flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома сторін по справі № 908/532/23 (суддя Дроздова С.С.) Комунального некомерційного підприємства “Попаснянська міська багатопрофільна лікарня” Попаснянської міської ради

16 березня 2023, 09:20

До відома сторін по справі № 908/532/23 (суддя Дроздова С.С.) Комунального некомерційного підприємства “Попаснянська міська  багатопрофільна лікарня” Попаснянської міської ради

 

А

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

  

              22.02.2023                                                                           Справа № 908/532/23

 

   м. Запоріжжя Запорізької області

 

Суддя Дроздова С.С., розглянувши матеріали

         за позовом: Комунального некомерційного підприємства “Попаснянська міська  багатопрофільна лікарня” Попаснянської міської ради (юридична адреса: 93300 м. Попасна, Луганська область, вул. Сонячна, 35-А, фактична адреса: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Віктора Чміленка, 74, ідентифікаційний код юридичної особи 01983654)

         до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Параллель-М ЛТД” (69091 м. Запоріжжя, бул. Шевченка, буд. 71 А, прим. 901, ідентифікаційний код юридичної особи 24316073)

         про стягнення 20   098 грн. 50 коп., зобов’язання  поставити та передати дизельне паливо

 

УСТАНОВИВ:

 

           Комунальне некомерційне підприємство “Попаснянська міська  багатопрофільна лікарня” Попаснянської міської ради звернулося до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю “Параллель-М ЛТД” про:

         - зобов’язання поставити та передати у власність позивача дизельне паливо (ДК 021:2015:09130000-9 Нафта і дистиляти) в кількості 5400 літрів не пізніше двадцяти календарних днів з моменту набрання рішення суду законної сили;

         - стягнення з відповідача 0,1 % пені від вартості товару за кожен день прострочення у сумі 6   305 грн. 28 коп., штрафу у розмірі семи відсотків від вартості товару в розмірі 13   793 грн. 22 коп.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.02.2023 позовні матеріали № 908/532/23 передано на розгляд судді Дроздовій С.С.

Статтями 162, 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та комплектності документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до п.п. 1 ч.1 ст. 164 ГПК України: до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За вимогами ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач зобов’язаний  до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 59 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

Крім того, пунктом 61 вказаних Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Із наведених норм вбачається, що належними доказами відправлення учасникам справи копії  позову та доданих до нього документів, при зверненні до господарського суду, є оригінали опису вкладення в поштовий конверт, в якому зазначений поіменний перелік документів, що надсилається адресату, та документу, що підтверджує надання поштових послуг.

Позовні матеріали не містять опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, які направлялися відповідачу, в тому числі позовної заяви.

Позивачем лише додано до позову “Перелік відправлення” та фіскальні чеки від 15.02.2023, відповідно до яких неможливо встановити на ім’я кого надіслано позовну заяву з доданими до неї документами.

Отже, заявнику необхідно надати опис вкладення у цінний лист на ім’я Товариства з обмеженою відповідальністю “Параллель-М ЛТД”, який би свідчив про направлення на адресу відповідача копії позовної заяви в редакції, яка надіслана на адресу Господарського суду Запорізької області та додані до позовної заяви документи з поіменним їх переліком.

Таким чином, приписи п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172 ГПК України позивачем не дотримано.

Відповідно до вимог п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом (ч. 2 ст. 123 ГПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Статтею 4 Закону України “Про судовий збір” визначено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, за подання до господарського суду позовної заяви не майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У відповідності до положень, встановлених ст. 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2023 рік”, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2022 року становить 2 684 грн. 00 коп.

            Позивачем заявлено дві вимоги:

- зобов’язання поставити та передати у власність позивача дизельне паливо (ДК 021:2015:09130000-9 Нафта і дистиляти) в кількості 5400 літрів не пізніше двадцяти календарних днів з моменту набрання рішення суду законної сили;

         - стягнення з відповідача 0,1 % пені від вартості товару за кожен день прострочення у сумі 6   305 грн. 28 коп., штрафу у розмірі семи відсотків від вартості товару в розмірі 13   793 грн. 22 коп.

            Кожна окрема вимога повинна буди сплачена судовим збором.

Виходячи з вищенаведених норм Закону заявлена у позовній заяві вимога повинна бути оплачена судовим збором у розмірі 5 368 грн. 00 коп.

Однак, до позовної заяви заявником додано платіжне доручення № 1466 від 14.02.2023 лише про сплату 2   684 грн. 00 коп. судового збору.

Доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі та порядку за другу вимогу позивачем не надано.

Таким чином, позивачем не додержано вимоги чинного процесуального законодавства щодо обов’язкової сплати судового збору, що є порушенням п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України.

Крім того, судом встановлено, що в порушення вищевказаних вимог п.п. 7, 8, 9, 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позивачем не зазначено відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; не зазначені докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; не надано попереднього (орієнтованого) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи; не надано підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення без руху позовної заяви та надання позивачу строк для усунення вищевказаних недоліків.

Відповідно до п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з п. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України, ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

 

УХВАЛИВ:

 

Позовну заяву залишити без руху.

Надати Комунальному некомерційному підприємству “Попаснянська міська  багатопрофільна лікарня” Попаснянської міської ради строк протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в ухвалі, шляхом надання:

- опису вкладення у цінний лист на ім’я Товариства з обмеженою відповідальністю “Параллель-М ЛТД” про направлення позовної заяви в редакції, яка надіслана на адресу Господарського суду Запорізької області з докладним поіменним переліком направлених документів, які також надіслані на адресу суд та якій зазначені у додатках до позовної заяви;

- докази сплати судового збору в розмірі 2   684  грн. 00 коп. за другу вимогу;

- відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- інформації про докази, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності);

- інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попереднього (орієнтованого) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв’язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Роз'яснити заявнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту їх підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено та підписано 22.02.2023.

 

 

            Суддя                                                                                                 С.С. Дроздова