flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «Налагоджувально-монтажне виробниче підприємство «Електропівденмонтаж» про прийняття 06.04.2023 рішення у справі № 908/377/23!

06 квітня 2023, 15:44

До уваги ТОВ «Налагоджувально-монтажне виробниче підприємство «Електропівденмонтаж» про прийняття 06.04.2023 рішення у справі № 908/377/23!

 

 

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ      

06.04.2023                                                                                                     Справа № 908/377/23

м. Запоріжжя

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О.,

розглянувши у письмовому провадженні, без виклику представників сторін, справу                       № 908/377/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Южсервіселектромонтаж», ідентифікаційний код юридичної особи 37630670     (55000, Миколаївська область, місто Южноукраїнськ, проспект Незалежності, буд. 11)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Налагоджувально-монтажне виробниче підприємство «Електропівденмонтаж», ідентифікаційний код юридичної особи 38700172 (71503, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд. 11)

про  стягнення 238 199 грн 58 коп.

 

                                                            СУТЬ СПОРУ:

 

До Господарського суду Запорізької області через систему «Електронний суд» звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю «Южсервіселектромонтаж» з позовом від 06.02.2023 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Налагоджувально-монтажне виробниче підприємство «Електропівденмонтаж» 238 199 грн 58 коп., з яких: 65  915 грн 84 коп. 3% річних та 172 283 грн 74 коп. інфляційні втрати.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем зобов’язань за договором №13-01/2020 СП від   13.01.2020 щодо своєчасної оплати виконаних позивачем підрядних робіт.

Позов заявлено на підставі ст. ст. 193, 218, 229, 232, 318 Господарського кодексу України, ст. ст. 526, 625, 875, 879 Цивільного кодексу України.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.02.2023 справу № 908/377/23 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 07.02.2023 у справі № 908/377/23 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/377/23. Вирішено розглядати справу в письмовому провадженні без виклику учасників справи. Розгляд справи по суті розпочати через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Позивач та його представник отримали вказану ухвалу суду про відкриття провадження у даній справі 08.02.2023 та 07.02.2023 на їх електронні адреси.

Відповідач повідомлений про відкриття провадження у  даній справі на його електронну адресу, а також повідомленням на сайті суду.

При цьому, суд враховує, що обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини першої статті шостої даної Конвенції (§66, §69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі Смірнова проти України).

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» у період дії воєнного стану, повноваження судів не можуть бути припинені.

Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється, (ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Відповідно до Господарського процесуального кодексу України:

20) положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням   підпункту 11   пункту 16-1   розділу XV «Перехідні положення» Конституції України;

21) особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішень учасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування) чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються законами України   "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"   та   "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції".

Згідно зі ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»:

  1. Якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

  1. Учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають офіційної електронної адреси, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України, з урахуванням вимог, визначених   Законом України   "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

  1. Передбачений цією статтею порядок виклику в суд та повідомлення про судове рішення може застосовуватися стосовно інших учасників судового процесу, адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи яких знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо від цього залежить реалізація ними своїх процесуальних прав і обов’язків.

Відповідач, зареєстроване місце перебування чи місцезнаходження якого невідоме, викликаються до суду через оголошення на офіційному вебпорталі «Судова влада України», про що позивач просив у позовній заяві.

З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

07.02.2023 на сайті «Судова влада України» було опубліковано відповідне оголошення до уваги відповідача.

Крім того, 19.08.2022 набрали чинності зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо додаткових способів інформування про судові справи.

Згідно з ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цієї статтею.

Враховуючи вищевикладене, сторони належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин неявки; повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Суд вважає, що ним вжито достатньо заходів для повідомлення сторін, у т.ч. відповідача про відкриття провадження у даній справі. Суд вважає відповідача таким, що належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Відзив на адресу суду від відповідача не надійшов, як і будь-яких клопотань чи заяв до суду від відповідача не надходило.

Згідно ст. 165, 178 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники  справи зобов’язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи; з’являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов’язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов’язки, визначені законом або судом.

За таких обставин, суд вирішив розглянути справу за наявними матеріалами.

У відповідності до частин 2 і 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч.ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.  Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву.

Статтею 248 ГПК України встановлено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали справи, суд

 

УСТАНОВИВ:

 

13.01.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Южсервіселектромонтаж» (субпідрядником, позивачем у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Налагоджувально-монтажне виробниче підприємство «Електропівденмонтаж» (підрядником, відповідачем у справі) укладено договір субпідряду №13-01/2020 СП (далі - договір).

Відповідно до предмету договору, субпідрядник, в межах договірної ціни, виконує на свій ризик власними силами і засобами, якісно і у встановлений договором термін, роботи за темою: «Впровадження комплексної системи діагностики систем РУ. Впровадження системи контролю переміщення трубопроводів 1-го контуру. Енергоблок №3. Реакторне відділення. Будівельно-монтажні роботи».

Згідно з п. 1.2 договору субпідрядник здає в обумовлені терміни виконані роботи підряднику, за свій рахунок усуває дефекти, що виявилися в процесі виробництва робіт і в межах гарантійного терміну експлуатації. Підрядник зобов’язується прийняти і сплатити виконані роботи.

Відповідно до п. 2.1. договору, договірна ціна робіт, доручених до виконання субпідряднику орієнтовно складає 1800000,00 грн у т.ч. ПДВ 20% - 300000 грн 00 коп.

Термін виконання робіт: лютий 2020 - травень 2020 (п. 3.2 договору). 

Згідно з п. 4.1.1 договору, оплата за виконані роботи здійснюється підрядником шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок субпідрядника в термін 45 діб після підписання сторонами довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, складеної на підставі актів виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В.

Договір набуває чинності з дати підписання договору та скріплення його печаткою та діє до повного виконання сторонами своїх зобов’язань ( п. 15.6 договору).

Договір підписаний з боку обох сторін директорами та скріплений печатками товариств.

Згідно позовних вимог, позивачем зобов’язання щодо виконання будівельно-монтажних робіт за договором №13-01/2020 СП від 13.01.2020 на загальну суму 1447248,35 грн з ПДВ виконано в повному обсязі.

Відповідачем у повному обсязі, але з порушенням строку оплати, оплачені прийняті будівельно-монтажні роботи, у зв’язку з чим, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Налагоджувально-монтажне виробниче підприємство «Електропівденмонтаж» на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Южсервіселектромонтаж» 238 199 грн 58 коп., з яких: 65  915 грн 84 коп. 3% річних та 172 283 грн 74 коп. інфляційні втрати за прострочення оплати виконаних позивачем та прийнятих відповідачем робіт, було предметом судового розгляду у даній справі. 

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Обставини справи свідчать, що спірні правовідносини сторін врегульовані договором субпідряду №13-01/2020 СП від 13.01.2020.

Згідно зі ст. 837 Цивільного кодексу України:

  1. За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.
  2. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.
  3. Для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов'язаний одержати спеціальний дозвіл.
  4. До окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2-4цієї глави, положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексу про ці види договорів.

Стаття 838. Генеральний підрядник і субпідрядник

  1. Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником - як замовник.
  2. Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов'язків за договором підряду, а перед замовником - за порушення субпідрядником свого обов'язку.

Замовник і субпідрядник не мають права пред'являти один одному вимоги, пов'язані з порушенням договорів, укладених кожним з них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ч. 1 ст. 875 Цивільного кодексу України, за договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх.

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта (ч. 2   ст. 875 Цивільного кодексу України).

У відповідності до ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Частина 1 статті 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 Господарського кодексу України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Положеннями статті 526 Цивільного кодексу України   передбачено, що зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього   кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України).

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 599 Цивільного кодексу України, зобов'язання припиняються виконанням, проведеним належним чином.

На виконання договору сторонами були складені наступні первинні документи:

За фактом виконання та прийняття робіт між субпідрядником та підрядником був складений та підписаний акт приймання виконаних будівельних робіт №1 (форма КБ-2) за лютий 2020 від 28.02.2020 на суму 594792,14 грн з ПДВ.

За результатами підписаного акту приймання виконаних будівельних робіт №1 (форма КБ-2) за лютий 2020 року за договором складена та підписана сторонами довідка про вартість виконаних робіт та витрати за лютий 2020 (форма КБ-3) від 28.02.2020 на загальну суму 594792,14 грн з ПДВ.

Також, за фактом виконання та прийняття робіт між субпідрядником та підрядником був складений та підписаний акт приймання виконаних будівельних робіт №2 (форма КБ-2) за березень 2020 від 20.03.2020 на суму 649989,62 грн з ПДВ.

За результатами підписаного акту приймання виконаних будівельних робіт №2 (форма КБ-2) за березень 2020 складена та підписана сторонами довідка про вартість виконаних робіт та витрати за березень 2020 (форма КБ-3) від 20.03.2020 на загальну суму 649989,62 грн з ПДВ.

Також, за фактом виконання та прийняття робіт між субпідрядником та підрядником були складені та підписані:

  • акт приймання виконаних будівельних робіт №1 (форма КБ-2) за червень 2020 року

від 30.06.2020 на суму 84345,42 грн з ПДВ;

  • акт приймання виконаних будівельних робіт №2/1 (форма КБ-2) за червень 2020 року

від 30.06.2020 на суму 15291,42 грн з ПДВ;

  • акт приймання виконаних будівельних робіт №2/2 (форма КБ-2) за червень 2020 року

від 30.06.2020 на суму 64403,04 грн з ПДВ;

  • акт приймання виконаних будівельних робіт №2/3 (форма КБ-2) за червень 2020 року

від 30.06.2020 на суму 38426,71 грн з ПДВ.

За результатами підписаних актів приймання виконаних будівельних робіт №1, №2/1, №2/2, №2/3 (форма КБ-2) за червень 2020 за договором складена та підписана сторонами довідка про вартість виконаних робіт та витрати за червень 2020 (форма КБ-3) від 30.06.2020  на загальну суму 202466,59 грн з ПДВ.

 Таким чином, позивачем виконані зобов’язання стосовно виконання будівельно-монтажних робіт за договором №13-01/2020 СП від 13.01.2020 на загальну суму 1 447 248,35 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Відповідно до п. 4.1.1 договору, оплата за виконані роботи здійснюється підрядником шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок субпідрядника в термін 45 діб після підписання сторонами довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3, складеної на підставі актів виконаних будівельних робіт за формою КБ-2В.

Відповідачем прийняті від позивача роботи оплачені у повному обсязі, але з порушенням строків оплати, передбачених п. 4.1.1 договору, що підтверджується платіжними документами:

- платіжна інструкція № 234 від 13.10.2021 на суму 200000 грн 00 коп.;

- платіжна інструкція № 246 від 22.10.2021 на суму 300000 грн 00 коп.;

- платіжна інструкція № 278 від 26.10.2021 на суму 94792 грн 14 коп.;

- платіжна інструкція №355 від 25.11.2021 на суму 300000 грн 00 коп.;

- платіжна інструкція № 47 від 28.01.2022 на суму 349989 грн 62 коп.;

- платіжна інструкція №201 від 01.10.2021 на суму 202466 грн 59 коп.

Згідно з ч. 1 ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За прострочення оплати виконаних робіт, на підставі ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України, позивач нарахував 65  915 грн 84 коп. 3% річних та 172 283 грн 74 коп. інфляційних втрат, які просить стягнути з відповідача.

Судом перевірені розрахунки позивача щодо стягнення вказаних сум за допомогою ІПС «Законодавство» та визнані обґрунтованими та правомірно заявленими вимоги позивача щодо стягнення з відповідача 65  915 грн 84 коп. 3% річних за загальний період з 16.04.2020 по 27.01.2022 та 172 283 грн 74 коп. інфляційних втрат за загальний період з травня 2020 по вересень 2021.

Враховуючи викладене, позові вимоги задоволено судом повністю.

Відповідно до ст. 129 ГПК України  судовий збір за позовом відноситься на відповідача.

Керуючись 129, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу, суд

 

ВИРІШИВ:

  1. Позов задовольнити.
  2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Налагоджувально-монтажне виробниче підприємство «Електропівденмонтаж», ідентифікаційний код юридичної особи 38700172 (71503, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд. 11) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Южсервіселектромонтаж», ідентифікаційний код юридичної особи 37630670  (55000, Миколаївська область, місто Южноукраїнськ, проспект Незалежності, буд. 11) 65  915 (шістдесят п’ять тисяч дев’ятсот п'ятнадцять) грн 84 коп. 3% річних, 172 283 (сто сімдесят дві тисячі двісті вісімдесят три) грн 74 коп. інфляційних втрат, 3 572 (три тисячі п’ятсот сімдесят дві) грн 99 коп. судового збору.
  3. Видати наказ після набрання судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено та підписано 06.04.2023.

 

                                               Суддя                                               А.О. Науменко