flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома КП “Довіра” Якимівської селищної ради Якимівського району Запорізької області по справі №908/318/22 (суддя Боєва О.С.)

22 березня 2023, 13:12

До відома КП “Довіра” Якимівської селищної ради Якимівського району Запорізької області по справі №908/318/22 (суддя Боєва О.С.)

 

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 

 20.03.2023                                                                                            Справа №  908/318/22

 м.Запоріжжя Запорізької області  

За позовом:   Комунального підприємства   “Облводоканал” Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ 03327115 (69005, м. Запоріжжя, вул. Перемоги, 129-А)

до відповідача:   Комунального підприємства “Довіра” Якимівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (72520, Запорізька область, Якимівський (Мелітопольський) район, с. Володимирівка, вул. Миру, буд. 75)

про стягнення суми 43186,53 грн.

                                              

Суддя  Боєва О.С.

 

Без виклику сторін

 

СУТЬ СПОРУ:

 

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Комунального підприємства “Облводоканал” Запорізької обласної ради про стягнення з відповідача:  Комунального підприємства “Довіра” Якимівської селищної ради Якимівського району Запорізької області суми 43186,53 грн, з якої: 42893,80 грн - заборгованість за послуги з водопостачання, 134,27 грн - 3% річних та 158,46 грн - інфляційні втрати.

Ухвалою суду від 09.02.2022 вказана позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі № 908/318/22, присвоєний номер провадження 9/17/22, вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи за наявними у справі матеріалами без проведення судового засідання.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України “Про правовий режим воєнного стану” постановлено ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року.

Ухвалою суду від 29.03.2022 відкладено розгляд справи № 908/318/22 за правилами спрощеного позовного провадження до закінчення строку на який було введено воєнний стан.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 “Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією” затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Комунальне підприємство “Довіра” Якимівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (відповідач у справі) має  зареєстроване місцезнаходження на території, яка відноситься до тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України.

В той же час, відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 04.11.1950 року кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

За змістом ч. 1, ч. 2 ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території”, якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. Учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають офіційної електронної адреси, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України, з урахуванням вимог, визначених     Законом України     "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З метою судового розгляду справи, дотримання прав та законних інтересів сторін, розумного строку розгляду справи, суд дійшов до висновку про необхідність продовження  розгляду справи, про що постановив ухвалу від 17.02.2023 про продовження розгляду справи № 908/318/22 за правилами спрощеного позовного провадження. У вказаній ухвалі учасникам справи запропоновано виконати вимоги суду, викладені в ухвалі про відкриття провадження у справі від 09.02.2022, в т.ч., у разі необхідності, з відповідним клопотанням про поновлення пропущених процесуальних строків,  а також зазначено, що учасники справи мають право письмово заявити щодо можливої зміни обставин справи, позиції по справі, наявних заяв та клопотань.

22.02.2023 на адресу суду від КП “Облводоканал” ЗОР надійшов лист №12/0500 від 21.02.2022, в якому позивач повідомив, що 07.02.2022 (після звернення з позовом до суду) відповідач погасив заборгованість у розмірі 42893,80 грн, про що суду надано копію платіжного доручення № 2027 від 07.02.2022. Враховуючи зазначене, просив суд в цій частині позовних вимог припинити провадження у справі.

Відповідач не скористався наданим законом правом на подання письмового відзиву до суду із зазначенням своєї правової позиції щодо заявленого позивачем позову. Будь-яких заперечень, письмових пояснень з боку відповідача до суду не надходило.

Про продовження розгляду справи № 908/318/22 за правилами спрощеного позовного провадження та прийняття судом ухвали від 17.02.2023, відповідача було повідомлено відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території” через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України.

Із змісту ч. 9 ст. 165 ГПК України слідує, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.  

З огляду на викладене, суд дійшов до висновку про розгляд справи за наявними матеріалами.

У зв`язку з   введенням воєнного стану в Україні, погіршенням безпекової ситуації в місті Запоріжжі, постійними повітряними тривогами через загрозу ракетних обстрілів обласного центру і, відповідно, наявністю обставин, що загрожують життю, здоров`ю та безпеці працівників апарата суду та відвідувачів суду в умовах збройної агресії проти України    справу розглянуто 20.03.2023. За наслідками розгляду справи судом прийнято рішення.

Розглянувши матеріали справи, суд

 

ВСТАНОВИВ:

 

Між Комунальним підприємством “Облводоканал” Запорізької обласної ради (Облводоканал, позивач у справі) та Комунальним підприємством “Довіра” Якимівського району Запорізької області (Споживач, відповідач у справі) був укладений договір про надання послуг з водопостачання №500 від 25.10.2021, згідно з умовами якого Облводоканал забезпечує водопостачання по магістральному водоводу Західний груповий водопровід “Бердянськ” “Споживачу” на господарсько-питні, побутові та технічні потреби для потреб “Споживача” та споживачів (населення, бюджетні установи, інші споживачі) смт. Якимівка Мелітопольський (Якимівський) район Запорізької області де “Споживач” визначено виконавцем послуг з водопостачання.

Для здійснення розрахунків між Облводоканалом і Споживачем встановлені тарифи на послуги з централізованого водопостачання у розмірі 11,256 грн з ПДВ за 1 м. куб. (п. 1.2 Договору).

У пункті 1.3 Договору сторонами узгоджені обсяги споживання за період з січня по грудень.

Пунктом 1.4 Договору встановлено, що загальна вартість послуг складає 5365622,64 грн з ПДВ.

Відповідно до п. 2.1 Договору цей договір діє з 25 жовтня 2021 року до 31 грудня 2021 року.

В п. 3.2.1 Договору встановлено, що Споживач зобов’язаний своєчасно оплачувати надані йому послуги з водопостачання, експлуатувати водопровідні мережі, прилади, пристрої на них у встановленому порядку та у відповідності з даним Договором та нормативними документами вказаними в п. 1.1 даного Договору.

Розрахунок обсягів питної води Споживача за розрахунковий період (календарний місяць) здійснюється відповідно показань приладів обліку, встановлених у кожної точці приєднання мереж Споживача до системи централізованого водопостачання (магістрального водогону) Облводоканала (п. 5.1 Договору).

Відповідно до п. 5.2. Договору Основним документом па оплату є Акт-рахунок.

Акти-рахунки виписуються Споживачу представником “Облводоканалу відповідно порядку, визначеному п.5.2 Договору, при наявності особистого посвідчення в останній день кожного місяця у трьох примірниках (один примірник Споживачу, два - Облводоканялу). Відповідальна особа Споживача зобов'язана підписати Акти- рахунки у трьох примірниках та самостійно отримати в Облводоканалі один примірник.

У разі передачі даних про обсяги спожитої питної події шляхом падання Звіту Споживач в останній день кожного місяця надає Облводоканалу Звіт по обсягам спожитої питної води, визначених на підставі показів засобів обліку, за формою, визначеною у Додатку №1 до Договору. Звіт Споживач має надати відповідальному представнику Облводоканила за адресою розташування ЕЦВ ЗГВ або на електрону адресу oblvodazvit@gmail.com. Протягом одного робочого дня на підставі даних, зазначених у Звіті Споживачу виписується Акт-рахунок Протягом 3-х робочих днів з дати передачі Звіту Споживач зобов'язаний самостійно отримати в Облводоканалі та підписати Акти-рахунки у трьох примірниках.

До 12 числа, наступного за звітним місяцем Споживач зобов’язаний перерахувати на розрахунковий рахунок Облводоканалу суму, вказану в Акті-рахунку.

Якщо Споживач відмовляється підписати Акт-рахунок, представником Облводоканалу в Акті-рахунку робиться відповідний запис про таку відмову. Документи пересилаються Споживачу поштою. Оформлений таким чином Акт-рахунок є обов'язковим для сплати у вказані в ньому терміни, а також є підставою для розрахунків водопостачання. Відсутність обґрунтованих заперечень до Акту-рахунку у термін трьох банківських днів з моменту отримання, підтверджує визнання Споживачем обсягу, якості наданих йому послуг, розміру плати за них прийняття їх в повному обсязі.

Пунктом 5.2.1 Договору встановлено, що у разі якщо Споживач відмовляється отримати у поштовому відділенні акти-рахунків або акт технічного обстеження з приписом надіслані Облводоканалом, такі акти-рахунки та акти технічного остеження з приписом підписаним у односторонньому порядку та вважаються отриманими Споживачем. Облводоканал при відмові Споживача отримати/підписати Акт-рахунок, акт технічного обстеження з приписом, попередження, інші листи та документи має право надіслати їх Споживачу електронною поштою. У такому випадку акти-рахунки є обов’язковими для сплати у вказані в ньому терміни, приписи обов’язкові до виконання у встановлений Облводоканалом строк.

В пункті 5.4 Договору сторонами узгоджений порядок розрахунків за порушення умов даного Договору: Акт-рахунок, складений на підставі акту, яким зафіксовано порушення умов Договору та “Правил користування…” нарахований у відповідності з вимогами “Правил користування…” та п. 3.2.2, 3.2.5 даного договору, Споживач зобов’язаний сплатити протягом 5-ти банківських днів з дати складання Акту-рахунку.

На виконання умов договору позивач у період листопад-грудень 2021 року надав відповідачу послуги з водопостачання на загальну суму 61845,75 грн, про що свідчать складені та підписані обома сторонами Акти-рахунки (за листопад 2021 на суму 45363,37 грн, за грудень 2021 на суму 16482,38 грн) та Акти технічного обстеження водопроводу за 30.11.2021 та 31.12.2021.

Супровідними листами №783/21 від 02.12.2021 та №01/22 від 04.01.2022 вищенаведені документи було передані Споживачу. Факт отримання цих документів підтверджується вхідними печатками підприємства-споживача на вказаних листах.

Відповідач зобов’язання по оплаті отриманих послуг за вказаний у позові період виконав частково, сплативши лише 18951,95 грн (платіжні доручення №1721 від 14.12.2021 на суму 17197,48 грн, №1897 від 13.01.2022 на суму 1754,47 грн).

Таким чином, заборгованість Споживача за надані послуги в рамках договору №500 від 25.10.2021 склала 42893,80 грн (за листопад 2021 – 26411,42 грн, за грудень 2021 – 16482,38 грн).

З метою досудового врегулювання спору на адресу відповідача була спрямована претензія №56/22 від 27.01.2022 з проханням протягом п’яти банківських днів погасити суму боргу. Зазначена претензія отримана відповідачем 27.01.2022, про що свідчить вхідний штам підприємства на ній.

Відповідач зобов’язання щодо своєчасної та повної оплати наданих послуг у встановлені договором строки не виконав, чим порушив умови договору.

Зазначене стало підставою для звернення позивача до господарського суду із позовом про стягнення з відповідача основного бору, 3% річних та інфляційних втрат, за яким відкрито провадження у даній справі.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Статтями 11, 509 ЦК України встановлено, що  підставою виникнення цивільних прав і обов’язків (зобов’язань), які мають виконуватися належним чином і в установлений строк відповідно до вказівок закону, договору є договір.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.            

Згідно зі ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Обставини справи свідчать, що спірні правовідносини сторін виникли на підставі договору № 500 від 25.10.2021 про надання послуг з водопостачання на об’єкт за адресою: 72530, Запорізька область, Якимівський район, с. Володимирівка, вул. Миру, 75, який за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Статтею 901 ЦК України встановлено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено Договором. Зазначені положення можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

Відповідно до ч. 1 ст. 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ч. 1 ст. 598 ЦК України зобов’язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом.         

Згідно зі ст. 599 ЦК України зобов’язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Як вже зазначалося вище в п. 5.2 Договору сторонами узгоджено, що до 12 числа, наступного за звітним місяцем, Споживач зобов’язаний перерахувати на розрахунковий рахунок Облводоканалу суму, вказану в Акті-рахунку.

Матеріали справи містять Акти-рахунки за період листопад-грудень 2021 підписані та скріплені печатками обох сторін. Також суду надані докази часткової оплати відповідачем наданих послуг (копії платіжних доручень №1721 від 14.12.2021 на суму 17197,48 грн, №1897 від 13.01.2022 на суму 1754,47 грн), у зв’язку з чим сума боргу на час звернення позивача з позовом до суду складала 42893,80 грн.

Як встановлено  судом вище, після звернення позивача з позовом до суду відповідачем  було сплачено суму 42893,80 грн боргу,  що підтверджується платіжним дорученням № 2027 від 07.02.2022 (копія міститься в матеріалах справи).

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

На підставі викладеного, провадження у справі в частині вимог про стягнення з відповідача суми 42893,80 грн  основного боргу підлягає закриттю за відсутністю предмета спору.

За порушення відповідачем строків виконання грошового зобов’язання позивачем були нараховані та заявлені до стягнення з відповідача 3% річних у розмірі 134,27 грн за загальний період з 13.12.2021 по 31.01.2022 (нарахованих на суму боргу за листопад 2021 в розмірі 26411,42 грн та на суму боргу за грудень 2021 в розмірі 16482,38 грн, що мали місце на час звернення позивача з позовом до суду) та інфляційних втрат у розмірі 158,46 грн за грудень 2021 (нарахованих на суму боргу за листопад 2021 в розмірі 26411,42 грн).

Відповідно до ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо іншій розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідач доказів виконання зобов’язань щодо своєчасної та повної оплати отриманих послуг в рамках договору №500 від 25.10.2021 суду не надав. Заявлені позовні вимоги не спростував.

Факт прострочення виконання відповідачем грошових зобов’язань підтверджується матеріалами справи та є доведеним.

Перевіривши надані позивачем розрахунки 3% річних та інфляційних втрат, суд встановив, що розрахунки здійснені правильно, тому вимоги позивача про стягнення з відповідача 3% річних та інфляційних втрат задовольняються судом у заявлених позивачем розмірах.

На підставі усього вищевикладеного, позов задовольняється судом частково.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюється законом.

Позивач при зверненні до суду із позовної заявою згідно з платіжним дорученням №827 від 01.02.2022 сплатив судовий збір у розмірі 2481,00 грн.

За змістом п. 5 ч. 1 статті 7 Закону України “Про судовий збір” сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв’язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом).

Враховуючи те, що відповідачем після звернення позивача з позовом до суду була сплачена сума 42893,80 грн основного боргу, в частині стягнення якої провадження у справі підлягає закриттю, позивачу слід повернути з Державного бюджету України суму 2464,18 грн судового збору (пропорційно сумі по якій проваження у справі підлягає закриттю). Вказана сума судового збору буде повернута позивачу ухвалою суду за відповідним клопотанням позивача.

Відповідно до положень  статті 129 ГПК України інша частина судового збору, а саме  в розмірі 16,82 грн. покладається на відповідача.

Керуючись ст. 129, п. 2 ч. 1 ст. 231, ст.ст. 232, 233, 236-238, 240, 241, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

ВИРІШИВ:

           

Позов задовольнити частково.

Закрити провадження у справі № 908/318/22 в частині вимог про стягнення суми 42893,80 грн основного боргу за відсутністю предмета спору.

Стягнути з Комунального підприємства “Довіра” Якимівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (72520, Запорізька область, Якимівський (Мелітопольський) район, с. Володимирівка, вул. Миру, буд. 75) на користь Комунального підприємства “Облводоканал” Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ 03327115 (69005, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, 129-А) суму 134 (сто тридцять чотири) грн 27 коп. 3% річних та суму 158 (сто п’ятдесят вісім) грн 46 коп. інфляційних втрат.

Стягнути з Комунального підприємства “Довіра” Якимівської селищної ради Якимівського району Запорізької області (72520, Запорізька область, Якимівський (Мелітопольський) район, с. Володимирівка, вул. Миру, буд. 75) на користь Комунального підприємства “Облводоканал” Запорізької обласної ради, код ЄДРПОУ 03327115 (69005, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, 129-А) суму 16 (шістнадцять) грн 82 коп. витрат зі сплати судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

 

Рішення складено та підписано 20.03.2023.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено впродовж двадцяти днів з дня складення повного судового рішення у порядку, встановленому ст. 257 Господарського процесуального кодексу України.

 

 

 

       Суддя                                                                                            О.С. Боєва

 

 

Електронна копія рішення Господарського суду Запорізької області   № 908/318/22 від 20.03.2023 міститься в мережі Інтернет за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

 

Дата розміщення інформації на сторінці Господарського суду Запорізької області на офіційному веб-порталі «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет 22.03.2023.