flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Запорізька 72”, м. Оріхів, у справі № 908/722/22

05 вересня 2022, 11:53

номер провадження справи  24/44/22

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

  УХВАЛА

 

 29.08.2022                                                                                                   Справа № 908/722/22

 м. Запоріжжя Запорізької області

 

            Господарський суд Запорізької області у складі судді Азізбекян Тетяни Анатоліївни, за участю секретаря судового засідання Вака В.С.,

            розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/722/22

за позовом: Публічного акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго”                          (вул. Сталеварів, буд. 14, м. Запоріжжя, 69035, ідентифікаційний код 00130926),

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” (Дніпровське шосе, буд. 3, м. Запоріжжя, 69069, ідентифікаційний код 40479870)

про визнання договору укладеним

 

за участю представників:

від позивача: Капуста А.В., адвокат, довіреність № 324 від 22.12.2021, Власов Є.В., довіреність № 321 від 22.12.2021,

від відповідача: Коноваленко О.Ю., адвокат, ордер серія АР № 1090878 від 21.06.2022, Квятковський М.А., голова правління.

 

ВСТАНОВИВ:

 

Публічне акціонерне товариство “Запоріжжяобленерго” звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” про визнання договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії № 103 укладеним між Публічним акціонерним товариством “Запоріжжяобленерго” до Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” у редакції викладеній у позовній заяві.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.05.2022, наведену вище позовну заяву передано для розгляду судді Азізбекян Т.А.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 23.05.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/722/22 за правилами загального позовного провадження. Присвоєно справі номер провадження 24/44/22. Підготовче судове засідання призначено на 07.06.2022 об 11 год. 30 хв.

Ухвалою суду від 07.06.2022 відкладено підготовче засідання на 29.06.2022                           о 10 год. 30 хв.

22.06.2022 через систему “Елекстронний суд” до суду надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” адвоката Коноваленко О.Ю., у якому останній просить суд продовжити процесуальний строк на подання відзиву на позову заяву до 29.09.2022, оскільки ухвала про відкриття провадження у справі № 908/722/22 та позовна заява з доданими до неї документами отримані ним як представником – 20.06.2022.

Також, 22.06.2022 через систему “Елекстронний суд” до суду надійшло повідомлення представника Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” адвоката Коноваленко О.Ю. № 586 про надання адвокату доступу до справи за допомогою Електронного кабінету користувача ЄСІТС.

29.06.2022 Товариством з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” подано до суду відзив на позовну заяву, у якому останній просить суд:

- поновити пропущений  процесуальний строк на подання відзиву на позову заяву;

- прийняти відзив до матеріалів господарської справи № 908/722/22, що розглядається Господарським судом Запорізької області;

- відмовити в задоволенні позовних вимог позивача до відповідача в господарській справі № 908/722/22 повністю.

Також, Товариством з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” подано до суду клопотання про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, а саме:

- Оріхівської міської ради Запорізької області;

- Комунального підприємства “Оріхівжилсервіс” Оріхівської міської ради Запорізької області;

- Комунального підприємства “Житлосервіс” Оріхівської міської ради Запорізької області;

- Державної інспекції енергетичного нагляду України в особі Управління Держенергонагляду у Запорізькій області.

Ухвалою суду від 29.06.2022 продовжено строк підготовчого провадження на тридцять днів та відкладено підготовче засідання на 15.08.2022 о 12 год. 30 хв.

15.08.2022 на електронну адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” надійшло клопотання про залучення судом третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, а саме:

- Оріхівської міської ради Запорізької області;

- Комунального підприємства “Оріхівжилсервіс” Оріхівської міської ради Запорізької області;

- Комунального підприємства “Житлосервіс” Оріхівської міської ради Запорізької області;

- Державної інспекції енергетичного нагляду України в особі Управління Держенергонагляду у Запорізькій області;

- Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

            Також, 15.08.2022 на електронну адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” надійшло клопотання про врегулювання строку за участю судді у господарській справі за позовом Публічного акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” до Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт”.

            Ухвалою суду від 15.08.2022 клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” про залучення судом третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача залишено без задоволення, та відкладено підготовче засідання на 29.08.2022 о 14 год. 00 хв.

             29.08.2022 на електронну адресу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” надійшли заперечення на відповідь на відзив на позовну заяву про визнання договору укладеним.

            Відповідно до ст. 222 Господарського процесуального кодексу України, далі ГПК України, здійснювалося повне фіксування судового засідання 29.08.2022 за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Оголошений склад суду.

Судом перевірені повноваження представників сторін.

Представник Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” оголосив про надання до суду заперечень на відповідь на відзив на позовну заяву про визнання договору укладеним.

Представник Публічного акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” повідомив про неотримання заперечень від Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт”.

Також, представником Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” заявлено усне клопотання про залучення у якості третьої особи заява не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Запорізька 72”. В обґрунтування клопотання представник відповідача зазначив, що у додатку № 1 до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії № 103 “Заява-приєднання” одним із об’єктів споживача зазначений житловий будинок за адресою: м. Оріхів, вул. Запорізька, буд. 72, проте вказаний будинок перебуває в управлінні Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Запорізька 72”.

Представник Публічного акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” не заперечував проти залучення у якості третьої особи заява не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача – Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Запорізька 72”.

            Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов’язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов’язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Судом розглянута та задоволено клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт”, про залучення у якості третьої особи, які не заявляє самостійних вимог щодо предмет спору, на стороні відповідача - Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Запорізька 72” (ідентифікаційний код юридичної особи 44580147, вул. Запорізька, буд. 72, м. Оріхів, Пологівський район, Запорізька область, 70500).

Згідно з п. п. 10, 19 ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи, а також здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

За приписами ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Згідно ч. 1 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України, завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмету позову, характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з'ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Враховуючи викладене, з метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи, залучення до участі у справі третьої особи, дотримання процесуальних прав учасників справи та принципу змагальності судового процесу, суд вважає за необхідне відкласти підготовче судове засідання на 29.08.2022 о 12 год. 30 хв.

За змістом ч. 2 ст. 232 Господарського процесуального кодексу України, процедурні питання, пов’язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Також, суд зазначає, що відповідно до приписів ст. 186 ГПК України врегулювання спору за участю судді проводиться за згодою сторін до початку розгляду справи по суті.

Клопотання про врегулювання строку за участю судді у господарській справі за позовом Публічного акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” до Товариства з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” подано Товариством з обмеженою відповідальністю “Керуюча компанія “Домкомфорт” одноособово та не підтримано Публічним акціонерним товариством “Запоріжжяобленерго”, про що повідомив представник позивача в судовому засіданні 15.08.2022.

Керуючись ст. ст. 50, 177, 181, 182, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України,  суд

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Запорізька 72” (ідентифікаційний код юридичної особи 44580147, вул. Запорізька, буд. 72, м. Оріхів, Пологівський район, Запорізька область, 70500, osbb72orihiv@ukr.net).
  2. Відкласти підготовче засідання на 08.09.2022 о 12 год. 30 хв.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4, корпус № 2, каб. № 217 (про відповідний зал судового засідання буде повідомлено додатково), телефон контакт-центру: 044-207-35-46.

  1. Запропонувати позивачу надіслати на адресу третьої особи примірник позовної заяви з доданими до неї документами.
  2. Запропонувати відповідачу надіслати на адресу третьої особи відзиви на позовну заяву з доданими до них документами.
  3. Запропонувати третій особі, відповідно до ст. ст. 168, 179 ГПК України, подати до суду письмові пояснення щодо позову та відзиву. Одночасно з надісланням (наданням) пояснень до суду направити копії пояснень та доданих до них документів прокуратурі, позивачу та відповідачу, докази направлення/надання надати суду (додати до пояснень).

6 При направленні в судове засідання уповноважених представників, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують їх повноваження (довіреність, ордер тощо).

  1. Подання письмових доказів учасниками справи має здійснюватися до дня судового засідання з супровідним листом через службу діловодства суду.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу зазначену в Заявці.

  1. Попередити учасників справи про відповідальність передбачену ст. 135 ГПК України.

Відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

  1. Відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України, ухвала набирає законної негайно після її оголошення і оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.
  2. Копії цієї ухвали надіслати учасникам у цій справі.

 

Суддя                                                                                                          Т.А. Азізбекян

 

До уваги Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку “Запорізька 72”, м. Оріхів, у справі № 908/722/22!