flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ДО УВАГИ!!! ВІДПОВІДАЧІВ по справі 908/2028/23 – Рішення від 25.10.2023 (суддя Науменко)

03 листопада 2023, 12:38

ДО УВАГИ!!!  ВІДПОВІДАЧІВ по справі 908/2028/23 – Рішення від 25.10.2023 (суддя Науменко)

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 

25.10.2023                                                                                            Справа №  908/2028/23

м. Запоріжжя Запорізької області  

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., при секретареві судового засідання Концур Г.А., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи № 908/2028/23

за позовом: Акціонерного товариства “Банк Кредит Дніпро”, ідентифікаційний код 14352406 (вул. Жилянська, буд. 32, м. Київ, 01033)

до відповідача 1: Фермерського господарства “ВОЛЯ 2008”, ідентифікаційний код юридичної особи 35720149 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400)

до відповідача 2: Потапенка Олега Валерійовича, 17.11.1978 р.н., РНОКПП 2881017231 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400)

про стягнення 1 554 766 грн 93 коп.

 

за участю уповноважених представників:

від позивача: не з’явився;

від відповідача 1 : не з’явився;

від відповідача 2: не з’явився

 

 

СУТЬ СПОРУ:

До Господарського суду Запорізької області звернулось Акціонерне товариство “Банк Кредит Дніпро” з позовною заявою до відповідачів: Фермерського господарства “ВОЛЯ 2008” та Потапенка Олега Валерійовича про стягнення в солідарному порядку заборгованість по несплаченим (простроченим) процентам за кредитним договором № 140122-АТ від 14.01.2022 в загальному розмірі 1 554 766 грн 93 коп. та 23 321 грн 50 коп. судового збору.

Позовні вимоги мотивовані невиконанням боржником взятих на себе зобов’язань за Кредитним договором № 140122-АТ укладеним між позивачем та відповідачем 1, щодо своєчасної та повної сплати процентів за користування кредитом. В забезпечення зобов’язань за кредитним договором позивачем укладено договір поруки № 140122-АТ з відповідачем 2, за умовами якого відповідач 2 зобов'язувався відповідати за повне та своєчасне виконання відповідачем 1 його боргових зобов'язань перед позивачем за кредитним договором в повному обсязі таких зобов'язань. Станом на 01.06.2023 заборгованість по кредитному договору № 140122-АТ становить 1 554 766 грн 93 коп. На підставі викладеного, позивач просить суд позов задовольнити повністю, стягнути з відповідачів солідарно заборгованість по  простроченим процентам за кредитним договором, покласти на відповідачів витрати зі сплати судового збору.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.06.2023 справу № 908/2028/23 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 23.06.2023 у справі № 908/2028/23 позовну заяву залишено без руху.

29.06.2023 позивачем до суду направлена заява, якою позивач усунув недоліки позовної заяви.

Суд визнав достатніми надані позивачем документи для прийняття позовної заяви до розгляду.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ГПК України суд вважає за необхідне повідомити сторони про час та місце судового засідання.

При цьому, суд враховує, що обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини першої статті шостої даної Конвенції (§66, §69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі Смірнова проти України).

Відповідно до ст. 10 Закону України “Про правовий режим воєнного стану” у період дії воєнного стану, повноваження судів не можуть бути припинені.

Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється, (ст. 26 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”).

Відповідно до Господарського процесуального кодексу України:

20) положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV “Перехідні положення” Конституції України;

21) особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішень учасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування) чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються законами України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції".

Згідно зі ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”:

  1. Якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

  1. Учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають офіційної електронної адреси, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України, з урахуванням вимог, визначених Законом України "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

  1. Передбачений цією статтею порядок виклику в суд та повідомлення про судове рішення може застосовуватися стосовно інших учасників судового процесу, адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи яких знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо від цього залежить реалізація ними своїх процесуальних прав і обов’язків.

Відповідач, зареєстроване місце перебування чи місцезнаходження якого невідоме, викликаються до суду через оголошення на офіційному вебпорталі “Судова влада України”.

З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Крім того, 19.08.2022 набрали чинності зміни до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо додаткових способів інформування про судові справи.

Як свідчать матеріали справи відповідачі зареєстровані за адресою, яка перебуває в тимчасовій окупації.

Укрпошта за вказаним індексом не функціонує.

На підставі вищевикладеного, з метою судового розгляду справи, дотримання прав та законних інтересів сторін, строку розгляду справи, суд постановляє дану ухвалу та розміщує її в Єдиному державному реєстрі судових рішень та на веб-сайті Судової влади України, на якому розміщує у т.ч. відповідне оголошення з метою доведення до відповідачів змісту даної ухвали суду.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 04.07.2023 у справі № 908/2028/23 суд призначив підготовче судове засідання на 26.07.2023 о 11 год.40 хв.

Відповідачі в судове засідання не з’явились. Сторони належним чином повідомлені про місце, дату та час проведення судового засідання.

Документів від відповідачів на адресу суду не надходило.

В судовому засіданні представник позивача зазначила, що жодних документів від відповідачів не отримувала.

Враховуючи вищевикладене, за наслідками судового засідання, строк підготовчого провадження було продовжено на 30 днів згідно з ч. 3 ст. 177 ГПК України та відкладено підготовче засідання на 11.09.2023 о 12 год. 00 хв.

В судове засідання 11.09.2023 представники сторін не з’явились. Судове засідання проводилося без фіксування технічними засобами, на підставі ч.3 ст. 222 ГПК України.

Представник позивача в телефонному режимі повідомила про технічні причини з яких вона не може вийти на зв’язок в судове засідання.

Відповідачі в судове засідання не з’явились. Сторони належним чином повідомлені про дату, місце та час проведення судового засідання.

Документів від відповідачів на адресу суду не надходило.

За наслідками судового засідання суд відклав підготовче засідання на  27.09.2023 о 11 год. 20 хв.

В судовому засіданні представник позивача зазначила, що документів від відповідачів на адресу позивача не надходило, виплати по кредитним зобов’язанням відсутні, інші адреси відповідачів крім зазначених у позовній заяві невідомі.  

Враховуючи закінчення перебігу строку підготовчого провадження, суд вважає за необхідним постановити ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті.

За наслідками судового засідання, суд, на підставі ст. 185 Господарського процесуального кодексу України, постановив ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до розгляду по суті на 25.10.2023 о 11 год. 40 хв.

Матеріали справи містять електронні адреси відповідачів. Про судові засідання, в тому числі 25.10.23, повідомлено відповідачів шляхом направлення даної ухвали суду на відомі електронні адреси сторін, і шляхом розміщення її в Єдиному державному реєстрі судових рішень та на веб-сайті Судової влади України, на якому розміщено у т.ч. відповідне оголошення з метою доведення до сторін змісту ухвали суду про призначення засідання на 25.10.23.

Відповідачі своїм правом на надання відзиву не скористалися, відзиву суду не надали.

Із змісту ч. 9 ст. 165 ГПК України слідує, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Наявні матеріали справи дозволяють розглянути справу по суті.

В судове засідання представники сторін не з’явились, представник позивача в телефонному режимі повідомила, що з власних технічних причин не може приєднатись до відеоконференції.

25.10.2023 судом прийнято рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши надані суду докази, суд

ВСТАНОВИВ:

14 січня 2022 року між Акціонерним товариством “Банк Кредит Дніпро” (Банк) та ФЕРМЕРСЬКИМ ГОСПОДАРСТВОМ «ВОЛЯ 2008» ((Позичальник) було укладено Кредитний договір №140122-АТ (далі Кредитний договір).

Згідно пункту 1.1 Кредитного договору на умовах, викладених в Договорі Банк зобов'язується надати Позичальнику Кредит (грошові кошти на умовах, зазначених в Договорі) одним або кількома Траншами (сума Кредиту у повному обсязі або частина суми Кредиту) в національній валюті України (UAH) в загальній сумі 7 250 000 (сім мільйонів двісті п'ятдесят тисяч) гривень 00 копійок та в межах встановленого строку Кредиту (до кінцевої дати погашення, визначеної п. 2.5.2. Договору і, а Позичальник зобов'язується прийняти, належним чином використовувати і повернути Банку Кредит та сплатити плату (проценти та комісії за Договором) за Кредит у порядку та на умовах цього Договору.

Згідно із п. 2.1. Кредитного договору сторони домовились, що Банк надає Позичальнику Кредит у вигляді одного траншу в розмірі Загальної суми Кредиту.

Надані транші після їх повернення не поновлюють загальну суму кредиту (сума кредиту зменшується кожним проведеним погашенням) п. 2.2. Кредитного договору).

Відповідно до п. 2.5.2. Кредитного договору Позичальник зобов'язується повернути Кредит/Транш в терміни, встановлені Графіком погашення/зниження Загальної суми кредиту, що є Додатком 2 до цього Договору, але в будь якому випадку не пізніше кінцевої дати погашення - «30» грудня 2026 року (включно), якщо тільки не застосовується інший термін повернення Кредиту/Траншу, встановлений на підставі додаткової угоди Сторін або до іншого терміну відповідно до умов цього Договору. У разі надання Кредиту з Графіком погашення Кредиту та у разі порушення Позичальником встановлених у відповідному Графіку термінів, розмір простроченої заборгованості за кожним Траншем визначається банком самостійно.

Сума заборгованості за Кредитом/Траншем, що не сплачена Позичальником у визначений цим Договором термін, наступного робочого дня вважається простроченою (п. 2.5.3. Кредитного договору).

Відповідно до п. 2.6. процентна ставка за користування Кредитом/Траншем у межах строку користування встановлюється змінювана, якщо інший розмір процентної ставки не застосований згідно умов цього Договору.

Змінюваною є процентна ставка, розмір якої змінюється із зміною Індексу UIRD відповідно до зазначеної періодичності зміни Індексу за кожним окремим Траншем в дату зміни розміру процентної ставки, якщо інший розмір не застосовано відповідно до умов цього Договору.

Розмір змінюваної процентної ставки розраховується наступним чином:

РЗПС=Індекс UIRD+Маржа, при цьому

РЗПС - розмір змінюваної процентної ставки;

Індекс UIRD - український індекс ставок за депозитами фізичних осіб  (Ukrainian Index of Retail Deposit Rates) - індикативна ставка, що розраховується в системі Томсон Рейтерc (Thomson Reuters) за методикою, розробленою спільно з Національним Банком України на основі номінальних ставок ринку депозитів фізичних осіб, які оголошуються провідними учасниками українського ринку банківських депозитів фізичних осіб;

Маржа - незмінна частина процентної ставки в розмірі 4,02 % (чотири цілих дві сотих) процентів річних яка встановлюється цим Договором.

Станом на день укладення цього Договору змінювана процентна ставка в національній валюті України гривні (UAH) встановлена в розмірі 13,0 % (тринадцять) процентів річних та діє до моменту його зміни відповідно до правил, вказаних нижче.

Розмір процентної ставки змінюється із зміною Індексу UIRD відповідно до періодичності зміни Індексу UIRD за кожним окремим Траншем в дату зміни розміру процентної ставки.

Пунктом 2.6.1. Кредитного договору передбачено, що проценти за користування Кредитом/Траншем, наданим за цим Договором, нараховуються Банком щомісяця в останній робочий день поточного місяця, або у день повного погашення заборгованості за Кредитом/Траншем (достроково бо при настанні строку погашення), за методом факт/факт відповідно до вимог чинного законодавства на строкову суму заборгованості за Кредитом, тобто строки погашення якої не порушено.

За пунктом 2.6.2. Кредитного договору проценти підлягають сплаті у валюті відповідно до наданого Кредиту/Траншу та сплачуються Позичальником в період з 01 по 10 число (включно) кожного місяця, наступного за тим, за який були нараховані проценти, а в місяці повного погашення заборгованості за Кредитом/Траншем (достроково або при настанні строку погашення) - в день їх нарахування, але в будь-якому випадку не пізніше дати погашення Кредиту/Траншу, вказаної в пункті 2.5.2. цього Договору. У разі якщо день сплати процентів припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, проценти сплачуються наступного робочого дня.

Згідно п. 2.6.5. Кредитного договору сторони домовились, з урахуванням статті 212 Цивільного кодексу України, що Банк має право встановити за користування одержаним Кредитом/Траншем процентну ставку збільшену на 3 % (три) процентних пункти до встановленої п. 2.6. Договору у випадку порушення/невиконання/часткового виконання/неналежного виконання Позичальником своїх зобов'язань, передбачених п. 5.5, 5.9, 5.14 цього Договору.

Сторони підтверджують, що встановлення Банком вказаної процентної ставки не є односторонньою зміною умов цього Договору.

Банк застосовує підвищену процентну ставку за користування Кредитом/Траншем відповідно до цього Договору з першого числа місяця, наступного за місяцем порушення умов Договору.

Зобов'язання вважаються виконаними у повному обсязі у разі виконання Позичальником усіх зобов'язань, передбачених пунктами, зазначеними у 2.6.5. Договору, та вважаються невиконаними у разі невиконання будь-якого із зобов'язань, передбачених у цих пунктах.

З першого числа місяця, наступного за місяцем виконання Позичальником умов Договору Банк встановлює процентну ставку за користування Кредитом/Траншем відповідно до п. 2.6. цього Договору.

14.01.2022 між Акціонерним товариством “Банк Кредит Дніпро” (Банк) та ФЕРМЕРСЬКИМ ГОСПОДАРСТВОМ «ВОЛЯ 2008» ((Позичальник) було укладено Додаткову угоду № 1 до Кредитного договору про Умови кредитування в рамках програми «ДОСТУПНІ КРЕДИТИ 5-7-9» (далі Додаткова угода).

Терміни, що вживаються в цій додатковій угоді, мають наступні значення:

Державна підтримка - компенсація частини процентів за Кредитом, що сплачується Фондом в рамках програми;

Фонд - Фонд розвитку підприємництва;

Загальні умови - умови та положення, встановлені Договором без врахування умов та положень Програми, викладеної в цій Додатковій угоді.

Пунктом 2.3 Додаткової угоди кредит надається шляхом перерахування Банком суми Кредиту на рахунок (-ки) постачальника (-ів).

Згідно п. 2.4. Додаткової угоди максимальний строк кредитування в рамках Програми становить: 60 місяців (з дати укладення Договору) - щодо Кредиту/Траншів, наданих на цілі, визначені підпунктами а)-d), f) (в частині інвестиційних цілей) пункту 2.1. цієї Додаткової угоди або рефінансування заборгованості Клієнта;

36 місяців (з дати укладення відповідного Договору) - щодо Кредиту(-ів), наданого (-них) на ціль (-лі) визначену (-ні) підпунктами є) та т) пункту 2.1. цієї Додаткової угоди.

У разі реструктуризації або пролонгації строку кредитування на строк, що перевищує, відповідно, 60 або 36 місяців, Державна підтримка в рамках Програми не надається за період, що перевищує 60 або 36 місяців з дати укладення Договору.

Пунктом 3.2. Додаткової угоди встановлено, що процентна ставка за строковою заборгованість за Кредитом протягом встановленого строку періоду участі Клієнта в Програмі (далі - Базова процентна ставка) встановлюється у розмірі :

Індекс UIRD (3 міс.) +7 %

Де індекс UIRD - український індекс ставок за депозитами фізичних осіб, що розраховується на основі номінальних ставок ринку депозитів фізичних осіб, які оголошуються банками України на строк З (три) місяці.

На дату укладення цієї Додаткової угоди Базова процентна ставка становить 14,47 % річних.

Кожного 1-го січня, 1-го квітня, 1-го липня, 1-го жовтня (дата зміни Базової процентної ставки) Банк переглядає та встановлює новий розмір Базової процентної ставки у звязку із зміною індексу UIRD. Для розрахунку Базової процентної ставки використовується індекс UIRD, що діяв у останній робочий день, що передує даті зміни Базової процентної ставки.

У разі від'ємного значення Індексу UIRD для розрахунку нової базової процентної ставки приймається умовне значення індексу UIRD рівне 0% річних.

Максимальний розмір Базової процентної ставки не може бути більшим ніж 30% річних.

Згідно п. 3.3.1. За користування Кредитом Клієнт сплачує частину процентів, що розраховуються за Компенсаційною ставкою, яка становить 7% річних.

Пункт 3.4.1. Додаткової угоди визначає компенсацію процентів Фондом.

Сума компенсації процентів, що підлягає сплаті Фондом, розраховується як різниця між сумою нарахованих процентів за кредитом із застосуванням Базової процентної ставки та сумою нарахованих процентів за Кредитом із застосуванням Компенсаційної процентної ставки. У разі встановлення Підвищеної процентної ставки за Кредитом, відповідно до умов цієї Додаткової угоди, компенсація частини процентів за Кредитом здійснюється Фондом без врахування такої Підвищеної процентної ставки, а саме у сумі, розрахованій відповідно до умов першого абзацу цього пункту. Частина процентів, що не підлягає компенсації Фондом, розрахованих за Підвищеною процентною ставкою, підлягає сплаті Банку Клієнтом.

Пунктом 3.4.2. Додаткової угоди визначено, що якщо протягом місяця мало місце порушення Клієнтом умов Договору, а саме:

а) прострочення виконання Клієнтом зобов'язання щодо повернення Кредиту у терміни, встановлені Договором та/або

  1. b) прострочення виконання Клієнтом зобов'язання зі сплати нарахованих процентів за Кредитом (за Компенсаційною процентною ставкою, що підлягає застосуванню протягом місяця, за який сплачуються проценти),

компенсація процентів Фондом не надається, якщо строк існування такого порушення перевищив 15 календарних днів.

Компенсація Фондом процентів, призупиняється за період (календарний місяць), в якому має місце зазначене порушення, а у випадку припинення порушення та відсутності інших підстав для призупинення надання Фондом Державної підтримки Клієнту, сплата компенсації процентів відновлюється з наступного календарного місяця. Усуненням порушення вважається як погашення Клієнтом простроченої заборгованості за Кредитом, в т.ч. внаслідок реструктуризації простроченої заборгованості за Кредитом.

Компенсація процентів за Кредитом надається шляхом перерахування Банком з ескроу рахунку Фонду визначеної банком суми коштів в рахунок часткової компенсації (оплати) Базової процентної ставки за Кредитом на окремий рахунок для обліку процентів за відповідним Кредитом.(п. 3.4.3. Додаткової угоди)

З метою забезпечення виконання зобов'язань Позичальника за вказаним Кредитним договором було укладено Договір поруки №140122-П від 14.01.2022 (Далі договір поруки), відповідно до умов якого Потапенко Олег Валерійович (Поручитель) (Запорізька обл., Великобілозерський р-н, село Велика Білозерка, вул. Суворова, буд. 60; ідентифікаційний код 2881017231), поручається і солідарно відповідає перед Банком за виконання Позичальником у повному обсязі зобов'язань за кредитним договором.

У Договорі поруки наведено такі терміни і визначення:

Боржник - ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО «ВОЛЯ 2008».

Основний договір Кредитний договір, який було укладено між Банком та Боржником, разом із додатками та додатковими угодами до нього, в тому числі тими, що будуть укладені в майбутньому;

Основне зобов'язання 1 - зобов’язання із повернення суми кредиту, наданого за Основним договором, а саме 7 250 000,00 гривень.

Основне зобов'язання 2 - зобов'язання із сплати суми процентів, комісій, відшкодування можливих збитків, сплати пені та інших штрафних санкцій, передбачених умовами Основного договору, існуючих в теперішній час. і тич. що можуть виникнути в майбутньому, в тому числі на підставі окремих угод, що можуть бути укладені в рамках Основного договору.

Основне зобов'язання - Основне зобов'язання 1, так і Основне зобов'язання 2 кожне окремо.

Основні зобов'язання - Основне зобов'язання 1, так і Основне зобов'язання 2 разом.

Згідно із п. 1.2. Договору поруки порукою, що надається згідно з цим Договором, забезпечуються усі існуючі та майбутні грошові зобов'язання Боржника, що становлять Основні зобов'язання, термін виконання яких настав або настане у майбутньому.

Зміни, які здійснюються відповідно до умов цього пункту Договору не потребують додаткового укладення Сторонами угод щодо внесення змін до цього Договору.

Пунктом 1.4. Договору поруки визначено, що відповідальність Поручителя і Боржника щодо виконання Основних зобов'язань є солідарною.

Згідно п. 1.5. Договору поруки поручитель надає свою згоду та погоджується з тим, що у разі зміни розміру будь-якого Основного зобов'язання та/або строку Основного договору, в тому числі внаслідок новації зобов'язання, цей Договір та порука за цим Договором будуть діяти до повного виконання всіх Основних зобов'язань без необхідності попереднього чи наступного погодження із Поручителем зазначених змін та/або укладання додаткової угоди до цього Договору.

Сторони домовились, що строк дії поруки, а саме строк, протягом якого Банк має право пред'явити вимоги до Поручителя, становить 9 років з дати укладення цього Договору (пункт 3.1. Договору поруки).

Відповідно до п. 8.1. Договору поруки - Договір набуває чинності з моменту його підписання обома Сторонами та скріплення печатками (у разі якщо вони використовуються Сторонами) і діє протягом строку дії поруки, зазначеного в п. 3.1. цього Договору, але в будь-якому випадку до повного виконання Сторонами своїх зобов'язань за цим Договором.

Пунктом 9.1 Договору поруки передбачено, що Поручитель вважається належним чином письмово повідомленим та таким, що отримав відповідні повідомлення та/або вимогу Банку у випадках встановлених цим Договором, у разі здійснення Банком однієї або кількох дій, а саме:

- вручення Поручителю письмового повідомлення/вимоги особисто або його представникові; Направлення Поручителю повідомлення/вимоги у вигляді SMS-повідомлень на номер мобільного телефону, вказаного в цьому Договорі;

- передачі письмового повідомлення/вимоги рекомендаційним листом з описом вкладення та повідомлення про отримання або доставкою кур'єрською службою на адресу, зазначену в цьому Договорі або на ту адресу, яка буде повідомлена Поручителем письмово;

- надіслання письмового повідомлення/вимоги на адресу електронної пошти, вказаної в цьому Договорі, та/або на ту адресу електронної пошти, які будуть повідомлені Поручителем письмово;

- розміщення інформації на сайті Банку www.creditdnepr.com.ua (виключно для загальних повідомлень).

Поручитель вважається повідомленим/таким, що отримав повідомлення/вимогу, навіть у тому випадку, коли письмове повідомлення/вимога, надіслане на його останню відому адресу (яка зазначена в Договорі та/або письмово повідомлена Поручителем) не було йому доставлено (вручено) незалежно від причин.

Як вказує Банк, станом на 01.06.2023 Позичальник не виконав умови Кредитного договору щодо своєчасного погашення заборгованості за кредитом, процентами, у зв'язку з чим заборгованість за Кредитним договором складає:

Загальний розмір боргу

8 847 869,67 грн

з них:

 

Залишок строкового кредиту:

5 800 000,00 грн.

Залишок простроченого кредиту:

1 450 000,00 грн.

Залишок прострочених процентів

630 496,58 грн.

Залишок нарахованих строкових відсотків по ставці ФРП

924 270,35 грн.

Залишок нарахованих строкових процентів:

43 102,74 грн.

Акціонерне товариство «БАНК КРЕДИТ ДНІПРО» заявляє до стягнення солідарно з Позичальника за Кредитним договором та Поручителя за Договором поруки несплачені (прострочені) проценти за користування кредитними коштами в розмірі 1 554 766 (один мільйон п'ятсот п'ятдесят чотири тисячі сімсот шістдесят шість) гривень 93 копійки.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, заслухавши представника позивача, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню виходячи з такого.

За змістом статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до частини 1 статті 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

В силу приписів ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 6 цього Кодексу, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Свобода договору полягає передусім у вільному волевиявленні волі сторін на вступ у договірні відносини. Волевиявлення учасників договору передбачає відсутність жодного тиску з боку контрагента або інших осіб (ст. 627 ЦК України).

Частиною першою статті 1054 ЦК України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору. (ч. 2 ст. 1054 ЦК України).

За змістом статті 1056-1 ЦК України розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно зі статтею 1049 згаданого Кодексу позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Судом встановлено, що Банк належним чином виконав свої обов'язки за Кредитним договором, надавши Позичальнику 14.01.22 грошові кошти у розмірі в сумі 7 250 000 грн, відповідно до меморіального ордеру № 20019 від 14.01.22.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За змістом положень статті 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Аналогічні положення наведено й у статтях 525, 526 ЦК України.

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 2 ст. 1050 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому.

З 01 грудня 2022 року Банком винесено на прострочення чергове погашення кредиту в сумі 725000 грн, погашення відсотків прострочено з 01.07.22 згідно розрахунку заборгованості станом на 01.06.23, тобто, всупереч ст.ст. 525, 1049, 1054 ЦК, в односторонньому порядку відмовився від виконання взятих на себе зобов'язань.

Враховуючи допущення Позичальником прострочення зі сплати кредиту та відсотків, Кредитор набув безумовного права вимагати повного погашення заборгованості за Кредитним договором.

Відповідач 1 свої зобов`язання по погашенню кредиту за користування кредитними коштами не виконав, грошові кошти за кредитним договором не повернув, внаслідок чого у відповідача 1 станом на 01.06.2023 наявна заборгованість по кредитному договору № 140122-АТ 1 554 766 грн 93 коп.

Частиною 1статті 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Поняття поруки закріплено у ст. 553 ЦК України, відповідно до якої порукою є договір, за яким поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов’язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов’язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов’язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб.

Договір поруки має бути укладений у письмовій формі, оскільки відповідно до ч. 2 ст. 547 ЦК правочин щодо забезпечення виконання зобов’язання, вчинений із недодержанням письмової форми, є нікчемним.

Частиною 1 ст. 554 ЦК України визначено, що у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включно зі сплатою основного боргу, процентів, неустойки, від шкодування збитків, крім випадків, коли поручитель зобов’язався відповідати за виконання зобов’язання частково (ч. 2 ст. 553, ч. 2 ст. 554 ЦК України).

Відповідно до п. 1.2. Договору поруки Поручитель поручається і солідарно відповідає перед Кредитором Боржника за виконання Боржником у повному обсязі усіх своїх Основних зобов'язань за Кредитним договором, який було укладено між Кредитором та Боржником та додатковими договорами до нього, які укладені та/або можуть бути укладені в майбутньому. Поручитель відповідає перед Кредитором у тому ж обсязі, що і боржник.

Кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від боржника та поручителя разом, так і від будь-кого з них окремо (ст. 543 ЦК України).

З огляду на солідарний обов'язок перед кредитором боржника за основним зобов'язанням і поручителем кредитор має право вибору звернення з вимогою до них разом чи до будь-кого з них окремо.

Позовні вимоги в даній справі є однорідними та нерозривно пов`язаними з обов`язком належного виконання основного зобов`язання за кредитним договором. Тому ефективний судовий захист прав та інтересів позивача є можливим за умови розгляду цього спору в межах однієї справи одним судом. Такий розгляд впливає, зокрема, і на ефективність виконання відповідного рішення суду із забезпеченням прав усіх учасників відповідних відносин.

Захист прав кредитора у справі за його позовом до боржника і поручителя у межах одного виду судочинства є більш прогнозованим і відповідає принципу правової визначеності, оскільки не допускає роз`єднання вимог кредитора до сторін солідарного зобов`язання залежно від суб`єктного складу останнього.

На момент розгляду справи ні позичальник, ні поручитель заборгованість перед кредитором не сплатили.

За таких обставин, суд дійшов висновку про законність та обґрунтованість вимог позивача в частині солідарного стягнення з відповідачів заборгованості в сумі 1 554 766 грн 93 коп. відсотків, у зв’язку із чим позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню судом.

Відповідно до ч., ч. 1-4 ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно з ст. 74 ГПК України обов’язок доказування і подання доказів віднесено на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Позивач надав всі необхідні докази в обґрунтування позовних вимог.

Відповідачі 1, 2 проти позову не заперечили, належними доказами доводи позивача не спростували.

На підставі викладеного, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, заснованими на законі, доведеними та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно зі ст. 129 ГПК України судовий збір покладається на відповідачів.

При цьому суд враховує, що згідно п. 4.1 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 р. № 7 “Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України” у разі коли позов немайнового характеру задоволено повністю стосовно двох і більше відповідачів або якщо позов майнового характеру задоволено солідарно за рахунок двох і більше відповідачів, то судові витрати також розподіляються між відповідачами порівну. Солідарне стягнення суми судових витрат законом не передбачено. 

За таких обставин судові витрати зі сплати судового збору підлягають розподіленню порівну між відповідачами 1, 2.

Керуючись ст.ст. 129, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд – 

 

                                                                   ВИРІШИВ:

  1. Позов задовольнити.
  2. Стягнути з Фермерського господарства “ВОЛЯ 2008”, ідентифікаційний код юридичної особи 35720149 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400) на користь Акціонерного товариства “Банк Кредит Дніпро”, ідентифікаційний код 14352406 (вул. Жилянська, буд. 32, м. київ, 01033) заборгованість по простроченим процентам за кредитним договором № 140122-АТ від 14.01.2022 в загальному розмірі 1 554 766 (один мільйон п’ятсот п’ятдесят чотири тисячі сімсот шістдесят шість) грн 93 коп. солідарно з Потапенком Олегом Валерійовичем, 17.11.1978 р.н., РНОКПП 2881017231 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400). Видати наказ.
  3. Стягнути з Потапенка Олега Валерійовича, 17.11.1978 р.н., РНОКПП 2881017231 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400) на користь Акціонерного товариства “Банк Кредит Дніпро”, ідентифікаційний код 14352406 (вул. Жилянська, буд. 32, м. київ, 01033) заборгованість по простроченим процентам за кредитним договором № 140122-АТ від 14.01.2022 в загальному розмірі 1 554 766 (один мільйон п’ятсот п’ятдесят чотири тисячі сімсот шістдесят шість) грн 93 коп. солідарно з Фермерським господарством “ВОЛЯ 2008”, ідентифікаційний код юридичної особи 35720149 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400). Видати наказ.
  4. Стягнути з Фермерського господарства “ВОЛЯ 2008”, ідентифікаційний код юридичної особи 35720149 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400) на користь Акціонерного товариства “Банк Кредит Дніпро”, ідентифікаційний код 14352406 (вул. Жилянська, буд. 32, м. київ, 01033) 11660 (одинадцять тисяч шістсот шістдесят) грн. 75 коп. судового збору. Видати наказ.
  5. Стягнути з Потапенка Олега Валерійовича, 17.11.1978 р.н., РНОКПП 2881017231 (вул. Суворова, буд. 60, с. Велика Білозерка, Великобілозерський район, Запорізька область, 71400) на користь Акціонерного товариства “Банк Кредит Дніпро”, ідентифікаційний код 14352406 (вул. Жилянська, буд. 32, м. київ, 01033) 11660 (одинадцять тисяч шістсот шістдесят) грн. 75 коп. судового збору. Видати наказ.
  6. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

 

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено та підписано 03.11.2023.

 

 

                           Суддя                                                                                       А.О. Науменко