flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До ВІДОМА Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства, код ЄДРПОУ 41157474 (Запорізька область, м. Бердянськ) по справі №905/99/23 (суддя Боєва О.С.)

17 квітня 2023, 15:21

До ВІДОМА Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства, код ЄДРПОУ 41157474 (Запорізька область, м. Бердянськ) по справі №905/99/23 (суддя Боєва О.С.)

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

 17.04.2023                                                                                             Справа №  905/99/23

 м.Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої О.С., розглянувши заяву від 31.01.2023 вих. № 22, що надійшла 10.04.2023 від

заявника: Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради “МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА”, код ЄДРПОУ 33760279 (87534, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, буд. 1)

до боржника: Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства, код ЄДРПОУ 41157474 (71100, Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Дачна, буд. 92)

про видачу судового наказу про стягнення суми 14955,59 грн.,

 

 

ВСТАНОВИВ:

 

Ухвалою господарського суду Донецької області від 13.02.2023 у справі №905/99/23 заяву Комунального комерційного підприємства Маріупольської міської ради “МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА” про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства заборгованості за надані в лютому 2022 послуги з постачання теплової енергії в загальному розмірі 14955,59 грн відповідно до ст. 31 ГПК України передано за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду Запорізької області.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу від 10.04.2023 здійснено автоматичний розподіл зазначеної заяви між суддями та визначено її до розгляду судді Боєвій О.С.

13.04.2023 на електронну адресу суду від боржника - Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства надійшла заява про відмову заявнику у видачі судового наказу. Підставами для відмови у задоволенні вимог заявника Азовським басейновим управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства зазначено наступне:

- ненадання виконавцем договору Азовському рибоохоронному патрулю рахунку та акту наданих послуг, оформлених відповідно до вимог чинного законодавства;

- сума боргу, інфляційних втрат та відсотків річних розраховані на підставі не фактичних, а усереднених даних, що призведе до надмірних стягнень та втрат державного бюджету;

- неможливість на даний час звірки фактичного обсягу спожитої теплової енергії

викликана форс-мажорними обставинами.

Розглянувши матеріали заяви, встановивши всі наявні обставини, суд дійшов висновку про відмову у видачі судового наказу, виходячи з наступного.

Пунктом 1 частини 3 ст. 150 ГПК України встановлено, що до заяви про видачу судового наказу додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Частиною 1 ст. 151 ГПК України встановлено, що за подання заяви про видачу судового наказу справляється судовий збір у розмірі, встановленому законом.

Згідно з ч. 2 ст. 123 ГПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до ст. 4 Закону України “Про судовий збір”, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Положеннями ст. 7 Закону України “Про державний бюджет України на 2023 рік” встановлено, що у 2023 році прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня 2023 року становить 2684,00 грн.

Згідно п. 2-1 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” за подання до господарського суду заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір за ставкою 0,1% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак, при зверненні до суду з даною заявою заявником мав бути сплачений судовий збір у сумі 268,40 грн.

Втім, доказів дотримання заявником наведених вище норм права до заяви не додано.

Про факт відсутності доказів сплати заявником судового збору в установлених розмірі та порядку свідчить Акт від 02.02.2023 складений працівниками відділу документального забезпечення та контролю (канцелярія) господарського суду Донецької області.

З зазначеного слідує про порушення заявником положень ст.ст. 150, 151 ГПК України та п. 2-1 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 152 ГПК України суддя відмовляє у видачі судового наказу, якщо заяву подано з порушенням вимог статті 150 цього Кодексу.

З огляду на вищевикладені обставини, невиконання заявником норм чинного законодавства стосовно сплати судового збору в установленому законом розмірі, суд дійшов висновку про відмову Комунальному комерційному підприємству Маріупольської міської ради “МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА” у видачі судового наказу про стягнення з Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства заборгованості за надані в лютому 2022 послуги з постачання теплової енергії в загальному розмірі 14955,59 грн.

У зв’язку з відмовою заявнику у видачі судового наказу, правова оцінка викладеним в заяві Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства обставинам не надавалась.

Суд вважає за необхідне роз'яснити заявнику, що у відповідності до ч. 1 ст. 153 Господарського процесуального кодексу України відмова у видачі судового наказу з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 8, 9 частини першої статті 152 цього Кодексу, не є перешкодою для повторного звернення з такою самою заявою в порядку, встановленому цим розділом, після усунення її недоліків.

У разі відмови у видачі судового наказу внесена сума судового збору стягувачу не повертається. У разі пред'явлення стягувачем позову до боржника у порядку позовного провадження сума судового збору, сплаченого за подання заяви про видачу судового наказу, зараховується до суми судового збору, встановленої за подання позовної заяви (ч. 2 ст. 151 Господарського процесуального кодексу України).

 

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 150-152, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд –

 

УХВАЛИВ:

 

Відмовити Комунальному комерційному підприємству Маріупольської міської ради “МАРІУПОЛЬТЕПЛОМЕРЕЖА” у видачі судового наказу про стягнення з Азовського басейнового управління Державного агентства меліорації та рибного господарства заборгованості за надані в лютому 2022 послуги з постачання теплової енергії в загальному розмірі 14955,59 грн.

Копію даної ухвали надіслати на адресу заявника та боржника у справі.

 

Ухвала складена та підписана 17.04.2023.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її складання в порядку, встановленого ст. 257 Господарського процесуального кодексу України.

               

 

Суддя                                                                                               О.С.Боєва