flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Фермерського господарства “СТАС”, смт. Степногірськ, Василівський район, Запорізька область, Лисак Станіслава Юрійовича, смт. Степногірськ, Василівський район, Запорізька область по справі № 908/3474/23 (суддя Дроздова С.С.)

25 грудня 2023, 14:35

До відома Фермерського господарства “СТАС”, смт. Степногірськ, Василівський район, Запорізька область, Лисак Станіслава Юрійовича, смт. Степногірськ, Василівський район, Запорізька область по справі № 908/3474/23 (суддя Дроздова С.С.)

 

А

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

 

             25.12.2023                                                                        Справа №  908/3474/23

             

            м. Запоріжжя Запорізької області

Суддя Дроздова С.С., розглянувши матеріали,

за позовом: Акціонерного товариства комерційного банку “Приватбанк” (01001 м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д; адреса для листування: 49094 м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 50, ідентифікаційний код юридичної особи 14360570)

до відповідача-1: Фермерського господарства “СТАС” (пров. Тракторний, буд. 9, смт. Степногірськ, Василівський район, Запорізька область, 71611, ідентифікаційний код юридичної особи 23880624)

до відповідача-2: Лисак Станіслава Юрійовича (пров. Козачий, буд. 5, кв. 12, смт. Степногірськ, Василівський район, Запорізька область, 71611, РНОКПП 3131006618)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача: Міністерство фінансів України (вул. М.Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008,  ідентифікаційний номер юридичної особи 00013480)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача: Акціонерне товариство “Державний експортно-імпортний банк України” (Скорочена назва АТ "УКРЕКСІМБАНК") (вул. Антоновича, буд. 127, м. Київ, 03150, ідентифікаційний номер юридичної особи 00032112)

            про солідарне стягнення грошових коштів

 

УСТАНОВИВ:

 

Акціонерне товариство комерційний банк “Приватбанк” звернувся до суду з позовною заявою про солідарне стягнення з Фермерського господарства “СТАС” та Лисак Станіслава Юрійовича заборгованість, яка виникла з кредитного договору № 23880624-КД-2 від 17.12.2021, а саме: заборгованість за тілом кредиту у розмірі 162   499 грн 98 коп., заборгованість за процентами у розмірі 28   516 грн 87 коп., заборгованість перед державою за зворотною вимогою за сплаченою гарантією у розмірі 162   499 грн 99 коп.

            Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 21.11.2023 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3474/23 та визначено до розгляду судді Дроздовій С.С.

У позовній заяві позивач просив залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – Міністерство фінансів України, м. Київ.

Ухвалою суду від 27.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/3474/23, присвоєно справі номер провадження 27/304/23. Розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Міністерство фінансів України.

29.11.2023 Міністерство фінансів України (третя особа) сформувало в системі “Електронний суд” пояснення, просило суд задовольнити позовні вимоги позивача та залучити до участі у справі Акціонерне товариства “Державний експортно-імпортний банк України”, у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

  Згідно із приписами ч. 1, 2 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов’язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

            Відповідно до ст. 50 ГПК України, суд залучає до участі у справі Акціонерне товариство “Державний експортно-імпортний банк України” у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Згідно з частиною 5   статті 13 ГПК України   суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини 6   стаття 250 Господарського процесуального кодексу України   якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі; у такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання (частина 1   статті 181 Господарського процесуального кодексу України).

З метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду всіх обставин, які мають істотне значення для вирішення спору, враховуючи забезпечення сторонам можливості реалізувати свої права, передбачені господарським процесуальним законом, суд вважає за можливе призначити справу до розгляду в порядку загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання.

Керуючись статтями 42, 50, 121, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

  1. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.
  2. Розпочати розгляд справи зі стадії відкриття провадження у справі.
  3. 3. Призначити підготовче засідання на 22 січня 2024 об 11 - 30 год.

   Засідання відбудеться в приміщенні господарського суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4 (корпус 1), каб. № 116.  

  1. Залучити Акціонерне товариство “Державний експортно-імпортний банк України” ідентифікаційний номер юридичної особи до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.
  2. Позивачу надіслати на адресу Акціонерного товариства “Державний експортно-імпортний банк України” копію позовної заяви з доданими до неї документами, редакції, яка надіслана на адресу суду (докази направлення надати суду).

Позивачу надати додаткові пояснення та докази в обґрунтування своєї позиції викладеної у позовній заяві (за наявності).

  1. Відповідачу, відповідно до ст. 165 ГПК України, у строк до 11 січня 2024 року запропонувати подати до суду відзив із його документальним обґрунтуванням. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи, докази направлення/надання надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

  1. Відповідно до положень ч. 5 ст. 165, ч. 3 ст. 166 ГПК України та ч. 3 ст. 167 ГПК України, копія відзиву/відповіді на відзив/заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву/відповіді на відзив/заперечення до суду.
  2. Третій особі – Акціонерному товариству “Державний експортно-імпортний банк України”, відповідно до ст. 179 ГПК України, у строк до 11 січня 2024 року подати до суду подати письмові пояснення щодо позову.
  3. При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.
  4. Явку у судове засідання учасників справи визнати обов’язковою. Уповноваженим представникам сторін мати при собі документи, що підтверджують повноваження представників.
  5. Роз’яснити сторонам, що відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу  України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

            Роз`яснити сторонам, що 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України №3200-ІХ від 29.06.2023р. щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в ЄСІТС. Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи   реєструють свої електронні кабінети   в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами,   в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Також суд доводить до відома, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 170 ГПК України,   будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана  25.12.2023.

Повний текст ухвали буде розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

 

             Суддя                                                                                         С.С. Дроздова