідання проводиться у порядку, передбаченому цим Кодексом. За наслідками підготовчого засідання господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність (ч.ч. 1-3     ст. 119 Кодексу України з процедур банкрутства).

Зважаючи на встановлені обставини з урахуванням наведених правових приписів, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для відкриття провадження    у справі про неплатоспроможність фізичної особи Маранді Владислава Миколайовича та введення процедури реструктуризації боргів боржника.

         17.10.2020 набрав чинності Закон України “Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства” відповідно до якого розділ “Прикінцеві та перехідні положення” Кодексу України з процедур банкрутства доповнено пунктом 21 такого змісту: “До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

            Заява ініціюючого кредитора або боржника — фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.
Ініціюючий кредитор або боржник — фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

            Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією”.

            До заяви боржника долучено заяву про надання згоди на участь у цій справі арбітражного керуючого Микитьона Віктора Васильовича.          

Розглянувши кандидатуру арбітражного керуючого Микитьона В.В., надану в заяві інформацію, додані до заяви копії документів, суд дійшов висновку, що ця кандидатура відповідає встановленим Кодексом України з процедур банкрутства вимогам.

За таких обставин, керуючим реструктуризацією у даній справі призначається арбітражний керуючий Микитьон Віктор Васильович (свідоцтво № 11 від 31.03.2013 року, 02094, м. Київ, а/с 18).

За наслідками проведення підготовчого засідання, суд дійшов висновку про призначення попереднього засідання на 31.03.2022 року об 11-00.

 Керуючись ст. ст. 28, 119 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 233-235 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

 

         Відкрити провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65).

Ввести процедуру реструктуризації боргів боржника.

Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

         Оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65).

Призначити керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Микитьона Віктора Васильовича (свідоцтво № 11 від 31.01.2013 року, 02094, м. Київ, а/с 18). 

Заборонити фізичній особі Солодкому Михайлу Вікторовичу відчужувати майно.

Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до 30.03.2022    для подачі до господарського суду Запорізької області відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстрів заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), а також доказів повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду.

Встановити керуючому реструктуризацією боржника строк до   25.04.2022   для підготовки та подання до господарського суду Запорізької області плану реструктуризації боргів боржника.

Призначити попереднє судове засідання на   31.03.2022 об 11-00.

Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4, корпус № 2, к. 213.

Зобов`язати:

Керуючого реструктуризацією Микитьона М.В. - у строк до 31.03.2022       провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

ГУ ДПС у Запорізькій області - надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про доходи боржника та членів його сім`ї і про майно, задеклароване такими особами при перетині кордону, довідку про відкриті розрахункові рахунки боржника в банківських установах;

Державну прикордонну службу України - надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про перетинання боржником та членами його сім`ї державного кордону за останні три роки.

ПАТ КБ “ПриватБанк” - надати керуючому реструктуризацією та суду інформацію про залишок коштів на рахунках боржника.

Вознесенівський ВДВС - довідку про наявність виконавчих документів щодо боржника та про вжиті заходи щодо стягнення безспірних сум з боржника; витяг з Державного реєстру виконавчих проваджень щодо виконавчих проваджень за участю боржника.

 

Копію ухвали надіслати боржнику, керуючому реструктуризацією,   ГУ ДПС у Запорізькій області, ГУ ДПС у Київській області, Міністерству юстиції України, Вознесенівському ВДВС, ПАТ КБ “ПриватБанк”, Орджонікідзевському районному суду м. Запоріжжя,  Державній прикордонній службі України.

 

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10 днів з дня   складення повного тексту ухвали за правилами, визначеними ст. ст. 254-259 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги наразі через Господарський суд Запорізької області.

           Повний текст ухвали складено та підписано-02.03.22.

 

 

 

      Суддя                                                                                                          О.О. Юлдашев

 

 

До уваги боржника у справі про неплатоспроможність № 908/80/22