flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги фізичної особи-підприємця Одуд Алли Павлівни (м. Мелітополь, Запорізька область) у справі №908/215/22 (суддя Левкут В.В.)

08 серпня 2023, 14:44

До уваги фізичної особи-підприємця Одуд Алли Павлівни (м. Мелітополь, Запорізька область) у справі №908/215/22 (суддя Левкут В.В.)

 

Ухвала від 25.07.2023 у справі №908/215/22

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі: суддя Левкут В.В.,

при секретарі судового засідання: Непомняща Н.П.,

розглянувши матеріали справи

за позовом публічного акціонерного товариства “Запоріжжяобленерго” в особі Мелітопольського міжрайонного району електричних мереж (юридична адреса: вул.Сталеварів, буд. 14, м. Запоріжжя, 69035; поштова адреса: вул. Покровська, буд. 106, м.Мелітополь, Запорізька область, 72312)

до відповідача фізичної особи-підприємця Одуд Алли Павлівни (вул. Серафимовича, буд. 1, м. Мелітополь, Запорізька область, 72316)

про визнання договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії укладеним на умовах ПАТ “Запоріжжяобленерго”

 

учасники справи:

від позивача: Садова А.В., довіреність № 104 від 22.05.2023

від відповідача: не зявився

 

ВСТАНОВИВ

Публічне акціонерне товариство “Запоріжжяобленерго” в особі Мелітопольського міжрайонного району електричних мереж звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом до фізичної особи-підприємця Одуд Алли Павлівни про визнання договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії укладеним на умовах ПАТ “Запоріжжяобленерго”. Позов заявлено на підставі ст.ст. 6, 11, 25, 16, 633, 634, 641, 642 ЦК України, ст.ст. 20, 179, 187 ГК України, Закону України “Про ринок електричної енергії”, Правил роздрібного ринку електричної енергії. Разом з позовом позивачем надано клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання, а також заяву про розгляд справи за відсутності представника позивача за наявними матеріалами.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.01.2022 справу № 908/215/22 передано на розгляд судді Левкут В.В.

Ухвалою від 25.01.2022 відкрито провадження у справі № 908/215/22, справі присвоєно номер провадження 18/5/22, на підставі ст. 252 ГПК України ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та без повідомлення учасників справи.

Від відповідача 22.02.2022  надійшов відзив на позовну заяву. Разом із відзивом на позов відповідачем надані клопотання:

- про розгляд справи №908/215/22 в загальному позовному провадженні;

- про виклик Толстошеєва Віктора Миколайовича в якості свідка у справі № 908/215/22.

Також відповідачем 22.02.2022 надані питання до позивача у відповідності до ст. 90 ГПК України, в яких відповідач просив позивача роз’яснити значення термінів, які використовує ПАТ “Запоріжжяобленерго”, а саме:

- “приєднана потужність”?

- “приєднана потужність за точкою розподілу” за наявності субспоживачів у основного споживача?

- “дозволена потужність за точкою обліку” за наявності субспоживачів у основного споживача?

- тобто, що визначають зазначені терміни? який нормативний акт містить їх значення? в яких випадках ці терміни повинні застосовуватись?

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 постановлено ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Судом 19.04.2022 постановлено ухвалу у справі № 908/215/22 про задоволення клопотання фізичної особи-підприємця Одуд Алли Павлівни про розгляд справи №908/215/22 в порядку загального позовного провадження; ухвалено розглядати справу за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження без визначення дати проведення підготовчого засідання; зазначено, що про дату, час та місце проведення підготовчого засідання учасників судового процесу буде повідомлено Господарським судом Запорізької області відповідною ухвалою додатково. Клопотання відповідача про виклик свідка та про надання позивачем в порядку ст. 90 ГПК України відповіді на поставлені відповідачем питання будуть розглянуті судом у підготовчому засіданні.

В подальшому Указами Президента України строк дії воєнного стану неодноразово продовжувався та триває на даний час.

Ухвалою від 15.06.2023 поновлено процесуальні строки розгляду справи №908/215/22, призначено підготовче засідання на 25.07.2023.

У судовому засіданні представник позивача просив відкласти розгляд справи до деокупації м. Мелітополь Запорізької області.

В ході розгляду справи представник позивача зазначене клопотання не підтримав; суд ухвалив клопотання позивача про відкладення залишити без розгляду.

Щодо клопотання про виклик свідка Толстошеєва Віктора Миколайовича в якості свідка у справі № 908/215/22, який був відповідальним за електропостачання у попереднього власника ФОП Одуду Р.С. і може надати пояснення стосовно приєднаної потужності та інш.  суд зазначає наступне.

Згідно із ч. 1 ст. 89 ГПК України свідок викликається судом для допиту за ініціативою суду або за клопотанням учасника справи у разі, якщо обставини, викладені свідком у заяві, суперечать іншим доказам або викликають у суду сумнів щодо їх змісту, достовірності чи повноти.

Як зазначено в ст. 88 ГПК України, показання свідка викладаються ним письмово у заяві свідка. У заяві свідка зазначаються ім’я (прізвище, ім’я та по батькові), місце проживання (перебування) та місце роботи свідка, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків свідка за його наявності або номер і серія паспорта, номери засобів зв’язку та адреси електронної пошти (за наявності), обставини, про які відомо свідку, джерела обізнаності свідка щодо цих обставин, а також підтвердження свідка про обізнаність із змістом закону щодо кримінальної відповідальності за надання неправдивих показань та про готовність з’явитися до суду за його викликом для підтвердження своїх свідчень. Підпис свідка на заяві посвідчується нотаріусом. Не вимагається нотаріальне посвідчення підпису сторін, третіх осіб, їх представників, які дали згоду на допит їх як свідків. Заява свідка має бути подана до суду у строк, встановлений для подання доказів.

Розглянувши клопотання відповідача про виклик свідка, суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні, у зв’язку з його необґрунтованістю та безпідставністю, оскільки, як вбачається зі змісту ст.ст. 88, 89 ГПК України суд може викликати свідка для допиту у разі, якщо обставини, викладені свідком у заяві, суперечать іншим доказам або викликають у суду сумнів щодо їх змісту, достовірності чи повноти. Разом з тим, відповідачем заяви свідка Толстошеєва Віктора Миколайовича до суду не подано; заява свідка має бути подана до суду у строк, встановлений для подання доказів.

Клопотання відповідача, подане 22.02.2022, щодо надання відповідей на питання - до позивача у відповідності до ст. 90 ГПК України, в яких відповідач просив позивача роз’яснити значення термінів, які використовує ПАТ “Запоріжжяобленерго”, судом задоволено, позивачу надається 5 днів для направлення пояснень з відповідями на питання.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, заяв та клопотань від відповідача не надходило.

Згідно зі ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, в інших випадках, визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

На підставі викладеного, з метою встановлення фактичних обставин справи, враховуючи задоволення клопотання відповідача про надання відповідей на питання, суд визнає за необхідне відкласти підготовче засідання та зобов’язати учасників справи надати документи і докази, які необхідні для розгляду справи по суті. Позивач про наступне судове засідання повідомлений під розписку.

Під час виготовлення даної ухвали в повному обсязі позивачем 31.07.2023 подано пояснення з відповідями на питання.

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва (ч. 7 ст. 183 ГПК України).

За змістом ч. 2 ст. 232 ГПК України процедурні питання, пов’язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Керуючись ст.ст. 120, 182, 183, 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд ‑   

УХВАЛИВ:

 

  1. Відкласти підготовче засідання на 27.09.2023 об 11 год. 30 хв.

         Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4; корпус ІІ, зал № 215, зал судового засідання буде повідомлений у день засідання. Єдиний Контакт-центр судової влади України 044   207-35-46. Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inвох@zp.arbitr.gov.ua.

  1. Повідомити учасників справи про дату і час судового засідання та визнати їх явку необов’язковою. З метою доведення даної ухвали до відома відповідача опублікувати її текст на офіційному веб-порталі судової влади України.

 

При направленні в судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують їх повноваження (довіреність, ордер тощо).

Звернути увагу учасників судового процесу, що з процесуальними документами у справі можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади: http://court.gov.ua/fair/sud5009/.

 

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

Суддя                                                                                                                      В.В. Левкут

 

З повним текстом ухвали можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень або її можливо отримати в канцелярії Господарського суду Запорізької області за адресою: місто Запоріжжя, вулиця Гетьманська, 4.