flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Товариства з обмеженою відповідальністю “Візард груп”, м. Мелітополь, Запорізька область, 72312, Комунального некомерційного підприємства “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради Запорізької області, смт. Нововасилівка, Приазовс

25 грудня 2023, 14:34

До відома Товариства з обмеженою відповідальністю “Візард груп”, м. Мелітополь, Запорізька область, 72312,  Комунального некомерційного підприємства “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради Запорізької області, смт. Нововасилівка, Приазовський район, Запорізька область, Нововасилівську селищну раду (вул. Кооперативна, буд. 78, смт. Нововасилівка, Мелітопольський район, Запорізька область по справі № 908/3374/23 (суддя Дроздова С.С.)

А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

          25.12.2023                                                                      Справа №  908/3374/23

 

            м. Запоріжжя Запорізької області

 

           Господарський суд Запорізької області у складі судді Дроздової С.С., розглянувши матеріали справи

 за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Візард груп” (пр. Б. Хмельницького, буд. 25, прим. 2, м. Мелітополь, Запорізька область, 72312,  ідентифікаційний код юридичної особи 37678094)

до відповідача-1: Комунального некомерційного підприємства “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради Запорізької області (вул. Поштова, буд. 75, смт. Нововасилівка, Приазовський район, Запорізька область, 72420, ідентифікаційний код юридичної особи 24908721)

до відповідача-2: Нововасилівську селищну раду (вул. Кооперативна, буд. 78, смт. Нововасилівка, Мелітопольський район, Запорізька область, ідентифікаційний код юридичної особи 24911634)

            про стягнення 240 365 грн 32 коп.

 

Без участі представників сторін

 

У С Т А Н О В И В:

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “Візард груп” звернулося до суду з позовом про стягнення з Комунального некомерційного підприємства “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради Запорізької області 240   365 грн 32 коп. заборгованості за спожиту теплову енергію.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу від 06.11.2023 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3374/23 та визначено до розгляду судді Дроздовій С.С.

Як вбачається з матеріалів справи, місцезнаходженням відповідача є Запорізька область, Приазовський район, смт. Нововасилівка.

Станом на момент звернення до суду, не здійснюється відправка пошти на адресу відповідача, оскільки зазначена територія перебуває в тимчасовій окупації.

Інформація про не функціонування відділень АТ “Укрпошта” на вказаній території підтверджується і інформацією з офіційного сайту АТ “Укрпошта”.

Вказані обставини свідчать про неможливість позивача на момент звернення до суду з позовом виконати вимоги чинного     Господарського процесуального кодексу     щодо відправлення копії позовної заяви відповідачам за адресами їх реєстрації засобами поштового зв’язку.

            Позивач до позовної заяви надав витяг з електронної поштової скриньки, відповідно до якого на адресу відповідача-2 – novrb3@ukr.net надіслано позовну заяву з доданими до неї документами.

Ухвалою суду від 13.11.2023, позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/3374/23, присвоєно справі номер провадження 27/292/23. Розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області про відкриття провадження у справі від 13.11.2023 відповідачу запропоновано подати відзив протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше 05.12.2023.

     04.12.2023 від відповідача на поштову адресу суду надійшов відзив, відповідно до якого відповідач визнав позовні вимоги в повному обсязі, вважає їх законними та обґрунтованими. Крім цього, відповідач просить суд на підставі ст. 130 ГПК України повернути позивачу з державного бюджету 50% сплаченого судового збору.

            Ухвалою суду від 14.12.2023 позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Візард груп” залишено без руху, надано позивачу строк протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду для усунення недоліків позовної заяви, вказаних в ухвалі, шляхом надання доказів перереєстрації юридичної адреси Товариства з обмеженою відповідальністю “Візард груп” на підконтрольну територію України; доказів направлення відповідачу документів на усунення вищевказаних недоліків позовної заяви.

             20.12.2023 позивач сформував в системі “Електронний суд” заяву про виконання ухвали суду від 14.12.2023.

            Заява прийнята судом.

             19.12.2023 від позивача на адресу суду надійшло клопотання про залучення до участі у справі № 908/3374/23 у якості співвідповідача – Нововасилівську селищну раду (вул. Кооперативна, буд. 78, смт. Нововасилівка, Мелітопольський район, Запорізька область, ідентифікаційний код юридичної особи 24911634).

            В обґрунтування заяви позивач посилається на те, що Комунальне некомерційне підприємство “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради запорізької області є правонаступником Нововасилівської районної лікарні, код ЄДРПОУ: 24908721, створена на базі комунального майна Нововасилівської селищної ради, є закладом охорони здоров'я - комунальним некомерційним підприємством, що надає вторинну (спеціалізовану) медичну допомогу (пункти 1.1 та 1.2 Статуту КНП "НОВОВАСИЛІВСЬКА ЛІКАРНЯ" НСРЗО, затвердженого рішенням 3-ї позачергової сесії Нововасилівської селищної ради № 7 від 20 січня 2021 року “Про зміну найменування та затвердження Статуту в новій редакції комунального некомерційного підприємства “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради Запорізької області”, далі по тексту – Статут. Засновником КНП "Нововасилівська лікарня" НСРЗО є Нововасилівська селищна рада. На підставі п. 1.4 Статуту Лікарня є підпорядкованою, підзвітною та підконтрольною Засновнику. Лікарня здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку (п. 1.5 Статуту). Відповідно до п. 6.3 Статуту Лікарня користується закріпленим за нею комунальним майном Нововасилівської селищної ради на праві оперативного управління. Лікарня здійснює некомерційну господарську діяльність, організовує свою діяльність відповідно до фінансового плану, затвердженого Засновником, самостійно організовує виробництво послуг і реалізує їх за цінами (тарифами), що визначаються в порядку, встановленому законодавством (п. 6.4 Статуту). Згідно з п. 7.1 Статуту майно Лікарні є комунальною власністю Нововасилівської селищної ради Запорізької області і закріплюється за нею на праві оперативного управління. Майно Лікарні становлять необоротні та оборотні активи, основні засоби

та грошові кошти, а також інші цінності, передані ш в порядку, встановленому чинним законодавством, вартість яких відображається у самостійному балансі Лікарні. За положеннями статуту, КНП "Нововасилівська лікарня" НСРЗО є неприбутковою установою (лікарня здійснює господарську некомерційну діяльність, спрямовану на досягнення соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку, п. 1.5. Статуту). Лікарня не може жодним чином розподіляти отримані доходи (прибутки) або їх частину серед засновників (учасників), членів працівників (окрім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб (п. 6.11 Статуту). Відповідно до п. 9.1 Статуту Управління Лікарнею здійснює Засновник. Рішенням 12 сесій 8 скликання Нововасилівської селищної ради №25 від 23.12.2021 затверджено перелік об'єктів (нежитлові будівлі) комунальної власності Нововасилівської селищної ради станом на 01.01.2022 року, управління якими відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” здійснює Нововасилівська селищна рада Мелітопольського району Запорізької області (додаток №1 - І. Охорона здоров'я: 1. Комплекс будівель та споруд за адресою: 72420, смт. Нововасилівка, вул. Поштова, 75, в якому розташовано комунальне некомерційне підприємство “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради Запорізької області). Засновник (Нововасилівська селищна рада) затверджує фінансовий план Лікарні та контролює його виконання (п.п. 9.4.3 Статуту). Згідно з вищенаведеним, Комунальне некомерційне підприємство “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради запорізької області є неприбутковою установою, майно підприємства є комунальною власністю та закріплюється за ним на праві оперативного управління. З метою додаткового з'ясування фінансового забезпечення та дофінансування Комунального некомерційного підприємства “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради запорізької області позивач звернувся з листом від 11.12.2023 № 33 до Нововасилівської селищної ради, як до засновника відповідача. У відповідь на зазначений лист Нововасилівською селищною радою повідомлено наступне (лист№ 194 від 13.12.2023р.): “ 1. Відповідно до наказу Міністерства реінтеграції з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій від 22.12.2022 №309 “Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією”, вся територія Мелітопольського району, в тому числі Нововасилівська селищна територіальна громада, тимчасово окупована російською федерацією територія України. Програма фінансової підтримки Комунального некомерційного підприємства “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради запорізької області була прийнята рішенням сесії на 2022 рік. На 2023 рік програма не приймалася, тому що сесію Нововасилівської селищної ради неможливо провести через відсутність кворуму. У 2023 році Нововасилівська селищна рада працює по 1/12 обсягу бюджетних призначень 2022 року.

Частиною 2 ст. 47 ГПК України передбачено, що участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо: 1) предметом спору є спільні права чи обов’язки кількох позивачів або відповідачів; 2) права або обов’язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави; 3) предметом спору є однорідні права та обов’язки.

Згідно ч. 1 ст. 48 ГПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 48 ГПК України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання позивача та необхідність залучення у якості співвідповідача у справі № 908/3374/23 Нововасилівську селищну раду (вул. Кооперативна, буд. 78, смт. Нововасилівка, Мелітопольський район, Запорізька область, ідентифікаційний код юридичної особи 24911634).

Керуючись ст.ст. 42, 46, 48, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів –

                                       

 УХВАЛИВ:

 

            Клопотання позивача про залучення співвідповідача у справі задовольнити.

            Залучити до участі у справі № 908/3374/23 – Нововасилівську селищну раду (вул. Кооперативна, буд. 78, смт. Нововасилівка, Мелітопольський район, Запорізька область, ідентифікаційний код юридичної особи 24911634) в якості відповідача-2.

 

Комунальне некомерційне підприємство “Нововасилівська лікарня” Нововасилівської селищної ради Запорізької області вважати відповідачем-1.

 

            Зобов’язати позивача у найкоротший термін надіслати на адресу (електронну адресу, електронний суд) Нововасилівської селищної ради копію позовної заяви з усіма доданими до неї документами, докази направлення надати суду.

 

            Запропонувати відповідачу-2, відповідно до ст. 165 ГПК України, надати в строк, що не перевищує 15 днів з дня отримання даної ухвали, але не пізніше 10.01.2024, відзив на позовну заяву і докази в його обґрунтування, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів позивачу та відповідачу-1, докази направлення/вручення надати суду (додати до відзиву).

 

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвалу підписано 25.12.2023.

 

Повний текст ухвали буде розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

 

 

Суддя                                                                                               С.С. Дроздова