flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги кредиторів, ліквідатора, ТОВ “Фінансова Оферта” у справі № 908/2076/20

07 липня 2022, 09:58

номер провадження справи  26/23/20         

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

УХВАЛА

 

     04.07.2022                                                              Справа № 908/2076/20

     м.Запоріжжя Запорізької області

       

 

    Кредитори – 1/ Товариство з обмеженою відповідальністю “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС” (01001 Україна, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10, нежиле приміщення 60, літера “А”; код ЄДРПОУ 43101308)

     2/ Товариство з обмеженою відповідальністю “Венера Союз” (вул. Малишка, 4, м. Обухів, Київська область, 08700)  

   Боржник – Товариство з обмеженою відповідальністю “Классік-Ассістанс” (69001, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 2; код ЄДР 32377407)

 

        Суддя                                                                                                Юлдашев О.О.

 

 

        Без виклику представників сторін

 

 

        УСТАНОВИВ:

 

 До суду 10.09.2021 надійшла заява від ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС”, 01001 Україна, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10, нежиле приміщення 60, літера “А” (код ЄДРПОУ 43101308) про здійснення процесуального правонаступництва шляхом заміни кредитора у справі № 908/2076/20 – Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова Оферта” (вул. М. Берлінського, 40, офіс 3, м. Київ, 04060)

на Товариство з обмеженою відповідальністю “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС” (01001 Україна, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10, нежиле приміщення 60, літера “А” ; код ЄДРПОУ 43101308)

        У своїй заяві про процесуальне правонаступництво заявник зазначає про таке: 04.12.2019 року відбувся відкритий аукціон з продажу прав вимоги трьох банків, що ліквідуються, а саме: ПАТ “Банк “Фінанси та Кредит”, ПАТ “Дельта Банк”, ПАТ “Надра Банк”. Переможцем за яким стало Товариство з обмеженою відповідальністю “Фінансова Оферта”.

       04.12.2019 року між Публічним акціонерним товариством “Дельта Банк” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова Оферта” було укладено договір про відступлення прав вимоги №2138/К/1, що посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Юдіним М.А. та зареєстровано в реєстрі за №111 (надалі - договір №2138/К/1) згідно з умовами якого банк відступив новому кредитору вимоги, що належали банку, а новий кредитор набув права вимоги банку до позичальників, заставодавців (іпотекодавців), поручителів, фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, зазначених у додатку №1 до цього договору, далі за текстом - боржники, включаючи права вимоги до правонаступників боржників, спадкоємців боржників або інших осіб, до яких перейшли обов'язки боржників, за кредитними договорами (договорами про надання кредиту (овердрафту)), договорами поруки, договорами іпотеки (іпотечними договорами), договорами застави, договорами, контрактами, з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно з реєстром у додатку №1 до цього договору, далі за текстом - основні договори, далі за текстом - права вимоги (пункт 1). Права вимоги за цим договором є складовою частиною пулу активів, що є предметом відкритих торгів (аукціону), результати якого оформлені протоколом електронних торгів #debtx_8908 від 03.01.2020, переможцем яких визнаний новий кредитор. Загальна сума, яка підлягає сплаті новим кредитором за лотом, як переможцем зазначених відкритих торгів (аукціону), AT “Дельта Банк” складає 108 321  419,25 грн (не оподатковується ПДВ) (пункт 4).

Згідно з пунктом 2 договору № 2138/К/1 новий кредитор в день укладення цього договору, але в будь-якому випадку не раніше моменту отримання коштів банком у повному обсязі, відповідно до пункту 4 цього договору, набуває права кредитора за основними договорами, включаючи: право вимагати належного виконання боржниками зобов'язань за основними договорами, сплати божниками грошових коштів, сплати процентів у розмірах, вказаних у додатку №1 до цього договору, право вимагати сплати неустойок, пеней, штрафів, передбачених основними договорами, право вимагати сплати сум, передбачених статтею 625 Цивільного кодексу України (індекс інфляції, 3,0% річних), право вимагати передачі предметів забезпечення в рахунок виконання зобов'язань за основними договорами, право вимагати застосування наслідків реституції при недійсності правочинів, право отримання коштів від реалізації заставного майна та іншого майна боржників, вимоги, які випливають з розірвання та / або визнання недійсними договорів із боржниками, прав, що випливають із судових справ, у тому числі справ про банкрутство боржників, виконавчих проваджень щодо боржників, в тому числі щодо майна боржників, яке не було реалізовано на торгах та підлягатиме передачі стягувачу в погашення боргу після укладення цього договору, прав вимоги за мировими угодами із боржниками, договорами із арбітражними керуючими боржників, охоронними організаціями, прав участі в комітеті кредиторів боржників тощо. Розмір прав вимоги, які переходять до нового кредитора, вказаний у додатку №1 до цього договору. Права кредитора за основним договором переходять до нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які існують на момент відступлення права вимоги за виключенням права на здійснення договірного списання коштів з рахунку/рахунків боржників, що надане банку відповідно до умов основних договорів.

У Додатку 1 до договору № 2138/К/1 Реєстр договорів, права вимоги за якими відступаються та боржників за такими договорами, серед іншого визначено, що новий кредитор набув право вимоги до ТОВ “Классік-Ассістанс” за кредитним договором № 49.8.2/01/2008-ВКЛ від 11.02.2008 з усіма додатковими договорами/угодами, договорами про внесення змін та доповнень до Договору, на підставі яких, зокрема, було заявлено кредиторські вимоги у даній справі.

            23.10.2020 року між Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова Оферта” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Монтале” було укладено Договір про відступлення права вимоги та майнових прав, що посвідчений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Лігуном А.І. та зареєстровано в реєстрі за №11612 відповідно до умов якого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний кредитор відступає Новому кредитору, а Новий кредитор набуває права вимоги Первісного кредитора до позичальників, поручителів, іпотекодавців та заставодавців, зазначених у Додатках №1,2,3 до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників,спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов’язки Боржників, за кредитними договорами (договорами про надання кредиту(овердрафту)), договорами поруки, договорами іпотеки та застави з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно з реєстру у Додатках №1,2,3 до цього Договору, надалі за текстом - “Основні договори”, надалі за текстом - Права вимоги та майнові права, (надалі за текстом - Договорі про відступлення прав вимоги від 23.10.2020 року).

У Додатку 2 до договору про відступлення прав вимоги від 23.10.2020 року за якими відступаються та боржників за такими договорами, серед іншого визначено, що новий кредитор набув право вимоги до ТОВ “Классік-Ассістанс” за кредитним договором № 49.8.2/01/2008-ВКЛ від 11.02.2008 з усіма додатковими договорами/угодами, договорами про внесення змін та доповнень до Договору, на підставі яких, зокрема, було заявлено кредиторські вимоги у даній справі.

31.03.2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Монтале” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Вельвічія” було укладено Договір про відступлення права вимоги та майнових прав, який посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Лігуном А.І. та зареєстровано в реєстрі 4318 відповідно до умов цього договору в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний кредитор відступає Новому кредитору, а Новий кредитор набуває права вимоги та майнові права Первісного кредитора до позичальників, поручителів, іпотекодавців, зазначених у Додатках №1,2,3 до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов’язки Боржників, за кредитними договорами (договорами про надання кредиту (овердрафту)) договорами поруки, договорами іпотеки та застави з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно з реєстром у Додатках №1,2,3 до цього Договору, надалі за текстом - “Основні договори”, надалі за текстом - Права вимоги та майнові права, (надалі - договір від 31.03.2021).

У Додатку 1 до Договору від 31.03.2021 за якими відступаються та боржників за такими договорами, серед іншого визначено, що новий кредитор набув право вимоги до ТОВ “Классік-Ассістанс” за кредитним договором № 49.8.2/01/2008-ВКЛ від 11.02.2008 з усіма додатковими договорами/угодами, договорами про внесення змін та доповнень до Договору, на підставі яких, зокрема, було заявлено кредиторські вимоги у даній справі.

10.06.2021 року між Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Вельвічія” та Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “Диметра Фінанс”, який посвідчено приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Лігуном А.І. та зареєстровано в реєстрі за №7929 відповідно до умов котрого в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Первісний кредитор відступає Новому кредитору, а Новий кредитор набуває права вимоги та майнові права Первісного кредитора до позичальників, поручителів, іпотекодавців та заставодавців, зазначених у Додатках №1,2,3 до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, спадкоємців Боржників або інших осіб, до яких перейшли обов’язки Боржників, за кредитними договорами (договорами про надання кредиту(овердрафту)), договорами поруки, договорами іпотеки та застави з урахуванням усіх змін, доповнень і додатків до них, згідно з реєстром у Додатках №1,2,3 до цього Договору, надалі за текстом - “Основні договори”, надалі за текстом - Права вимоги та майнові права, (надалі за текстом Договір від 10.06.2021 року).

Відповідно до п.2.2. до Договору від 10.06.2021 року визначено, що разом з правом вимоги виконання зобов’язань та майновими правами, що передаються за цим Договором, до Нового кредитора у повному обсязі переходить усі права за договорами, що забезпечують виконання зобов’язань за Основними зобов’язаннями, що зазначені в Додатках №1,№2,№3 до цього Договору.

Відповідно до п.3.1. Договору від 10.06.2021 року в порядку та на умовах, передбачених даним Договором, Первісний кредитор передав (відступив) на користь Нового кредитора, а Новий кредитор набув у права вимоги та майнові права Первісного кредитора, що входить в Пул активів, а також визначені в додатках №1,2,3 до цього Договору.

Згідно зі п.3.2. Договору від 10.06.2021 року в результаті укладення даного Договору Новий кредитора набуває всі права, що належать Первісному кредитору, що входить в Пул активів (право вимоги за кредитними договорами та договорами, що їх забезпечують (договорами іпотеки, застави, поруки тощо)), окрім права вимоги, визначених в п.3.2. цього Договору.

Згідно зі п.3.3. Договору від 10.06.2021 року Перехід прав від Первісного кредитора до Нового кредитора за цим Договором відбувається в момент його підписання. З Дати укладення цього Договору Новий Кредитор вправі самостійно розпоряджатись Правом Вимоги та майновими правами на власний розсуд без згоди Первісного Кредитора.

       Отже, до ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС”, 01001 Україна, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10, нежиле приміщення 60, літера “А” (код ЄДРПОУ 43101308) у встановленому законом порядку перейшли всі права вимоги за кредитним договором № 49.8.2/01/2008-ВКЛ від 11.02.2008 та договором забезпечення щодо Боржника ТОВ “Классік-Ассістанс”, а тому наявні всі підстави для заміни кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова Оферта” на його процесуального правонаступника ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС” з вимогами до боржника у повному обсязі.

      Згідно зі ст. 43 Кодексу України з процедур банкрутства, у разі вибуття чи заміни кредитора у справі про банкрутство господарський суд за заявою правонаступника або іншого учасника (учасників) справи здійснює заміну такої сторони її правонаступником на будь-якій стадії провадження у справі.

      Усі дії, вчинені у справі про банкрутство до вступу у справу правонаступника, обов’язкові для нього так само, як вони були обов’язкові для особи, яку правонаступник замінив.

            Аналогічні норми містить стаття 52 Господарського процесуального кодексу України.

        Враховуючи вищенаведене, суд вважає за необхідне здійснити процесуальну заміну кредитора-1 у справі № 908/2076/20 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Классік-Ассістанс” (69001, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 2; код ЄДР 32377407) – ТОВ “Фінансова Оферта” (вул. М. Берлінського, 40, офіс 3, м. Київ, 04060) на ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС”, 01001 Україна, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10, нежиле приміщення 60, літера “А” (код ЄДРПОУ 43101308).

        Керуючись ст.ст. 2, 43 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 12, 52, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС”, 01001 Україна, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10, нежиле приміщення 60, літера “А” (код ЄДРПОУ 43101308) про заміну кредитора його правонаступником у справі № 908/2076/20 - задовольнити.
  2. Здійснити процесуальну заміну кредитора-1 у справі № 908/2076/20 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “Классік-Ассістанс” (69001, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 2; код ЄДР 32377407) – ТОВ “Фінансова Оферта” (вул. М. Берлінського, 40, офіс 3, м. Київ, 04060) на ТОВ “ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ “ДИМЕТРА ФІНАНС”, 01001 Україна, м. Київ, вул. Мала Житомирська, буд. 10, нежиле приміщення 60, літера “А” (код ЄДРПОУ 43101308).

 

         Копію ухвали направити: кредиторам, ліквідатору, ТОВ “Фінансова Оферта” (вул. М. Берлінського, 40, офіс 3, м. Київ, 04060)

 

         Розмістити повний текст ухвали на сайті господарського суду Запорізької області (https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/gromadyanam/advert/).

         Звернути увагу учасників справи, що у разі необхідності отримання копії цього процесуального документу у паперовій формі, слід звернутись з відповідною заявою у справі до канцелярії суду, телефон (061) 764-89-29, або на телефон “гаряча лінія” - (061) 764-89-30, і погодити час та дату отримання документів.

 

         Ухвала набирає законної сили у день її підписання суддею – 04.07.2022р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.ст. 256-259 ГПК України.

 

 

      Суддя                                                                                                          О.О. Юлдашев

 

 

 

 

До уваги кредиторів, ліквідатора, ТОВ “Фінансова Оферта” у справі № 908/2076/20