flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома сторін по справі № 908/2604/23: Фізичної особи – підприємця Убийкінь Євгена Анатолійовича, Запорізька область, м. Мелітополь

19 грудня 2023, 14:52

До відома сторін по справі № 908/2604/23: Фізичної особи – підприємця Убийкінь Євгена Анатолійовича, Запорізька область, м. Мелітополь

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

06.12.2023                                                                                                    Справа №  908/2604/23

м. Запоріжжя Запорізької області  

Господарський суд Запорізької області у складі судді Горохова І.С., розглянувши матеріали

за позовом Приватного акціонерного товариства “АПК-Інвест”, 85325, Донецька область, Покровський район, с. Рівне, вул. Шопена, буд. 1А; адреса для листування: 49000, м. Дніпро, вул. Вячеслава Липинського, 4, 5 поверх

до відповідача Фізичної особи – підприємця Убийкінь Євгена Анатолійовича, 72319, Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Героїв України, буд. 59, кв. 101

про стягнення коштів

 

за участю секретаря судового засідання Кабак І.Ю.

за участю представників сторін та учасників процесу:

від позивача: Різниченко О.О., адвокат, довіреність № 54 від 26.12.2022

від відповідача: не з’явились;

 

установив

17.08.2023 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Приватного акціонерного товариства “АПК-Інвест”, Донецька область, Покровський район, с. Рівне до відповідача Фізичної особи – підприємця Убийкінь Євгена Анатолійовича, Запорізька область, м. Мелітополь про стягнення заборгованості за договором поставки         № 7723/НД-21 від 29.06.2021 в розмірі 290 528,33 грн.

Крім того, позивачем заявлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження з викликом представників сторін

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.080.2023, справу № 908/2604/23 передано на розгляд судді Горохову І.С.

31.08.2023 ухвалою суду відкрито провадження у справі № 908/2604/23,присвоєно справі номер провадження №15/220/23, постановлено справу розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 10.10.2023 о 15:00 год.

03.10.2023 від представника позивача надійшла заява про проведення судового засідання в режимі відео конференції.

Ухвалою суду 04.10.2023 заяву представника позивача задоволено.

Ухвалою суду 10.10.2023 продовжено строк підготовчого провадження на 30 днів. Підготовче засідання відкладено на 13.11.2023.

13.11.2023 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до розгляду по суті на 06.12.2023.

Судове засідання 06.12.2023 проводилось в режимі відео конференції Підсистемі “Електронний суд” Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС).

Головуючим відкрито судове засідання та оголошено, яка справа розглядається.

Секретар судового засідання доповів суду, хто з учасників судового процесу з’явився в судове засідання.

Головуючим оголошено про відкриття судового засідання та встановлено осіб, тих хто бере участь у судовому засіданні, перевірено повноваження представника прокуратури.  

Відводів складу суду не заявлено.

Головуючий  з`ясував, чи мають учасники справи заяви чи клопотання, пов’язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин в підготовчому провадженні або в інший строк.

Заяви та клопотання відсутні.

Представник позивача підтримала заявлені позовні вимоги з наступних підстав: на виконання договору поставки відповідачу було поставлено товар на загальну суму 290   528,33 грн. Товар відповідачем отримано без зауважень та заперечень щодо якості та кількості, однак зобов’язання з оплати товару відповідач не виконав. Позивач просить позов задовольнити та стягнути заборгованість з відповідача.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022 “Про введення воєнного стану в Україні” у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України “Про правовий режим воєнного стану” постановлено:

  1. Ввести в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.
  2. Військовому командуванню (Генеральному штабу Збройних Сил України, Командуванню об'єднаних сил Збройних Сил України, командуванням видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, управлінням оперативних командувань, командирам військових з'єднань, частин Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України) разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати передбачені Законом України “Про правовий режим воєнного стану” заходи і повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.
  3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

На час вирішення спору в суді воєнний стан в Україні продовжено на 90 діб з 16 листопада.

Відповідно до п. 21 Розділу ІХ Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішень учасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування) чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються законами України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції".

Відповідно до ст. 121 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” від 15.04.2014 № 1207-VII, якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають електронного кабінету, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають електронного кабінету, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади України з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України з урахуванням вимог, визначених Законом України "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

Передбачений цією статтею порядок виклику в суд та повідомлення про судове рішення може застосовуватися стосовно інших учасників судового процесу, адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи яких знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо від цього залежить реалізація ними своїх процесуальних прав і обов’язків.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 “Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією” адміністративний центр Мелітопольської міської територіальної громади відноситься до  Тимчасово окупованої Російською Федерацією території України.

Згідно із Відповіддю з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 18.08.2023 № 189215 місцезнаходженням фізична особа – підприємець Убийкінь Євген Анатолійович зареєстрований за місцезнаходженням: вул. Героїв України, будинок 59, квартира 101, м. Мелітополь, Запорізька область, 72319, Україна.

Позовна заява з додатками надіслана позивачем на електронну адресу відповідача: vikomelitopol@gmail.com.

Копія ухвали від 31.08.2023, 10.10.2023, 13.11.2023 також була надіслана на вказану електронну адресу та розміщені на офіційному сайті Господарського суду Запорізької області, про що свідчить роздруківки з сайту.    

У судовому засіданні 06.12.2023 оголошено вступну та резолютивну частини рішення. 

З`ясувавши обставини справи та дослідивши матеріали справи, суд установив.

29 червня 2021 року між Приватним акціонерним товариством “АПК-Інвест” (ПрАТ “АПК-Інвест, постачальник) та Фізичною особою-підприємцем Убийкінь Євгеном Анатолійовичем (ФОП Убийкінь Є.А., покупець) укладено договір поставки № 7723/НД-21 (“договір”), предметом якого є поставка окремими партіями: ковбасних виробів та продуктів зі свинини, готових до вживання в їжу, напівфабрикатів м'ясних, продуктів із сала, кишок свинячих (товар).

Згідно із п. 1.2, 1.3 договору, конкретна кількість, асортимент та ціни товару, а також строки поставки відповідної партії товару визначаються сторонами шляхом надання покупцем (відповідачем) та прийняття постачальником (позивачем) відповідних заявок на Товар, оформлених за формою визначеною в додатку № 1 до договору. Найменування, асортимент, ціна та загальна кількість Товару встановлюється сторонами на підставі узгоджених заявок у видаткових накладних (які містять всі необхідні відомості щодо відповідної партії Товару, передбачені ч. 2 ст. 266 Господарського кодексу України та у розумінні вказаної статті є специфікаціями), які є невід'ємною частиною договору.

Відповідно до п. 5.3. договору, покупець здійснює оплату товару постачальнику (позивачу) в розмірі 100% вартості товару за видатковими накладними, складеними на підставі наданих покупцем заявок протягом 10 (десяти) банківських днів з дня отримання товару.

Відповідно до п. 5.3. договору, термінами “робочий день” та/або “банківський день” розуміється календарний день з понеділка по п'ятницю окрім суботи та неділі, святкових і неробочих днів визначених Кодексом законів про працю України.

На виконання умов договору позивач поставив на адресу відповідача у період часу з 16.02.2022 по 23.02.2022 товар на суму 290 528,33 грн за наступними товарними накладними: № 7785 МК від 16.02.2022 на суму 76   229,47 грн; № 7786 МК від 16.02.2022 на суму 1095,89 грн; № 7788 МК від 16.02.2022 на суму 1315,81 грн; № 8425 МК від 19.02.2022 на суму 2281,24 грн; № 8428 МК від 19.02.2022 на суму 114   365,71 грн; № 9002 МК від 23.02.2022 на суму 94   875,31 грн; № 9003 МК від 23.02.2023 на суму 364,90 грн, а також відповідними товарно-транспортним накладними. 

Товар одержано відповідачем без зауважень щодо якості та кількості товару.

На час вирішення спору в суді одержаний товар відповідачем на загальну суму 290   528,33 грн не оплачено.

Статтею 11 ЦК України встановлено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Зобов'язанням відповідно до частини 1 та 2 ст. 509 Цивільного Кодексу України є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послуги, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст.11 ЦК України.

Пунктом 1 статті 193 Господарського кодексу України передбачено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Аналогічна норма міститься і в статті 526 ЦК України.

Відповідно до ст. 712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов’язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов’язаних з особистим, сімейним, домашнім або ін. подібним використанням, а замовник зобов’язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або випливає з характеру відносин сторін.

За приписами ч. 1 ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно з ч. 1 ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За приписами ст. 629 ЦК України – договір є обов’язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а замовник приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до статей 76, 77, 78, 79, 80 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Відповідачем не надано належних та допустимих доказів в обґрунтування заперечень щодо позову, у т.ч. числі доказів оплати за одержаний товар.  

Враховуючи вище викладене, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 46, 74, 76-80, 129, 233, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, суд

вирішив

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Фізичної особи – підприємця Убийкінь Євгена Анатолійовича (вул. Героїв України будинок 59, квартира 101, м. Мелітополь, Запорізька область, 72319, Україна, реєстраційний номер облікової картки платника податків 2857516570) на користь Приватного акціонерного товариства “АПК-Інвест” (вул. Шопена буд. 1А, село Рівне, Покровський район, Донецька область, 85325, Україна, поштова адреса: вулиця В’ячеслава Липинського 4, поверх 5, м. Дніпро, 49000, Україна, ідентифікаційний код юридичної особи 34626750) суму заборгованості за поставлений товар у розмірі 290   528,33 грн (двісті дев’яносто тисяч п’ятсот двадцять вісім гривень 33 коп.). Видати наказ.

Стягнути з Фізичної особи – підприємця Убийкінь Євгена Анатолійовича (вул. Героїв України будинок 59, квартира 101, м. Мелітополь, Запорізька область, 72319, Україна, реєстраційний номер облікової картки платника податків 2857516570) на користь Приватного акціонерного товариства “АПК-Інвест” (вул. Шопена буд. 1А, село Рівне, Покровський район, Донецька область, 85325, Україна, поштова адреса: вулиця В’ячеслава Липинського 4, поверх 5, м. Дніпро, 49000, Україна, ідентифікаційний код юридичної особи 34626750) судовий збір у розмірі 4357,93 грн (чотири тисячі триста п’ятдесят сім гривень 93 коп.). Видати наказ.

 

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення оформлено і підписано у відповідності до вимог ст. ст. 240, 241 ГПК України 18 грудня 2023 року.

 

 

Суддя                                                                                               І. С. Горохов

 

 

Електронна копія судового рішення Господарського суду Запорізької області № 908/2604/23 від 06.12.2023 міститься в мережі Інтернет за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

 

Дата розміщення інформації на сторінці Господарського суду Запорізької області на офіційному веб-порталі «Судова влада в Україні» в мережі Інтернет 19.12.2023.