flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Бригіди Володимира Олександровича!

10 січня 2024, 09:07

До відома приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Бригіди Володимира Олександровича!

 

 

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ  

УХВАЛА  

про відкриття провадження у справі                  

28.12.2023                                                                              Справа № 908/3818/23  

м.Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Мірошниченко М.В, розглянувши матеріали позовної заяви вих. без номеру від 22.12.2023 (вх. № 4197/08-07/21 від 25.12.2023)

за позовом  Фізичної особи-підприємця Трінчук (Карпусенко) Олени Володимирівни (____________)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕС ПОЗИКА» (01133, м.Київ, бул. Лесі Українки, буд. 26, офіс 411, ідентифікаційний код 41084239)

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

1) Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Бригіда Володимир Олександрович (_____________),

2) Приватний  виконавець виконавчого округу Запорізької області Котула Артем Михайлович (_______________)

про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

 

ВСТАНОВИВ:

 

До Господарського суду Запорізької області звернулася Фізична особа-підприємець  Трінчук (Карпусенко) Олена Володимирівна з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «БІЗНЕС ПОЗИКА» про визнання таким, що не підлягає виконанню, виконавчого напису №14160 від 22.06.2021, вчиненого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Бригідою Володимиром Олександровичем, про стягнення з позивача на користь відповідача заборгованості за кредитним договором №069213-КС-008 від 20.09.2020 у розмірі 144468,50 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує, що кредитний договір, який не є нотаріально посвідченим, не входить до переліку документів, за якими може бути здійснено стягнення заборгованості у безопірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса. Крім того, вказує, що позивач не отримував від відповідача повідомлень про стягнення боргу.

Позов заявлено на підставі ст. ст. 1, 11 Закону України «Про захист прав споживачів», ст. ст. 87-89 Закону України «Про нотаріат», п. п. 1.4, 3.5.7, 3.5.8 Переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1172 від 29.06.1999.

Згідно з витягом із протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 25.12.2023 позовну заяву передано на розгляд судді Мірошниченку М.В.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження судом не встановлено. У зв’язку з цим суд ухвалив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Позивачем заявлено клопотання залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Бригіду Володимира Олександровича, Приватного виконавця виконавчого округу Запорізької області Котулу Артема Михайловича, оскільки прийняте у справі рішення може вплинути на їхні права та обов’язки щодо відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов’язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Оскільки рішення суду в даній справі може вплинути на права та обов’язки Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Бригіди Володимира Олександровича як особи, виконавчий напис якого оскаржується, а також на права та обов’язки Приватного виконавця виконавчого округу Запорізької області Котули Артема Михайловича, який здійснює виконання даного виконавчого напису, суд на підставі ч. 1 ст. 50 ГПК України ухвалив залучити даних осіб до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Згідно з ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 250 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У позовній заяві викладено клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Згідно ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Оскільки справа за поданою позовною заявою не відноситься до визначеного у ч. 4           ст. 247 ГПК України виключного переліку категорій справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження, а предметом спору у даній справі є немайнова вимога, враховуючи те, що справа за своїм характером не є складною, суд дійшов до висновку, що справа є малозначною та має розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Відповідно до ст. 120 ГПК України суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов’язковою.

З метою повного та всебічного встановлення обставин справи, суд дійшов висновку про розгляд справи в судовому засіданні з викликом представників сторін. У зв’язку з цим суд залишив без задоволення клопотання позивача про розгляд справи без повідомлення (виклику) представників сторін.

Згідно з ч. 2 ст. 252 ГПК України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання.

Керуючись статтями 8, 12, 50, 176, 234, 235, 247, 250, 252, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі. Присвоїти справі номер провадження 33/248/23.
  2. 2. Розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.
  3. 3. Судове засідання призначити на 23.01.2024 о/об 12 год. 30 хв., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69005, м. Запоріжжя, вул.Гетьманська, буд. 4, корпус 1.
  4. 4. Залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

1) Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Бригіду Володимира Олександровича (02192, м. Київ, проспект Петра Григоренко, 15);

2) Приватного           виконавця виконавчого округу Запорізької області Котулу Артема Михайловича (69035, м. Запоріжжя, вул. Жаботинського Леоніда, буд. 47, прим. 1).

  1. 5. Визначити відповідачу строк для подання до суду: відзиву на позов, у порядку ст. 165 ГПК України, із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача (якщо такі докази не надані позивачем) та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 15 днів з дня вручення даної ухвали; для подання заперечень на відповідь на відзив (у порядку ст. 167 ГПК України (якщо такі будуть подані)) та документами, що підтверджують надіслання (надання) заперечення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

  1. Визначити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив (у порядку ст. 166 ГПК України (якщо такий буде подано)) із документами, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи - протягом 5 днів з дня отримання відзиву.
  2. Встановити третім особам строк для надання письмових пояснень із доказами, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи: щодо позову – протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали суду, щодо відзиву - протягом десяти днів з дня його отримання.
  3. 8. Роз’яснити сторонам, що відповідно до положень ч. 5 ст. 165, ч. 3 ст. 166 та ч. 3 ст.167 ГПК України копія відзиву/відповіді на відзив/заперечення та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву/відповіді на відзив/заперечення до суду.
  4. 9. Викликати у судове засідання уповноважених представників сторін, явку яких визнати обов’язковою. Уповноваженим представникам сторін мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.
  5. 10. Контактні дані господарського суду Запорізької області:

- електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbox@zp.arbitr.gov.ua;

- "ГАРЯЧА ЛІНІЯ" Господарського суду Запорізької області: (061) 764-89-30;

- офіційний веб-портал Судової влади України: http://court.gov.ua/fair/sud5009;

- Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46.

  1. 11. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала суду набрала законної сили 28.12.2023 та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

       Суддя                                                                                               М.В. Мірошниченко