flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги відповідача Компанії “БЕШЛІ ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД” (BASHLEY HOLDINGS LIMITED) у справі № 908/1931/22(908/3376/23)

09 листопада 2023, 15:44

  номер провадження справи  26/33/22     

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА                  

 

  08.11.2023                                                Справа № 908/1931/22(908/3376/23) 

  м.Запоріжжя Запорізької області

 

Суддя Юлдашев Олексій Олексійович, розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП”, код ЄДРПОУ 39223668 (69065, м. Запоріжжя, вул. Михайла Гончаренка, 25)  в особі ліквідатора-арбітражного керуючого Венської Оксани Олександрівни (а/с 162, м. Дніпро, 49000)

до відповідача  Компанії “БЕШЛІ ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД” (BASHLEY HOLDINGS LIMITED), реєстраційний номер НЕ 98189, місце розташування: просп. Архієпископа Макаріоса ІІІ, Б.2-4, КЕПІТАЛ СЕНТЕР, 9-й поверх, 1505, Нікосія, Республіка Кіпр (24, Arch. Makarios III Avenue, CAPITAL CENTER, 9th floor, 1505, Nicosia, Cyprus)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача – Товариство з обмеженою відповідальністю “ГУТА-СКЛО”, код ЄДРПОУ 30520292 (просп. Валерія Лобановського, 119, м. Київ, 03039)

про визнання права власності

 

в межах справи № 908/1931/22

про банкрутство - Товариства з обмеженою відповідальністю “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП”, код ЄДРПОУ 39223668 (69065, м. Запоріжжя, вул. Михайла Гончаренка, 25) 

кредитор – Товариство з обмеженою відповідальністю “Будівельна компанія “Санрайз”, код ЄДРПОУ 41777402 (49000, м. Дніпро, вул. Павла Чубинського, 13 А)

 

 УСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області 07.11.2023 надійшла позовна заява    Товариства з обмеженою відповідальністю “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП” до відповідача Компанії “БЕШЛІ ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД” (BASHLEY HOLDINGS LIMITED), в якій позивач просить визнати право власності Товариства з обмеженою відповідальністю “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП” на корпоративні права у вигляді частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю “ГУТА-СКЛО”.

Згідно з Протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 07.11.2023 здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3376/23 та визначено до розгляду судді Юлдашеву О.О.

 За положеннями ч.6 ст.12 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Згідно зі ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими     Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

 Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивач має право в позовній заяві заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Якщо суд за результатами розгляду клопотання позивача дійде висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, він зазначає про це в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстав для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 11 Господарського процесуального кодексу України суд при розгляді справи керується принципом верховенства права. Суд розглядає справи відповідно до Конституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

За змістом ст.ст. 7, 365, 366 ГПК України правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.  Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов'язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. 

Статтею 76 Закону України “Про міжнародне приватне право” визначено, що суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України.

Відповідно до ст. 19 Закону України “Про міжнародні договори України” чинні міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

Відповідно до ст.367 ГПК України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі – іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.       Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено –Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Згідно ст.368 ГПК України зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено – вимогам частин другої – четвертої цієї статті. У судовому дорученні про надання правової допомоги зазначаються: 1) назва суду, що розглядає справу; 2) за наявності міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, учасниками якого є Україна і держава, до якої звернено доручення, – посилання на його положення; 3) найменування справи, що розглядається; 4) прізвище, ім’я, по батькові та рік народження фізичної особи або найменування юридичної особи, відомості про її місце проживання (перебування) або місцезнаходження та інші дані, необхідні для виконання доручення; 5) процесуальне становище осіб, стосовно яких необхідно вчинити процесуальні дії; 6) чіткий перелік процесуальних дій, що належить вчинити; 7) інші дані, якщо це передбачено відповідним міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або цього вимагає іноземний суд, який виконуватиме доручення. Судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення про надання правової допомоги, процесуальні та інші документи, що додано до нього, засвідчуються підписом судді, який складає доручення, та скріплюються гербовою печаткою.

         Порядок надання правової допомоги у цивільних справах в даному випадку встановлений Договором між Україною та Республікою Кіпр про правову допомогу в цивільних справах від 06.09.2004 р., який ратифіковано Україною 22.09.2005 р.

         Відповідно до ст.3 Договору,  запити про надання правової допомоги  та  додатки  до  них складаються  мовою  запитуючої  Договірної  Сторони,  до них також додаються завірені копії перекладу мовою іншої Договірної  Сторони або англійською мовою.

          Згідно зі ст. 5 Договору, правова допомога включає виконання судових процесуальних дій, передбачених  законодавством   запитуваної   Договірної   Сторони, зокрема опитування  сторін,  свідків  та  експертів,  проведення експертиз,  вручення та передачу документів, визнання та виконання судових  рішень,  а  також  інші  дії  відповідно до законодавства
Договірних Сторін.

         Відповідно до ст.6 Договору, запит про надання правової допомоги має включати:

  1. a) назву запитуючого та назву запитуваного органу;
  2. b) суть справи, для якої необхідні докази;
  3. c) імена, постійні    адреси    (місце    проживання   або
    місцеперебування), громадянство та вид діяльності сторін;
  4. d) необхідну інформацію щодо суті та виконання запиту.

          Запит  про  надання  правової   допомоги   та   супровідні документи  мають  бути  підписані  та скріплені офіційною печаткою запитуючого органу.

           Якщо документи, отримані запитуваним органом, підготовлені без врахування положень пункту 1 цієї статті,  запитуваний  орган, залежно  від ситуації,  просить запитуючий орган надати документи, яких бракує,  або негайно повертає  пакет  документів  запитуючому органу для доповнення.

          Згідно зі ст. 8 Договору,  в запиті про вручення документів зазначається повна адреса особи, якій слід вручити документи.

          Якщо  документи  не  можуть  бути  вручені   за   адресою, зазначеною  в  запиті  про  вручення,  то запитуваний орган вживає необхідних заходів для  встановлення  точної  адреси.  Якщо  точну адресу  встановити  неможливо,  то  запитувана  Договірна  Сторона
інформує про це запитуючу Договірну Сторону та повертає документи.

        Підтвердження   про   вручення   документів   оформлюється відповідно до норм,  діючих на  території  запитуваної  Договірної Сторони.

       У підтвердженні зазначаються  дата  й  місце  вручення,  а також ім'я особи, яка отримала документи.

       Відповідно до ст. 9 Договору, кожна Договірна Сторона несе всі витрати,  що виникають на її території у зв'язку з  виконанням  запиту,  і  не  вимагає  за  це відшкодування.

Таким чином, суд дійшов до висновку про необхідність звернення для надання правової допомоги шляхом направлення доручення про вручення документів Міністерству юстиції України, для їх подальшого спрямування до повноважного органу юстиції Республіки Кіпр та вручення відповідачу з метою належного повідомлення його про дату, час та місце слухання справи.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне зобов'язати позивача здійснити дії, необхідні для звернення судом із дорученням про надання правової допомоги – вручення документів, до компетентної установи юстиції, а саме: надати Господарському суду Запорізької області у строк до 08.12.2023 офіційний (нотаріально посвідчений) переклад на грецьку мову (прошитий, пронумерований та скріплений  мокрою печаткою) наступних документів (у двох примірниках):

- позовної заяви ТОВ  “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП”;

- ухвали Господарського суду Запорізької області від 08.11.2023 у справі № 908/1931/22(908/3376/23);

- доручення про вручення документів та підтвердження про вручення документів в двох примірниках.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 42 ГПК України учасники справи зобов’язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки, виконувати інші процесуальні обов’язки, визначені законом або судом. У випадку невиконання учасником справи його обов’язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Згідно з п. 2.2 Інструкції у разі надіслання судом України доручення для виконання за кордоном цивільна справа, у зв’язку з якою складається доручення, призначається до розгляду з урахуванням розумних строків пересилання документів та виконання направленого доручення за кордоном. У разі можливості судом України призначається дата наступного судового засідання, на яке може прибути особа, що викликається. 

    В матеріалах позовної заяви відсутнє клопотання позивача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Враховуючи складність спору та необхідність звернення до Республіки Кіпр про надання правової допомоги, суд вирішив здійснювати  розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження з урахуванням особливостей, встановлених Кодексом України з процедур банкрутства.

З огляду на вищевикладені обставини, у зв'язку із необхідністю надання достатнього часу для вчинення дій з метою належного повідомлення учасника судового процесу, що є суб’єктом господарювання іноземної держави, шляхом вручення за кордоном судових документів, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання на 25.04.2024.         

    На підставі п. 4 ч. 1 ст. 228 ГПК України провадження у справі № 908/1931/22(908/3376/23) необхідно зупинити до дати підготовчого засідання. 

Керуючись ст.ст. 11, 42, 120, 182, 228, 234, 365-368 Господарського процесуального кодексу України, суд –

 

УХВАЛИВ:

  1. 1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №908/1931/22(908/3376/23).
  2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.
  3. Призначити підготовче засідання на 25.04.2024 р. о/об 10 год. 00 хв.

Судове засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4.

При направленні в засідання уповноважених представників, сторонам слід враховувати, що згідно з ч. 1 ст. 58 ГПК України, пп. 11 п. 16-1 Перехідних положень Конституції України з 1 січня 2019 року у судах першої інстанції представництво в суді відповідно до статті 131-2 Конституції, здійснюється виключно адвокатами, крім малозначних спорів. Відповідно до ч. 4 ст. 60 ГПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність".

  1. Звернутися до Міністерства юстиції України через Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Одеса) для подальшої передачі до компетентної установи юстиції Республіки Кіпр із дорученням про надання правої допомоги шляхом вручення відповідачу – Компанії “БЕШЛІ ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД” (BASHLEY HOLDINGS LIMITED), реєстраційний номер НЕ 98189, місце розташування: просп. Архієпископа Макаріоса ІІІ, Б.2-4, КЕПІТАЛ СЕНТЕР, 9-й поверх, 1505, Нікосія, Республіка Кіпр (24, Arch. Makarios III Avenue, CAPITAL CENTER, 9th floor, 1505, Nicosia, Cyprus) документів: даної ухвали Господарського суду Запорізької суду від 08.11.2023 у справі № 908/1931/22(908/3376/23) та копії позовної заяви ТОВ “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП”.  
  2. Зобов’язати Товариство з обмеженою відповідальністю “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП” у строк до 08.12.2023 надати суду:

офіційний (нотаріально посвідчений) переклад на грецьку мову (прошитий, пронумерований та скріплений  мокрою печаткою) наступних документів (у двох примірниках):

- позовної заяви ТОВ  “ПРОМЕНЕРГІЯГРУП”;

- ухвали Господарського суду Запорізької області від 08.11.2023 у справі № 908/1931/22(908/3376/23);

- доручення про вручення документів та підтвердження про вручення документів в двох примірниках.

  1. Зупинити провадження у справі № 908/1931/22(908/3376/23) до 25.04.2024 у зв'язку із зверненням господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до компетентного органу іноземної держави.
  2. Відповідно до ст. 165 ГПК України запропонувати відповідачу подати до суду відзив з документальним обґрунтуванням (доказами) протягом 20 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Одночасно з надісланням (наданням) до суду відзиву та доданих до нього документів – направити їх позивачу, докази направлення/вручення надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

  1. 8. Суд наголошує, що відповідно до положень ч. 5 ст. 165, ч. 3 ст. 166 ГПК України та ч. 3 ст. 167 ГПК України, копія відзиву/відповіді на відзив/заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву/відповіді на відзив/заперечення до суду.

Звернути увагу учасників справи, що подання доказів у справі здійснюється учасниками справи на стадії підготовчого провадження. Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, крім випадків, передбачених ч. 9 ст.80 ГПК України.  

Документи надаються завчасно до засідання (із супровідним листом) через службу діловодства суду. При поданні копій документів необхідно додержуватись вимог ч.ч. 2, 4, 5 ст. 91 ГПК України, пункту 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ4163-2003), затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, згідно з яким відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: “Згідно з оригіналом”, назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Відповідно до ч. 8 ст. 42 ГПК України, документи, в тому числі заяви з процесуальних питань, які подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, скріплюються електронним цифровим підписом (ЕЦП) учасника справи (його представника). Документи не скріплені ЕЦП судом не  реєструються, відповідні заяви та клопотання залишаються без розгляду.

 

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua.

Єдиний Контакт-центр судової влади України 0-800-501-492. 

Отримати інформацію по справі можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/. Ознайомитись з процесуальними документами у справі – в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана 08.11.2023.

 

Суд звертає увагу сторін на те, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках: невиконання процесуальних обов’язків, зокрема ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу (п. 1); зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству (п. 2); неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин (п. 3); невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів, ненадання копії відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу, відповіді на відзив, заперечення іншому учаснику справи у встановлений судом строк (п. 4); порушення заборон, встановлених частиною десятою статті 188 цього Кодексу (п. 5).

 

           

Суддя                                                                                    О.О. Юлдашев

     

 

 

 

До уваги  відповідача  Компанії “БЕШЛІ ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД” (BASHLEY HOLDINGS LIMITED) у справі № 908/1931/22(908/3376/23)