flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ ФОП Перевощикова Сергія Олександровича24.11.1991 р.н., РНОКПП 3356509171 по справі №908/1161/23 (суддя Боєва О.С.)

15 серпня 2023, 15:30

ДО УВАГИ ФОП Перевощикова Сергія Олександровича24.11.1991 р.н., РНОКПП 3356509171 по справі №908/1161/23 (суддя Боєва О.С.)

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 

 14.08.2023                                                                                            Справа №  908/1161/23

 м.Запоріжжя Запорізької області  

За позовом: Акціонерного товариства “ТАСКОМБАНК” (01032, м.Київ, вул. С.Петлюри, буд. 30)

до відповідача:Фізичної особи – підприємця Перевощикова Сергія Олександровича (72302, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Орджонікідзе, буд. 91 )

про стягнення 161063,01 грн.                                             

Суддя  Боєва О.С.

Без виклику сторін

 

СУТЬ СПОРУ:

 

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Акціонерного товариства “ТАСКОМБАНК” про стягнення з відповідача: Фізичної особи-підприємця Перевощикова Сергія Олександровича суми 161063,01 грн, яка складається з: суми    41663,00 грн заборгованості по тілу кредиту, суми 0,01 грн заборгованості по процентам, суми 119400,00 грн заборгованості по комісії.

Підставою для звернення з позовом зазначено неналежне виконання відповідачем зобов`язань щодо своєчасного та повного повернення позичальником суми кредиту, сплати процентів за користування кредитом та комісії в рамках Заяви-договору № ID6467543 від 31.05.2019. Позов обґрунтовано ст.ст.   15-16,   525,   526,   553,    610,   612,   629,   1049,   1050,   1054 ЦК України, ст. 612   ГК України,   Законом України “Про електронний цифровий підпис”.

Ухвалою суду від 09.05.2023 позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі № 908/1161/23, присвоєний номер провадження 9/128/23, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

У зв`язку з   введенням воєнного стану в Україні, погіршенням безпекової ситуації в місті Запоріжжі, постійними повітряними тривогами через загрозу ракетних обстрілів обласного центру і, відповідно, наявністю обставин, що загрожують життю, здоров`ю та безпеці працівників апарата суду та відвідувачів суду в умовах збройної агресії проти України    справу розглянуто 14.08.2023. За наслідками розгляду справи судом прийнято рішення.

В ухвалі про відкриття провадження у даній справі від 09.05.2023 відповідачу відповідно до ст. 165, ст. 251 ГПК України було запропоновано надати відзив з документальним обґрунтуванням протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше ніж у строк до 02.06.2023 включно.

Відповідач своїм правом на подання відзиву не скористався, відзив на позов суду не подав. Будь-яких заяв, клопотань від відповідача до суду не надходило.

Відповідач про розгляд даної справи повідомлений належним чином відповідно до приписів ст. 12-1 Закону України    “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, шляхом розміщення судом 11.05.2023 тексту ухвали про відкриття провадження у справі від 09.05.2023 на офіційному веб-порталі Судової влади України та додатково – шляхом направлення ухвали на повідомлену позивачем адресу електронної пошти відповідача: azs-2014@ukr.net.

Із змісту ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України слідує, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами. 

На підставі викладеного, суд дійшов до висновку про розгляд справи за наявними матеріалами.  

Розглянувши матеріали справи, суд

 

УСТАНОВИВ:

31 травня 2019 Акціонерним товариством “ТАСКОМБАНК” (банк, позивач) та Фізичною особою-підприємцем Перевощиковим Сергієм Олександровичем (позичальник, відповідач) укладено заяву-договір № ID6467543 про приєднання до Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ “ТАСКОМБАНК” (продукт “Кредит на розвиток бізнесу”) (надалі – кредитний договір), за умовами якого банк надав позичальнику кредит у сумі 500 000,00 грн. на строк 36 місяців з дати укладення договору, тобто до 31.05.2022, а позичальник зобов’язався прийняти, належним чином використати та повернути кредит і сплатити проценти за користування кредитом, а також інші платежі відповідно до умов цього договору.

Відповідно до п. 1.2 заяви-договору кредит надається у формі зарахування грошових коштів у сумі кредиту на поточний рахунок позичальника №2600.4.286566.001, відкритий в АТ “ТАСКОМБАНК” з цільовим використанням на поповнення обігових коштів і здійснення поточних платежів Позичальника, та на придбання основних засобів та інших інвестицій в бізнес.

Згідно з п. 2.3.1 заяви-договору розмір процентної ставки за користування кредитом складає 0,0001% річних.

Розмір комісійної винагороди: 1,99% від суми виданого кредиту (щомісячно) (п. 2.3.2. заяви-договору).

У п. 4.1 заяви-договору №ID6467543 зазначено, що цей договір, Правила обслуговування корпоративних клієнтів в АТ “ТАСКОМБАНК” та Цінові параметри продукту є Кредитним договором.

Відповідно до заяви-договору від 31.05.2019 про приєднання до Публічної пропозиції АТ “ТАСКОМБАНК” на укладення Договору про комплексне банківське обслуговування фізичних осіб та Правил обслуговування корпоративних клієнтів відповідач підтвердив свою обізнаність та поінформованість відносно запропонованих банком умов надання зазначених банківських послуг (в т.ч. кредитних) та надав відповідну згоду, яку засвідчив власним підписом.

Згідно з даною заявою-договором відповідач погодився з тим, що Правила обслуговування корпоративних клієнтів та Тарифи банку разом із заявою-договором становлять договір банківського обслуговування та є його невід’ємними частинами.

Згідно з п. 18.1.13 Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ “ТАСКОМБАНК” (продукт – “Кредит на розвиток бізнесу”) при укладанні договорів та угод або вчиненні інших дій, що свідчать про приєднання клієнта до цих Правил (у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт-банк/інтернет клієнт-банк “ТАС24|БІЗНЕС” або у формі обміну паперовою/електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі), банк і клієнт допускають використання підписів клієнта у вигляді електронно-цифрового підпису та/або підтвердження через пароль, спрямований банком через верифікований номер телефону, який належить уповноваженій особі клієнта з правом “першого” підпису. Підписання договорів та угод таким чином прирівнюється до укладання договорів та угод у письмовій формі.

Частиною 1 статті 634 ЦК України закріплено, що договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших, стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Згідно з ч. 2 ст. 639 ЦК України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідач скористався своїм правом на підставі Закону України “Про електронний документ та електронний документообіг”, вчинив правочин, підписавши заяву-договір №ID6467543 про приєднання до Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ “ТАСКОМБАНК” (продукт “Кредит на розвиток бізнесу”) електронним цифровим підписом.

Згідно із ч. 1 ст. 205 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій (електронній) формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

За змістом ст. 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв'язку. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства. Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного, електронного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Статтею 3 Закону України “Про електронний цифровий підпис” закріплено, що електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) у разі, якщо: електронний цифровий підпис підтверджено з використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису; під час перевірки використовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладення електронного цифрового підпису; особистий ключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті. Електронний підпис не може бути визнаний недійсним лише через те, що він має електронну форму або не ґрунтується на посиленому сертифікаті ключа.

Частинами 1-3 статті 4 Закону України “Про електронний цифровий підпис”  визначено, що електронний цифровий підпис призначений для забезпечення діяльності фізичних та юридичних осіб, яка здійснюється з використанням електронних документів. Електронний цифровий підпис використовується фізичними та юридичними особами - суб'єктами електронного документообігу для ідентифікації підписувача та підтвердження цілісності даних в електронній формі. Використання електронного цифрового підпису не змінює порядку підписання договорів та інших документів, встановленого законом для вчинення правочинів у письмовій формі.

Положеннями ст. 5 Закону України “Про електронні документи та електронний документообіг” передбачено, що електронний документ – це документ, інформація в якому зафіксована у вигляді електронних даних, включаючи обов'язкові реквізити документа. Склад та порядок розміщення обов'язкових реквізитів електронних документів визначається законодавством. Електронний документ може бути створений, переданий, збережений і перетворений електронними засобами у візуальну форму. Візуальною формою подання електронного документа є відображення даних, які він містить, електронними засобами або на папері у формі, придатній для приймання його змісту людиною.

Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа (ст. 6 Закону України “Про електронні документи та електронний документообіг”).

Копією документа на папері для електронного документа є візуальне подання електронного документа на папері, яке засвідчене в порядку, встановленому законодавством (ст. 7 Закону України “Про електронні документи та електронний документообіг”).

До матеріалів позовної заяви позивачем, зокрема, надано паперову копію електронного документу (який засвідчений у порядку, встановленому законом): Заява –договір № ID6467543 від 31.05.2019.

З урахуванням вказаних норм права та обставин справи, враховуючи, що електронний цифровий підпис за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки), суд дійшов висновку, що подані до суду паперові копії електронних доказів (про які зазначено вище) свідчать, що АТ “ТАСКОМБАНК” та ФОП Перевощиковим С.О. шляхом накладення 31.05.2019 позивачем та відповідачем власних ЕЦП на документ Заява-договір    № ID6467543 укладено в письмовій формі кредитний договір.

Позивач свої зобов’язання за кредитним договором виконав, надавши відповідачу кредитні кошти 31.05.2019 в обсязі, обумовленому кредитним договором (500 000,00 грн.), які отримані останнім, що підтверджується платіжною інструкцією банку №514791883 та випискою по рахунку позичальника.

В додатку №1 до заяви-договору погоджено Графік погашення кредиту, комісії за управління кредитом та процентів у період з 30.06.2019 по 31.05.2022.

В період з 01.07.2019 по 28.02.2022 позичальником сплачено основний борг по тілу кредиту в сумі 458 337,00 грн., що підтверджується виписками по рахунку позичальника.

За період з 31.05.2019 по 31.05.2022 банком нараховано проценти за користування кредитом за ставкою 0,0001% річних в загальній сумі 0,79 грн. В період з 01.07.2019 по 28.02.2022 позичальником сплачено проценти в загальній сумі 0,78 грн., що підтверджується виписками по рахунку позичальника.

Також за період з 31.05.2019 по 02.03.2023 банком нараховано комісію за управління кредитом у розмірі 447   750,00 грн. Відповідно до виписок по рахунку позичальника боржком було сплачено у період з 01.07.2019 по 28.02.2022 комісію в розмірі 328   350,00 грн.

Станом на 02.03.2023 загальна заборгованість відповідача перед позивачем складала 161   063,01 грн., з яких заборгованість по тілу кредиту – 41   663,00 грн., заборгованість по відсотках – 0,01 грн, заборгованість по комісії – 119   400,00 грн.

Отже позичальником було порушено Графік погашення кредиту щодо повернення кредиту, сплати процентів та комісії у встановлені терміни.

Відповідно до п. 18.2.1.2 Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ “ТАСКОМБАНК” (продукт – “Кредит на розвиток бізнесу”) повернення кредиту здійснюється щомісяця шляхом забезпечення клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених у заяві (згідно графіку погашення кредиту). Банк здійснює договірне списання грошових коштів з поточного рахунку клієнта у строки і розмірах, передбачених умовами договору. Остаточним строком погашення заборгованості за кредитом є дата повернення кредиту. Сторони домовились, що згідно зі ст. ст. 212, 651 ЦК України при порушенні клієнтом будь-якого із зобов’язань, передбачених цим розділом Правил, Банк на свій розсуд, починаючи з 91-го дня порушення зобов’язання, має право змінити умови користування кредитом, встановивши інший строк його повернення. При цьому Банк направляє клієнту повідомлення із зазначенням дати повернення кредиту (Банк здійснює інформування клієнта на свій вибір або письмово, або через встановлені засоби електронного зв’язку банку та клієнта (системи клієнт-банк інтернет-банкінг “ТАС24|БІЗНЕС”, sms-повідомлення або інших)). При непогашенні заборгованості за кредитом у строк, зазначений у повідомленні, вся заборгованість, починаючи з наступного дня від дати, зазначеної у повідомленні, вважається простроченою.

Згідно з п. 18.2.2.3.2 Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ “ТАСКОМБАНК” (продукт – “Кредит на розвиток бізнесу”) при порушенні клієнтом будь-якого із зобов’язань, передбачених цим розділом Правил, банк на свій розсуд має право вимагати від клієнта дострокового повернення кредиту, сплати процентів за користування, комісії за управління кредитом, виконання інших зобов’язань за кредитом у повному обсязі шляхом надсилання повідомлення. При цьому згідно зі ст. ст. 212, 611, 651 ЦК України за зобов’язаннями, строки виконання яких настали, строки вважаються такими, що настали в зазначену в повідомленні дату. В цю дату клієнт зобов’язується повернути банку суму кредиту в повному обсязі, проценти за фактичний строк користування кредитом, повністю виконати інші зобов’язання за кредитом.

У зв’язку з наявністю заборгованості за кредитним договором банк звернувся з позовом до суду за яким відкрито провадження у даній справі.

Дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, оцінивши надані письмові докази у їх сукупності, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Спірні правовідносини сторін є господарськими та врегульовані кредитним договором.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави (“Позика”), якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

В силу норми ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання – відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 629 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

За приписами ч. 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно з ч. 1 ст. 1048 Цивільного кодексу України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

За приписами ч. 2 ст. 1050 Цивільного кодексу України, якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Відповідач умови вказаного Кредитного договору належним чином не виконав, кредитні кошти у встановлені договором (зокрема Графіком погашення кредиту) строки не повернув, у зв’язку з чим станом на 02.03.2023 у відповідача утворилась заборгованість по тілу кредиту 41   663,00 грн, по відсоткам – 0,01 грн та по комісії 119   400,00 грн, що підтверджується відповідним розрахунком заборгованості по кредитному договору та виписками, які містяться в матеріалах справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідач позовні вимоги не спростував, доказів сплати простроченого кредиту в розмірі 41   663,00 грн, процентів за користування кредитними коштами в сумі 0,01 грн та комісії за управління кредитом в розмірі 119   400,00 грн не надав.

Враховуючи встановлений судом факт неналежного виконання відповідачем зобов’язання щодо повернення кредиту, сплати відсотків та комісії, позовні вимоги є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню у заявлених позивачем розмірах.

Згідно зі ст. 129 ГПК України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

ВИРІШИВ:

 

Позов задовольнити.

Стягнути з Фізичної особи – підприємця Перевощикова Сергія Олександровича, 24.11.1991 р.н., РНОКПП 3356509171 (72302, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Орджонікідзе, буд. 91) на користь Акціонерного товариства “ТАСКОМБАНК”, код ЄДРПОУ 09806443 (01032, м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 30) суму 41   663 (сорок одну тисячу шістсот шістдесят три) грн. 00 коп. заборгованості по тілу кредиту, суму 0 (нуль) грн. 01 коп. заборгованості по процентам, суму 119 400 (сто дев’ятнадцять тисяч чотириста) грн. 00 коп. заборгованості по комісії.

Стягнути з Фізичної особи – підприємця Перевощикова Сергія Олександровича, 24.11.1991 р.н., РНОКПП 3356509171 (72302, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Орджонікідзе, буд. 91) на користь Акціонерного товариства “ТАСКОМБАНК”, код ЄДРПОУ 09806443 (01032, м. Київ, вул. С. Петлюри, буд. 30) суму 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн 00 коп. витрат зі сплати судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

 

Рішення  складено та підписано 14.08.2023.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено впродовж двадцяти днів з дня складення повного судового рішення у порядку, встановленому ст. 257 Господарського процесуального кодексу України. 

 

 

                        Суддя                                                                                        О.С. Боєва