flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги відповідача-2 у справі № 908/2736/23 (суддя Боєва О.С.) - Приморської районної організації Комуністичної партії України, Запорізька область, м. Приморськ

12 січня 2024, 08:32

До уваги відповідача-2 у справі № 908/2736/23 (суддя Боєва О.С.) - Приморської районної організації Комуністичної партії України, Запорізька область, м. Приморськ

 

    номер провадження справи  9/211/23

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

 11.01.2024                                                                                                    Справа №  908/2736/23

 м. Запоріжжя

 

За позовом: Міністерства юстиції України (01001, м. Київ, вул.Городецького, 13)

до відповідача-1: Обласного благодійного фонду “Парсек” (69050, м. Запоріжжя, вул. Космічна, буд. 93, кв. 42)

відповідача-2: Приморської районної організації Комуністичної партії України (72100, Запорізька область, м. Приморськ, вул. Приморська, буд. 67)

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача-2: Комуністична партія України (04070, м. Київ, вул. Борисоглібська, 7)

про визнання договору недійсним та скасування державної реєстрації прав на нерухоме майно

 

Суддя Боєва О.С.

 

при секретарі судового засідання Бичківській О.О.

 

За участю представників:

від позивача: Соловйова М.О.;

від відповідача-1: не з’явився;

від відповідача-2: не з’явився;

від третьої особи: не з’явився

 

ВСТАНОВЛЕНО:

 

В провадженні Господарського суду Запорізької області знаходиться справа №908/2736/23 за позовом Міністерства юстиції України до відповідача-1: Обласного благодійного фонду “Парсек” та відповідача-2: Приморської районної організації Комуністичної партії України; третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Комуністична партія України, з позовними вимогами про:

- визнання недійсним договору дарування 1/40 частини будівлі (гараж літ.О, площею 11,1 кв.м та оглядова яма під літ.О, площею 3,6 кв.м), що знаходиться за адресою: Запорізька область, Приморський район, м. Приморськ, вулиця Кірова (вулиця Соборна), будинок 75, укладений 29.05.2015 між Приморською районною організацією Комуністичної партії України та Обласним благодійним фондом “Парсек”, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрованого за № 1974;

- скасування державної реєстрації прав Обласного благодійного фонду “Парсек” на 1/40 частини будівлі (гараж літ.О, площею 11,1 кв.м та оглядова яма під літ.О, площею 3,6 кв.м), що знаходиться за адресою: Запорізька область, Приморський район, м. Приморськ, вулиця Кірова (вулиця Соборна), будинок 75, реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна – 213921023248.

Ухвалою суду 12.12.2023 закрито підготовче провадження у справі № 908/2736/23 та призначено справу до судового розгляду по суті на 11.01.2024.

У судове засідання 11.01.2024 відповідач-1, відповідач-2 та третя особа не з’явились, про причини неявки суду не повідомили.

У судовому засіданні 11.01.2024 представник позивача в усній формі заявив клопотання про повернення зі стадії судового розгляду по суті на стадію підготовчого провадження у зв’язку необхідністю витребування доказів – оригіналу договору дарування нерухомого майна від 29.05.2015, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрованого за № 1974,  за його клопотанням, яке заявлялось раніше.

 Розглянувши клопотання позивача про повернення на підготовчу стадію судового процесу, суд вважає за необхідне його задовольнити з наступних підстав.

Статтею 2 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі. Основними засадами (принципами) господарського судочинства є: верховенство права, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами, змагальність сторін, диспозитивність, пропорційність, обов`язковість судового рішення, забезпечення права на апеляційний перегляд справи, забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у визначених законом випадках, розумність строків розгляду справи судом, неприпустимість зловживання процесуальними правами, відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення.

Згідно з ч. 1 ст. 177 ГПК України завданням підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Із змісту ст. 182 ГПК України слідує, що підготовче засідання проводиться з повідомленням учасників справи, а також наведено дії, які здійснює суд у підготовчому засіданні з метою забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

За змістом 2, 3, 8 статті 80 Господарського процесуального кодексу України,  позивач повинен подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. 

Як вбачається з матеріалів справи,  одночасно з позовом позивачем було подано клопотання про витребування доказів, відповідно до якого позивач просив суд витребувати у приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Кияниці Н.В. та  відповідачів оригінал договору дарування нерухомого майна від 29.05.2015, посвідчений приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрований за № 1974.

В ухвалі про відкриття провадження у справі судом було запропоновано відповідачам разом із поданням до суду відзивів надати в матеріали справи належним чином завірену копію договору дарування нерухомого майна від 29.05.2015, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрованого за № 1974.

Разом з тим, відповідачі завірену копію договору дарування нерухомого майна від 29.05.2015, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрованого за № 1974,  або пояснень з цього приводу суду не надали. Заперечення на клопотання позивача про витребування доказів до суду не надходили.

При цьому, вказаний договір дарування нерухомого майна від 29.05.2015, посвідчений приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрований за № 1974,  є предметом спору у даній справі.

За змістом ч.ч. 1, 4, 7, 8, 9 ст. 81 ГПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.   У разі задоволення клопотання про витребування доказів суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Завданнями розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат (ст. 194 ГПК України).

З частини 3 статті 2 Господарського процесуального кодексу України вбачається, що основними засадами (принципами) господарського судочинства є, зокрема, верховенство права; рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; диспозитивність.

Хоча норми Господарського процесуального кодексу України не містять прямої вказівки на можливість суду на стадії розгляду справи по суті приймати рішення про повернення до розгляду справи у підготовчому провадженні та продовження підготовчого засідання. В той же час, при здійсненні правосуддя слід керуватись завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Згідно з ч. 3 ст. 198 ГПК України головуючий відповідно до завдання господарського судочинства керує ходом судового засідання, забезпечує додержання послідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками судового процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов`язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істотного значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 7 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” кожному гарантується захист його прав, свобод та інтересів у розумні строки незалежним, безстороннім і справедливим судом, утвореним відповідно до закону. Судова система забезпечує доступність правосуддя для кожної особи відповідно до Конституції та в порядку, встановленому законами України.

Приймаючи рішення в цій частині суд керується необхідністю неухильного виконання судом завдань господарського судочинства щодо справедливого та неупередженого вирішення судом спорів з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави, шляхом, зокрема, повного та всебічного з`ясування всіх обставин справи для її правильного вирішення та створення належних умов учасникам судового процесу в реалізації ними прав.

Крім того, суд враховує правовий висновок Верховного Суду, викладений у постанові від 16.12.2021 у справі № 910/7103/21, згідно якого, суди першої інстанції за наявності певних обставин можуть прийняти рішення про повернення до стадії підготовчого провадження після його закриття для вчинення тих чи інших процесуальних дій, які можуть бути реалізовані лише на стадії підготовчого провадження.

Оскільки нормами ст. 182 ГПК України передбачено визначення доказів для правильного вирішення справи та залучення необхідних доказів до матеріалів справи на стадії підготовчого провадження, приймаючи до уваги доводи позивача,  зважаючи на предмет та підстави позову у даній справі, з метою встановлення всіх обставин справи, повного та всебічного її розгляду, правильного вирішення спору на засадах господарського судочинства, суд дійшов до висновку про задоволення клопотання позивача та повернення на стадію підготовчого провадження.

Клопотання позивача про витребування доказів, враховуючи предмет та підстави позову, суд вважає за необхідне на підставі ст. 81 ГПК України задовольнити та витребувати у приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Кияниці Н.В. та відповідачів оригінал та належним чином завірену копію договору дарування нерухомого майна від 29.05.2015, посвідченого приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрованого за № 1974.

Керуючись ст.ст. 81, 177, 182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд –

 

УХВАЛИВ:

 

Клопотання представника позивача - Міністерства юстиції України про повернення справи № 908/2736/23 на стадію підготовчого провадження  задовольнити.

Повернутися на стадію підготовчого провадження у справі № 908/2736/23.

Витребувати у Приватного нотаріуса Запорізького міського нотаріального округу Кияниці  Н.В., Обласного благодійного фонду “Парсек” та Приморської районної організації Комуністичної партії України договір дарування нерухомого майна від 29.05.2015, посвідчений приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Кияницею Н.В. та зареєстрований  за № 1974 (оригінал - суду для огляду та належним чином завірену копію - для долучення до матеріалів справи).

Зазначені докази надати суду протягом семи днів, але не пізніше початку наступного підготовчого засідання (25.01.2024).

Згідно з ч. 8  ст. 81 ГПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов’язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п’яти днів з дня вручення ухвали.

 

Призначити  підготовче засідання у справі № 908/2736/23 на 25.01.2024 о/об 12 год. 30 хв.

Підготовче засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: місто Запоріжжя, вулиця Гетьманська, 4 (корпус 1), ІІІ поверх. Номер зали судового засідання буде повідомлено додатково в каб. № 318. “Гаряча” телефонна лінія суду функціонує за номером (061) 764-89-30.

 

Копію даної ухвали направити учасникам справи та приватному нотаріусу Запорізького міського нотаріального округу Кияниці Н.В. (69005, м. Запоріжжя, вул. Патріотична, 66).

 

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

Суддя                                                                                О.С. Боєва