flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ!!! Учасників справи Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” (вул. Українська, 50, м. Запоріжжя, 69095, код ЄДРПОУ 32025623, Е-mail: autodor@au

27 вересня 2023, 15:00

ДО УВАГИ!!! Учасників справи Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” (вул. Українська, 50, м. Запоріжжя, 69095, код ЄДРПОУ 32025623, Е-mail: autodor@autodor.com.ua) по справі № 908/2957/23.

а

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

 

УХВАЛА

 

27.09.2023                                                                                  Справа № 908/2957/23

м. Запоріжжя, Запорізька область

 

За позовом - Товариства з обмеженою відповідальністю “Автомагістральбуд” (вул. Мальовнича, 16, м. Дніпро, 49115, код ЄДРПОУ 34561919, Е-mail: amb@gmail.com)

до відповідача - Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” (вул. Українська, 50, м. Запоріжжя, 69095, код ЄДРПОУ 32025623, Е-mail: autodor@autodor.com.ua)

про стягнення 491 879, 14 грн.

 

                                                                                                   Суддя Черкаський В.І.

 

Без участі представників сторін

 

УСТАНОВИВ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “Автомагістральбуд” звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до відповідача - Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” про стягнення 491 879, 14 грн., з яких: 398 008, 00 грн. - сума основного боргу, 3 572, 39 грн. - сума збитків від інфляції, 5 266, 79 - проценти за користування коштами, 85 031, 96 грн. - пеня.

Господарський суд Запорізької області у складі судді Черкаського В.І. здійснює провадження у справі № 908/2351/23 про банкрутство Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України”.

У справі триває процедура розпорядження майна, повноваження розпорядника майна виконує арбітражний керуючий Бохан Олександр Сергійович.

Згідно з ухвалою Господарського суду Запорізької області від 12.09.2023 відкрито провадження у справі № 908/2351/23 про банкрутство Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України”, визнано грошові вимоги кредитора до боржника у розмірі 253 178 грн. 60 коп., з яких: 232 920, 00 грн. - основний борг; 14 791, 08 грн. - інфляційні витрати, 5 467, 52 грн. - 3 % річних, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Бохана Олександра Сергійовича.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 22.09.2023 розгляд позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю “Автомагістральбуд” (вх. № 3218/08-07/23 від 22.09.2023) передано судді Черкаському В.І.

Суд розцінює подану позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Автомагістральбуд” про стягнення 491 879, 14 грн. як заяву, яка має розглядатися в межах справи про банкрутство.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суд установив.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Виходячи з положень ч. 6 ст. 12 Господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених законодавства про банкрутства.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України встановлені вимоги щодо форми і змісту позовної заяви та додатків до неї.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 164 ГПК України до позовної заява додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи позовної заяви і доданих до неї документів.

У відповідності до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов’язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Наведені правила є загальними до застосування у господарському судочинстві.

За визначенням ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства учасники у справі про банкрутство - сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов’язків яких існує спір.

За приписами статті 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Статтею 74 ГПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов’язків щодо доказів.

В порушення вимог статті 164 ГПК України позивачем не надано доказів відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. ч. 1 та 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю “Автомагістральбуд” (вх. № 3218/08-07/23 від 22.09.2023) без руху та надати заявнику строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, шляхом надання до суду доказів відправлення іншим учасникам справи позовної заяви і доданих до неї документів.

Суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Статтею 7 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що у разі якщо господарський суд, розглядаючи в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) спір про стягнення з боржника грошових коштів, встановить, що позивачем у такому спорі подано у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника заяву з грошовими вимогами до боржника, господарський суд залишає такий позов без розгляду.

Керуючись ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 162, 164, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Автомагістральбуд” (вх. № 3218/08-07/23 від 22.09.2023) залишити без руху.

Надати Товариству з обмеженою відповідальністю “Автомагістральбуд” строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, шляхом надання до суду доказів відправлення іншим учасникам справи позовної заяви і доданих до неї документів.

Надати позицію по заявленому позову з огляду на відкриття провадження у справі про банкрутство відповідача. Визначитися із заявленням грошових вимог до відповідача в межах справи про банкрутство № 908/2351/23 про банкрутство Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України”.

Роз’яснити заявнику, що при невиконанні вимог даної ухвали, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

Копію ухвали надіслати ТОВ “Автомагістральбуд” (електронною поштою).

 

Розмістити повний текст ухвали на сайті господарського суду Запорізької області (https://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/gromadyanam/advert/).

 

Ця ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 27.09.2023.

 

Суддя                                                                             Володимир ЧЕРКАСЬКИЙ

 

ДО УВАГИ!!! Учасників справи Дочірнього підприємства “Запорізький облавтодор” Відкритого акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” (вул. Українська, 50, м. Запоріжжя, 69095, код ЄДРПОУ 32025623, Е-mail: autodor@autodor.com.ua) по справі № 908/2957/23.