flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги боржника, заявників та керуючого реструктуризацією у справі № 908/80/22

19 травня 2022, 10:28

  номер провадження справи  26/7/22

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

 05.05.2022                                                                                     Справа №  908/80/22

 м.Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали господарської справи

Боржник - Солодкий Михайло Вікторович, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65)  

про неплатоспроможність

 

 

         Сторони не з’явились

  

                                                         УСТАНОВИВ:

 

         Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 22.02.2022р., зокрема, відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65); введено процедуру реструктуризації боргів боржника; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; оприлюднено повідомлення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича; призначено керуючим реструктуризацією арбітражного керуючого Микитьона Віктора Васильовича (свідоцтво № 11 від 31.01.2013 року, 02094, м. Київ, а/с 18); заборонено фізичній особі Солодкому Михайлу Вікторовичу відчужувати майно; встановлено керуючому реструктуризацією боржника строк до 30.03.2022        для подачі до господарського суду Запорізької області відомостей про результати розгляду вимог кредиторів (письмові нормативно-обґрунтовані пояснення по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстрів заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів), а також доказів повідомлення кредиторів про дату проведення попереднього засідання суду; встановлено керуючому реструктуризацією боржника строк до       25.04.2022       для підготовки та подання до господарського суду Запорізької області плану реструктуризації боргів боржника; призначено попереднє судове засідання на   31.03.2022 об 11-00.

23.02.2022. за №68518 у встановленому законодавством порядку оприлюднено оголошення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича.

         Ухвалою від 31.03.2022 відкладено попереднє засідання на 05.05.2022 о 10-30.

Представники сторін своїм правом на участь у судовому розгляді справи 05.05.2022. не скористалися, у судове засідання не з’явилися, про час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином. 

         Справа розглядається відповідно до приписів ст. 202 ГПК України – за наявними в ній матеріалами.

До суду 21.04.2022 від представника боржника надійшла заява про закриття провадження у справі, у зв’язку з тим, що після офіційного оприлюднення повідомлення про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність Солодкого М.В. не надійшло жодної заяви з грошовими вимогами до боржника.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 Кодексу України з процедур банкрутства, подання кредиторами вимог до боржника та їх розгляд керуючим реструктуризацією здійснюється в порядку, визначеному цим Кодексом для юридичних осіб.

Згідно ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов’язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

         Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку про необхідність закриття провадження у справі на підставі наступного.

Стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначає кредитора як юридичну або фізичну особу, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника. Конкурсними кредиторами є кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника (абзац 13 статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

Згідно ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов’язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Суд зауважує, що процедура банкрутства, в основі якої лежить конкурсна природа, спрямована на забезпечення відстоювання обґрунтованості вимог конкурсних кредиторів до боржника на конкурентних засадах. Формально це не виключає наявності одного конкурсного кредитора, водночас відсутність конкурсних кредиторів взагалі унеможливлює формування зборів/комітету кредиторів як основної рушійної сили процедури банкрутства.

Проаналізувавши вищезазначені положення Кодексу у своїй сукупності, суд дійшов висновку, що у справі про неплатоспроможність конкурсними кредиторами є ті особи, які подали до суду письмові заяви з грошовими вимогами у встановлений строк та зазначені вимоги розглянуті та визнані судом. При цьому, такі заяви повинні відповідати вимогам частини 3 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства, мати докази сплати судового збору за встановленою ставкою та бути розглянуті господарським судом з винесенням судового рішення щодо розміру вимог, які визнаються та/або відхиляються судом.

Матеріали справи свідчать, що протягом тридцятиденного строку, встановленого ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника, будь-яких заяв про визнання грошових вимог до боржника на адресу господарського суду не надійшло.

Також, слід зазначити, що боржник, звертаючись до суду із заявою про відкриття провадження у справі про свою неплатоспроможність, зазначив про наявну у нього заборгованість перед Головним управлінням ДПС у Київській області у розмірі 1   090   893,17 грн.

         Ухвалу Господарського суду Запорізької області від 22.02.2022., якою відкрито провадження у справі про неплатоспроможність боржника було опубліковано на офіційному сайті Господарського суду Запорізької області 11.03.2022. Поштової кореспонденції господарський суд не здійснював, у зв’язку із введенням в Україні 24.02.2022 воєнного стану.

В свою чергу Головним управлінням ДПС у Київській області не вчинено дій визначених відповідними положеннями Кодексу (пред`явлення грошових вимог; доведення свого права вимоги перед судом) задля набуття статусу кредитора у справі про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича, а відтак, вказана особа на час проведення попереднього судового засідання, не є кредитором боржника у розумінні статті 1 Кодексу.

         Враховуючи вищевикладене, суд констатує, що у встановлений частиною 1 статті 45 Кодексу 30-денний строк від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника ані до суду ані до керуючого реструктуризацією жодних заяв з вимогами до боржника не надійшло.

         Відповідно до ч.1 п. 6 ст. 90 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд закриває провадження у справі про банкрутство, якщо до боржника після офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство не висунуто вимог.

Розглянувши матеріали справи, судом установлено, що до суду у передбачений ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства строк, не було подано письмових заяв з грошовими вимогами до боржника.

      Враховуючи викладене, суд вважає за можливе закрити провадження у справі № 908/80/22 про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65).   

Керуючись ст.ст. 2, 90 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 3, 12, 20, 231, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

         Закрити провадження у справі № 908/80/22 про неплатоспроможність фізичної особи Солодкого Михайла Вікторовича, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65).     

     Припинити повноваження керуючого реструктуризацією Микитьона Віктора Васильовича (свідоцтво № 11 від 31.01.2013 року, 02094, м. Київ, а/с 18).

Скасувати мораторій на задоволення вимог кредиторів, введений ухвалою Господарського суду Запорізької області від 22.02.2022.

         Скасувати заборону фізичній особі Солодкому Михайлу Вікторовичу, РНОКПП 3152215612 (адреса реєстрації: 69005 м. Запоріжжя, вул. Патріотична, буд. 82, кв. 65).  відчужувати належне йому майно, накладену ухвалою Господарського суду Запорізької області від 22.02.2022.

         Вимоги конкурсних кредиторів, які не були заявлені в установлений Кодексом України з процедур банкрутства строк вважаються погашеними, а виконавчі документи за цими вимогами визнати такими, що не підлягають виконанню.

 

Копію ухвали надіслати:  учасникам судового процесу.

 

         Розмістити повний текст ухвали на сайті Господарського суду Запорізької області (https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/gromadyanam/advert/).

Звернути увагу учасників справи, що у разі необхідності отримання копії цього процесуального документу у паперовій формі, слід звернутись з відповідною заявою у справі до канцелярії суду.

 

         Ухвала набирає законної сили у день її винесення – 05.05.2022р. та може бути оскаржена.

 

         Ухвалу складено та підписано-12.05.22.

 

Суддя                                                                                                          О.О. Юлдашев

 

 

 

До уваги боржника, заявників та керуючого реструктуризацією у справі № 908/80/22