flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Селянського (фермерського) господарства “Ай-Петрі”, ідентифікаційний код 310147720!

09 жовтня 2023, 15:53

До відома Селянського (фермерського) господарства “Ай-Петрі”,

 ідентифікаційний код 310147720!

 

 

  номер провадження справи  33/207/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ 

УХВАЛА 

про відкриття провадження у справі                 

09.10.2023                                                                              Справа № 908/3044/23 

м. Запоріжжя

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Мірошниченка М.В.,

розглянувши матеріали позовної заяви вих. без номеру та без дати (вх. №3317/08-07/23 від 29.09.2023)

за позовом Фізичної особи-підприємця Мовчан Віталія Олександровича (юридична адреса: ___, адреса для листування: ___, РНОКПП ___)

до відповідача: Селянського (фермерського) господарства “Ай-Петрі” (71621, Запорізька область, Василівський район, с. Лобкове, вул. Гоголя, буд. 16; адреса для листування: 69001, м. Запоріжжя, вул. Товариська буд. 64/49, ідентифікаційний код 310147720)

про стягнення 945201,04 грн.

ВСТАНОВИВ:

 

До Господарського суду Запорізької області звернувся Фізична особа-підприємець Мовчан Віталій Олександрович з позовом до відповідача: Селянського (фермерського) господарства “Ай-Петрі” про стягнення збитків у розмірі 945201,04 грн.

Позов обґрунтовано порушенням відповідачем зобов’язань за договором складського зберігання від 01.10.2021 щодо повернення зі зберігання майна: соняшника 2021 року врожаю в кількості 56 тон вартістю 945201,04 грн. після закінчення строку зберігання 01.03.2022.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.09.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Мірошниченку М.В.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження судом не встановлено. У зв’язку з цим суд ухвалив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Згідно з ч. 1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. 

У ч. 3 ст. 12 ГПК України визначено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Суд враховує, що за юридичною адресою місцезнаходження відповідача, яке є тимчасово окупованою територією, не функціонує відділення АТ “Укрпошта”.

Згідно з ч. 1 ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

З огляду на викладене, повідомлення відповідача через оголошення на сайті господарського суду з дотриманням встановлених строків вважається належним повідомленням відповідача  про час та місце розгляду справи.

Враховуючи характер спору, з метою повного та всебічного встановлення обставин спору, а також для належного повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи з урахуванням вимог Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, суд дійшов висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження  є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу.

Відповідно до ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов’язковою.

З метою підготовки справи до розгляду суд ухвалив призначити у справі підготовче засідання, визнати явку учасників справи в судове засідання обов’язковою.

В позовній заяві позивач вказує, що відповідач не повернув позивачу майно зі зберігання і при цьому посилається на норми ч. ч. 1, 2 ст. ст. 949, ч. 1 ст. 953 Цивільного кодексу України щодо обов’язку зберігача повернути річ на першу вимогу поклажодавця, а також умову п. 4.5 договору складського зберігання від 01.10.2021 щодо права поклажодавця відмовитись від майна і вимагати від зберігача відшкодування вартості цього майна та інших збитків у разі пошкодження майна, за яке зберігач несе відповідальність.

Разом із цим у позовній заяві не зазначено, які обставини та докази свідчать про відмову відповідача повернути майно зі зберігання на вимогу позивача або про пошкодження майна, за яке зберігач несе відповідальність, і чи звертався позивач до відповідача з вимогами про повернення майна.

Враховуючи викладене, суд пропонує позивачу надати відповідні письмові пояснення щодо цих обставин.

Також у позовній заяві наведено адресу для листування відповідача: 69001, м. Запоріжжя, вул. Товариська буд. 64/49. За даною адресою позивач надіслав відповідачу додатки до позовної заяви з описом вкладення від 29.09.2023. Однак у даному описі вкладення не зазначена копія позовної заяви.

 Враховуючи викладене, суд пропонує позивачу надіслати відповідачу копію позовної заяви на зазначену в позові адресу для листування, докази надсилання (опис вкладення) надати суду.

Керуючись статтями 12, 120, 176, 177, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі. Присвоїти справі номер провадження 33/207/23.
  2. Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.
  3. Підготовче засідання призначити на 07.11.2023 о 11 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул.Гетьманська, 4, корпус 1.
  4. 4. Запропонувати позивачу протягом двох днів з дня отримання даної ухвали суду:

- надати письмові пояснення, які обставини та докази свідчать про відмову відповідача повернути майно зі зберігання на вимогу позивача або про пошкодження майна, за яке зберігач несе відповідальність, і чи звертався позивач до відповідача з вимогами про повернення майна.

- надіслати відповідачу копію позовної заяви та письмових пояснень на виконання даної ухвали суду на зазначену в позові адресу для листування, докази надсилання (опис вкладення) надати суду.

  1. 5. Визначити відповідачу строк для подання до суду: відзиву на позов, у порядку ст. 165 ГПК України, із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача (якщо такі докази не надані позивачем) та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали; для подання заперечень на відповідь на відзив (у порядку ст. 167 ГПК України (якщо такі будуть подані)) та документами, що підтверджують надіслання (надання) заперечення і доданих до нього доказів позивачу - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

  1. Визначити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив (у порядку ст. 166 ГПК України (якщо такий буде подано)) із документами, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів відповідачу - протягом 5 днів з дня отримання відзиву.
  2. 7. Роз’яснити сторонам, що відповідно до положень ч. 5 ст. 165, ч. 3 ст. 166 та ч. 3 ст.167 ГПК України копія відзиву/відповіді на відзив/заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву/відповіді на відзив/заперечення до суду.
  3. Документи суду надавати в оригіналі – для огляду та в копіях, належним чином завірених, – для долучення до матеріалів справи.
  4. Явку уповноважених представників учасників справи в судове засідання визнати обов’язковою. Представникам мати при собі документи, що підтверджують повноваження представника відповідно до вимог ст.60 ГПК України).
  5. Звернути увагу сторін на те, що відповідно до ст.135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.
  6. Контактні дані:

- електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbox@zp.arbitr.gov.ua;

- "ГАРЯЧА ЛІНІЯ" Господарського суду Запорізької області: (061) 764-89-30;

- офіційний веб-портал Судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud5009;

 - Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46.

 

Ухвала суду набрала законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвалу підписано 09.10.2023.

 

Суддя                                                            М.В. Мірошниченко