flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ПП “РІНА-ХАРКІВ” про залишення позову без руху у справі № 908/96/23 та повернення до суду ухвали від 10.01.2023 «за закінченням терміну зберігання».

21 лютого 2023, 15:22

До уваги ПП “РІНА-ХАРКІВ” про залишення позову без руху у справі № 908/96/23 та повернення до суду ухвали від 10.01.2023 «за закінченням терміну зберігання».

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

 10.01.2023                                                                                                    Справа № 908/96/23

 м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Приватного підприємства “РІНА-ХАРКІВ”, ідентифікаційний код юридичної особи  34859376 (пр. Московський, 199-Б, оф. 1024, м. Харків, 61037)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “АГРО ПЛЮС КАПІТАЛ”,  ідентифікаційний код юридичної особи 41286329 (вул. Володимира Довганюка, буд. 70В, м. Бердянськ, Запорізька область, 71108)

про стягнення суми

                                                          ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області звернулось Приватне підприємство “РІНА-ХАРКІВ” з позовною заявою від 27.12.2022 про стягнення з ТОВ “АГРО ПЛЮС КАПІТАЛ” 87    848 грн 61 коп. за договором купівлі-продажу № 04/10/21-1 від 04.10.2021.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 09.01.2023 справу № 908/96/23 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Розглянувши матеріали вищезазначеної позовної заяви, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з  таких підстав.

Статтями 162, 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Згідно зі ст. 162 ГПК України:

  1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.
  2. Позовна заява повинна містити:

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв’язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

  1. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Позивачем у позові зазначено скорочене найменування відповідача у справі, тоді як повне найменування іншої сторони у справі  - Товариство з обмеженою відповідальністю “АГРО ПЛЮС КАПІТАЛ”,  ідентифікаційний код юридичної особи 41286329 (вул. Володимира Довганюка, буд. 70В, м. Бердянськ, Запорізька область, 71108).

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 163 ГПК України: ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

В даному випадку позивачем у позові вказано ціну позову – 87    848 грн 61 коп., тоді як у змісті позову та прохальній частині позову, позивач просить суд стягнути на його користь 40    000 грн 72 коп. основного боргу, 45    000 грн 36 коп. штрафу, 2    847 грн 53 коп. пені, що разом складає 87 488 грн 61 коп.

У прохальній частині позову у третьому пункті вказано вимогу про стягнення 45    000 грн 36 коп. з Товариства з обмеженою відповідальністю “ДІБРОВА АГРО ПЛЮС КАПІТАЛ”, а не з Товариства з обмеженою відповідальністю “АГРО ПЛЮС КАПІТАЛ”. А у п. 4 позовних вимог зазначено інший договір, ніж той, на підставі якого заявлено позов.

Крім того, у змісті позову позивач вказує, що відповідач зареєстрований у Рівненській області і даний спір підлягає вирішенню в Господарському суді Рівненської області, тоді як будь-яких доказів в підтвердження не надає.

Відповідно до п.п. 1 ч.1 ст. 164 ГПК України: до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За вимогами ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач зобов’язаний  до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 59 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

Крім того, пунктом 61 вказаних Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Із наведених норм вбачається, що належними доказами відправлення учасникам справи копії  позову та доданих до нього документів, при зверненні до господарського суду, є оригінали опису вкладення в поштовий конверт, в якому зазначений поіменний перелік документів, що надсилається адресату, та документу, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Позивачем до позову додано опис вкладення на адресу відповідача (м. Бердянськ, Запорізька область) без зазначення у описі поіменного переліку документів, а накладну на адресу відповідача (м. Запоріжжя).

Таким чином, позивачем не надано належних доказів в підтвердження відправлення відповідачеві позову з додатками.

До того ж, Бердянська міська територіальна громада знаходиться в Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а отже враховуючи відсутність можливості направлення позову з додатками іншій стороні поштовим зв’язком, позивачу слід здійснити всі можливі заходи щодо з’ясування місцезнаходження іншої сторони на даний час та дійсної на сьогодні поштової та електронної адреси відповідача та інших можливих засобів зв’язку з іншою стороною.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Виявлені судом недоліки позовної заяви є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

 

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,

 

 УХВАЛИВ:

 

  1.     Позовну заяву залишити без руху.
  2.     Надати заявникові строк для усунення вищевказаних недоліків позовної заяви - протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали суду, надавши суду:

- уточнення найменування та реквізитів відповідача, ціни позову та позовних вимог;

- доказів здійснення всіх можливих заходів щодо з’ясування місцезнаходження відповідача на даний час та дійсної на сьогодні поштової та електронної адреси відповідача і  інших можливих засобів зв’язку з іншою стороною.

- докази надсилання відповідачеві документів на виконання зазначеної ухвали суду.

  1.   Роз’яснити заявникові, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

Звернути увагу, що копії документів засвідчуються відповідно до вимог пункту 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003), затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, згідно з яким відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: “Згідно з оригіналом”, назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

 

Копію даної ухвали направити заявникові.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання – 10.01.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

 

                                                      Суддя                                                      А.О. Науменко