flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Приазовської селищної ради (смт. Приазовське, Мелітопольський район, Запорізька область) та товариства з обмеженою відповідальністю “РУБІН І КО” (смт. Нововасилівка, Мелітопольський район, Запорізька область) у справі №908/409/22 (суддя Левкут В

11 травня 2023, 09:36

Ухвала від 10.05.2023 у справі №908/409/22

 

Суддя Господарського суду Запорізької області Левкут Вікторія Вікторівна, розглянувши матеріали

за позовом Приазовської селищної ради (адреса, вказана позивачем: вул. Покровська, буд. 5, смт. Приазовське, Мелітопольський район, Запорізька область, 72401; адреса реєстрації: вул. Покровська, буд. 31, смт. Приазовське, Мелітопольський район, Запорізька область, 72401)

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю “РУБІН І КО” (адреса, вказана позивачем: вул. Покровська, буд. 28-А, смт. Приазовське, Мелітопольський район, Запорізька область, 72401; адреса реєстрації: вул. Кооперативна, буд. 72, смт. Нововасилівка, Мелітопольський район, Запорізька область, 72420)

про стягнення суми, розірвання договору оренди майна, що належить комунальної власності, звільнення майна шляхом виселення,

 

ВСТАНОВИВ:

 

Приазовська селищна рада звернулась до Господарського суду Запорізької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю “РУБІН І КО” про стягнення    46622,34 грн. основного боргу по орендній платі на підставі договору оренди майна, що належить до комунальної власності № б/н від 09.10.2020 та 2887,31 грн. пені (всього 49509,65 грн.), розірвання договору оренди майна, що належить до комунальної власності №б/н від 09.10.2020, звільнення майна шляхом виселення товариства з обмеженою відповідальністю “РУБІН І КО” на користь Приазовської селищної ради. Позов обґрунтований ст.ст. 15, 16, 203, 215, 391, 638 ЦК України, ст.ст. 1, 4, 5, 20, 27, 162 ГК України.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.02.2022 справу № 908/409/22 передано на розгляд судді Левкут В.В.

Ухвалою суду від 21.02.2022 позовну заяву Приазовської селищної ради залишено без руху; позивачу наданий строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, але не пізніше 11.03.2022, шляхом направлення суду:

- письмової інформації/уточнень щодо адреси місцезнаходження позивача та відповідача;

- письмових уточнень щодо заявлених до стягнення сум у преамбулі позовної заяви (ціна позову), у п. 1 прохальної частини позовної заяви, у тексті позовної заяви, а також у розрахунку пені;

- належних доказів направлення копії позовної заяви та додатків до неї на адресу реєстрації відповідача (оригінал розрахункового документу та опису вкладення, з зазначенням адреси і найменуванням одержувача, заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви);

- витребувану інформацію та докази її направлення на адресу відповідача надати до суду у вказаний вище строк.

Копія ухвали від 21.02.2022, направлена на адресу, вказану позивачем (вул. Покровська, буд. 5, смт. Приазовське, Мелітопольський район, Запорізька область, 72401), повернулась до суду 05.04.2022 з відміткою відділення поштового зв’язку: інші причини, що не дали змоги виконати обов’язки щодо пересилання поштового відправлення.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 “Про введення воєнного стану в Україні”, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року станом на 30 діб, строк дії якого в подальшому продовжувався відповідними Указами Президента Україна та триває й на теперішній час.

Станом на 19.04.2023 від Приазовської селищної ради будь-яких заяв та клопотань не надходило.

В пункті 6 Рекомендації Ради суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану від 02.03.2022 вказано, що усім судам України рекомендовано виважено підходити до питань, пов'язаних з поверненням різного роду процесуальних документів, залишення їх без руху, встановлення різного роду строків, по можливості продовжувати їх щонайменше до закінчення воєнного стану.

Верховним Судом 04.03.2022 оприлюднено роз’яснення про особливості здійснення правосуддя на території, на якій введено воєнний стан. Верховний Суд зазначив, що навіть в умовах воєнного стану конституційне право людини на судовий захист не може бути обмеженим. Варто також ураховувати, що запровадження воєнного стану на певній території є поважною причиною для поновлення процесуальних строків.

Відповідно до практики Європейського Суду з прав людини, держава, яка створює суди першої, апеляційної чи касаційної інстанцій, має забезпечити, щоб особи, які відповідають перед законом, мали можливість користуватись всіма фундаментальними гарантіями ст. 6 Конвенції в провадженнях у цих судах.

Одною з передумов забезпечення доступу до суду є наявність в особи права на судовий захист. Це право випливає з ч. 3 ст. 8, ч. 1 ст. 55 Конституції України.

Відповідно до ст. 124, п. п. 2, 3, 4 ч. 2 ст. 129 Конституції України, ст. 4-2, 4-3 Господарського процесуального кодексу України основними засадами судочинства є рівність всіх учасників судового процесу перед законом та судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 23.12.2022, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за № 1668/39004 (зі змінами), затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією.

До вказаного Переліку тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України входить Приазовська селищна територіальна громада.

Місцезнаходженням позивача є смт. Приазовське Мелітопольського району Запорізької області, що відноситься до територій, тимчасово окупованих Російською Федерацією.

Отже у відділень Укрпошти відсутня можливість доставки пошти позивачу в смт. Приазовське Мелітопольського району Запорізької області.

Порядок повідомлення осіб, що знаходяться на тимчасово окупованій території врегульовано нормами ст.121 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Відповідно до частини першої статті 121 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Враховуючи те, що позивачем не усунуто недоліки позовної заяви у встановлений ухвалою від 21.02.2022 строк, копію зазначеної ухвали позивачем не отримано у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану та відсутністю поштового пересилання на адресу позивача, з метою забезпечення права на судовий захист, надання позивачу часу для усунення недоліків позовної заяви, ухвалою від 19.04.2023 судом поновлено процесуальний строк для усунення недоліків позовної заяви, встановлений ухвалою суду від 21.02.2022 у справі № 908/409/22, визнаено строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня опублікування тексту даної ухвали на офіційному веб-порталі судової влади України, шляхом направлення суду:

- письмової інформації/уточнень щодо адреси місцезнаходження позивача та відповідача;

- письмових уточнень щодо заявлених до стягнення сум у преамбулі позовної заяви (ціна позову), у п. 1 прохальної частини позовної заяви, у тексті позовної заяви, а також у розрахунку пені;

- належних доказів направлення копії позовної заяви та додатків до неї на адресу реєстрації відповідача (оригінал розрахункового документу та опису вкладення, з зазначенням адреси і найменуванням одержувача, заповнений відповідно до переліку додатків, долучених до позовної заяви);

- витребувану інформацію та докази її направлення на адресу відповідача надати до суду у вказаний вище строк.

Повідомлення судом позивача про поновлення строку для усунення недоліків позовної заяви та залишення позову без руху здійснювалось через оголошення на офіційному веб-сайті Судової влади України, а також електронною поштою на адресу possovetprz@ukr.net.

Судом встановлено, що ухвалу Господарського суду Запорізької області від 19.04.2023 у справі № 908/409/22 опубліковано офіційному веб-сайті Судової влади України 19.04.2023, а також надіслано Приазовській селищній раді на відому суду електронну адресу possovetprz@ukr.net 19.04.2023, про що свідчить довідка Господарського суду Запорізької області про доставку електронного листа.

Станом на 10.05.2023 недоліки вищевказаної позовної заяви, викладені в ухвалах від 21.02.2022 та 19.04.2023 не усунуті, будь-яких клопотань чи заяв, в тому числі, щодо продовження строку на усунення недоліків, від Приазовської селищної ради до суду не надходило.

Відповідно до позиції Європейського суду з прав людини, викладеної у рішенні у справі “Пономарьов проти України” від 03.04.2008, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Суд звертає увагу на те, що ухвали суду від 21.02.2022 та 19.04.2023 були оприлюднені в Єдиному державному реєстрі судових рішень, тому, позивач, як зацікавлена особа, мав можливість отримати інформацію щодо поданої ним позовної заяви з Єдиного державного реєстру судових рішень.

Інформацію по справі, що розглядається, можна також отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

Відповідно до ч. ч. 4 та 6 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п’яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

З огляду на викладене, враховуючи, що станом на 10.05.2023 недоліки позовної заяви у строк, встановлений ухвалою суду від 19.04.2023, позивачем не усунуті, будь-яких клопотань чи заяв від позивача до суду не надійшло, суд приходить до висновку про необхідність повернення позивачу позовної заяви від 09.02.2022 про стягнення 49509,65 грн., розірвання договору оренди майна, що належить комунальної власності, звільнення майна шляхом виселення.

Відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ч.ч. 4, 6, 7 ст. 174, ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Позовну заяву від 09.02.2022 про стягнення 49509,65 грн., розірвання договору оренди майна, що належить комунальної власності, звільнення майна шляхом виселення повернути Приазовській селищній раді.

 

Оскільки у відділень поштового зв’язку відсутня можливість доставки пошти позивачу в смт. Приазовське Мелітопольського району Запорізької області, вказана позовна заява позивачу не направляється, та буде знаходитись в матеріалах справи № 908/409/22.

З метою доведення даної ухвали до відома позивача та відповідача опублікувати її текст на офіційному веб-порталі судової влади України та направити на адресу електронної пошти позивача  possovetprz@ukr.net.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її підписання (ст.ст. 174, 235, 255, 256 ГПК України). Згідно ст.257 ГПК України, апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

 

Ухвала підписана 10.05.2023.

 

Суддя                                                                                                                     В.В. Левкут

 

З повним текстом ухвали можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень або її можливо отримати в канцелярії Господарського суду Запорізької області за адресою: місто Запоріжжя, вулиця Гетьманська, 4.