flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Ресурсно-забезпечувального республіканського унітарного підприємства “Белжелдорснаб” (220014, Республіка Білорусь, м. Мінськ, пров. Автодоровський, 3а, ідентифікаційний код 37407280)

03 жовтня 2023, 15:12

До уваги Ресурсно-забезпечувального республіканського унітарного підприємства “Белжелдорснаб” (220014, Республіка Білорусь, м. Мінськ, пров. Автодоровський, 3а, ідентифікаційний код 37407280)

 

 

по справі № 908/3028/23 (суддя Давиденко І.В.)

 

Суддя Господарського суду Запорізької області Давиденко І.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Запорізький механічний завод” (90630, Закарпатська область, Рахівський район, селище міського типу Ясіня, вул. Миру, буд. 18, офіс 1-14, ідентифікаційний код юридичної особи 01056280)

до Ресурсно-забезпечувального республіканського унітарного підприємства “Белжелдорснаб” (220014, Республіка Білорусь, м. Мінськ, пров. Автодоровський, 3а, ідентифікаційний код 37407280)

про стягнення суми

 

ВСТАНОВИВ:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “Запорізький механічний завод” звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою вих. № 779/16 від 25.09.2023 (вх. № 3301/08-07/23 від 28.09.2023) до Ресурсно-забезпечувального республіканського унітарного підприємства “Белжелдорснаб”  про стягнення 24   657,43 євро, що еквівалентно 750   870,52 грн – основного боргу, 739,72 євро, що еквівалентно 22   526,03 грн пені за Контрактом № 59-02-05/246НХЮ від 26.06.2020.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28.09.2023, здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3028/23 та визначено до розгляду судді Давиденко І.В.

Статтею 366 ГПК України встановлено, що підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. У випадках, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, підсудність справ за участю іноземних осіб може бути визначено за угодою сторін.

Згідно зі ст. 4-1 Закону України “Про міжнародне приватне право”, учасники приватноправових відносин з іноземним елементом можуть укласти угоду про вибір суду, якою визначити підсудність судам певної держави або одному чи декільком конкретним судам певної держави справ у спорах, що виникли або можуть виникнути між ними у зв`язку з такими правовими відносинами. Угода про вибір суду укладається у письмовій формі незалежно від місця її укладення. Угода про вибір суду, якою обрано суд України, укладається у письмовій формі відповідно до закону України. Угода про вибір суду не може передбачати зміну виключної підсудності справи з іноземним елементом судам України. Недійсність правочину, складовою частиною якого є угода про вибір суду, не тягне за собою недійсність угоди про вибір суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 75 Закону України “Про міжнародне приватне право”, підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися.

Частиною 1 ст. 76 Закону України “Про міжнародне приватне право”, суди України можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених устатті 77 цього Закону.

Даний позов стосується правовідносин учасників з іноземним елементом.

Відповідно до ст. 27 ГПК України, позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Пунктом 8.2 Контракту № 59-02-05/246НХЮ від 26.06.2020 сторони узгодили, що в разі неможливості вирішення спорів шляхом перемовин, сторони передають їх на розгляд Арбітражного суду за місцезнаходження позивача. Право, яке приймається – право країни позивача.

Позов пред`явлено до Господарського суду Запорізької області, як зазначено позивачем, за місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю “Запорізький механічний завод”.

Однак, суд зазначає, що згідно зі ст. 93 ЦК України, місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”, відомості про місцезнаходження юридичної особи містяться в Єдиному державному реєстрі.

Для визначення підсудності справи необхідним є встановлення місцезнаходження юридичної особи, яке актуальне на час вирішення питання щодо відкриття провадження у справі.

Під час вирішення питання про відкриття провадження у справі № 908/3028/23 за вищевказаним позовом, судом було встановлено, що згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням позивача є: 90630, Закарпатська область, Рахівський район, селище міського типу Ясіня, вул. Миру, буд. 18, офіс 1-14.

Положеннями ст. 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в ч. 1 ст. 17 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”.

Підвідомчість – це визначена законом сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції.

Підсудність визначається колом справ у спорах, вирішення яких віднесено до підвідомчості певного господарського суду.

Предметом розгляду даної позовної заяви є вимога про стягнення основного боргу та пені за Контрактом.

З викладеного слідує, що дана позовна заява територіально підсудна Господарському суду Закарпатської області, оскільки місцезнаходженням позивача, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є: 90630, Закарпатська область, Рахівський район, селище міського типу Ясіня, вул. Миру, буд. 18, офіс 1-14.

Згідно з ч. 9 ст. 176 ГПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Частинами 3, 6, 7 ст. 31 ГПК України зазначається, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п'яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п'яти днів після залишення її без задоволення. Спори між судами щодо підсудності не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому цією статтею, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене, скільки позовна заява не підсудна Господарському суду Запорізької області, її відповідно до вимог ст. 31 ГПК України, слід передати за підсудністю до Господарського суду Закарпатської області.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

УХВАЛИВ:

 

Матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю “Запорізький механічний завод” до Ресурсно-забезпечувального республіканського унітарного підприємства “Белжелдорснаб” передати за територіальною підсудністю до Господарського суду Закарпатської області (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Коцюбинського, 2А).

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її підписання (ст.ст. 235, 255, 256 ГПК України).

 

Ухвалу підписано 03.10.2023.

 

 

        Суддя                                                                                                       І.В. Давиденко