flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Приватного підприємства “Бородай”, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, Бородай Світлани Володимирівни, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область по справі № 908/3375/23 (суддя Дроздова С.С.)

12 січня 2024, 12:35

До відома Приватного підприємства “Бородай”, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, Бородай Світлани Володимирівни, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область по справі № 908/3375/23 (суддя Дроздова С.С.)

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

            

11.01.2024                                                                                   справа № 908/3375/23

 

м. Запоріжжя Запорізька область

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Дроздової Світлани Сергіївни, розглянувши матеріали справи

за позовом: Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк “Укргазбанк” (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087, ідентифікаційний код юридичної особи 23697280)

до відповідача-1: Приватного підприємства “Бородай” (вул. Сонячна, буд. 10, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, 71143, ідентифікаційний код юридичної особи 40804948)

до відповідача-2: Бородай Світлани Володимирівни (вул. Сонячна, буд. 10, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, 71143, РНОКПП 2549808586)

            про стягнення 233 123 грн 64 коп.

 

СУТЬ СПОРУ:

 

Публічне акціонерне товариство Акціонерний банк “Укргазбанк”  звернулося до суду з позовом про солідарне стягнення з Приватного підприємства “Бородай” та Бородай Світлани Володимирівни 88 800 грн 00 коп. заборгованості по кредиту строкової, 88 799 грн 80 коп. заборгованості по кредиту простроченої, 1 926 грн 84 коп. заборгованості по процентам поточної, 34 425 грн 21 коп. заборгованості по процентам простроченої, 953 грн 68 коп. заборгованості по комісії з управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку простроченої, 18 218 грн 11 коп. заборгованості по комісії з управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку простроченої.

            Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу від 06.11.2023 здійснено автоматизований розподіл позовної заяви між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/3375/23 та визначено до розгляду судді Дроздовій С.С.

Ухвалою суду від 13.11.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 908/3375/23. Присвоєно справі номер провадження 27/291/23 та ухвалено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання.

Згідно з ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 250 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Згідно ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 248 ГПК України суд розглядає справу у порядку спрощеного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

    Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться (ч. 2 ст. 252 ГПК України).

    Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі (ч. 3 ст. 252 ГПК України).

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.   Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву. Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторонами заявлено не було.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області про відкриття провадження у справі від 13.11.2023 відповідачу запропоновано подати відзив протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше 05.12.2023.

Відзив на позовну заяву у встановлений судом строк відповідачем не надано.

Місцезнаходженням відповідачів є Запорізька область, Бердянський район, с. Софіївка, що є тимчасово окупованою територією, на якій тимчасово не функціонує відділення АТ Укрпошта, тому відповідач був повідомлений про час та місце розгляду справи шляхом розміщення ухвали суду від 13.11.2023 на сайті Господарського суду Запорізької області та надсилання примірника ухвали суду, підписаного кваліфікованим електронним підписом на  електронну адресу відповідача-2 – peremoga2000@ukr.net.

В матеріалах справи міститься довідка про доставку електронного листа на електронну адресу відповідача-2 – 13.11.2023.

Згідно з ч. 1 ст. 12-1 Закону України   «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»   якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають офіційної електронної адреси, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-норталі судової влади з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України, з урахуванням вимог, визначених Законом України "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує право кожного на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

При цьому виконання рішень, винесених судом, є невід’ємною частиною “права на суд”, адже в іншому випадку положення статті 6 Конвенції будуть позбавлені ефекту корисної дії.

Судом також враховано, що про хід розгляду справи, дату, час і місце проведення судового засідання у даній справі відповідач міг дізнатись з офіційного веб-порталу Судової влади України “Єдиний державний реєстр судових рішень”: //reyestr. court. gov. ua/. Названий веб-портал згідно з Законом України “Про доступ до судових рішень” № 3262-IV від 22.12.2005 є відкритим для безоплатного цілодобового користування.

При цьому, за змістом статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Частинами 1, 2 ст. 3 Закону України “Про доступ до судових рішень” визначено, що для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України “Про доступ до судових рішень”).

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 11.12.2018 у справі № 921/6/18 та від 21.03.2019 у справі № 916/2349/17, а також в ухвалі Верховного Суду від 29.04.2020 у справі № 910/6964/18.

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що відповідач мав право та дійсну можливість ознайомитись з ухвалами суду у даній справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

З огляду на викладене, повідомлення відповідача через оголошення на сайті Господарського суду Запорізької області та електронну адресу відповідача з дотриманням встановлених строків вважається належним повідомленням відповідача про час та місце розгляду справи.

 Відповідно до пункту 1   статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від     17.07.1997, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Перебіг строків судового розгляду у цивільних справах починається з часу надходження позовної заяви до суду, а закінчується ухваленням остаточного рішення у справі, якщо воно не на користь особи (справа "Скопелліті проти Італії" від     23.11.1993), або виконанням рішення, ухваленого на користь особи (справа "Папахелас проти Греції" від 25.03.1999).

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду неефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1     статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод     (параграфи 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі "Смірнова проти України").

Статті 42, 46 Господарського процесуального кодексу України   зобов'язують сторони користуватись рівними їм процесуальними правами.

Враховуючи те, що норми статей 182, 183 Господарського процесуального кодексу України, щодо обов'язку господарського суду витребувати у сторін документи і матеріали, що необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, а пункт 3 частини 1   статті 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та заперечень та здійснені всі необхідні дії щодо витребування додаткових доказів, а тому вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній і додатково поданими на вимогу суду матеріалами і документами.

Згідно ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Будь-яких письмових заяв і клопотань на день розгляду справи від відповідачів до суду не надійшло.

Наявні матеріали справи № 908/3375/23 дозволяють розглянути справу по суті спору.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв'язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення – 11.01.2024.

Розглянувши матеріали справи та фактичні обставини справи, суд

 

УСТАНОВИВ:

 

            23.09.2019 між Публічним акціонерним товариством Акціонерним банком “УКРГАЗБАНК” (Банк) та Приватним підприємством “Бородай” (Позичальник) укладений кредитний договір № 903/2019/ЗОД-МСБ.

            Відповідно до п. 1.1 кредитного договору, Банк надає Позичальнику Кредит в сумі 444 000,0 грн, а Позичальник зобов'язується сплачсувати комісії та проценти за користування кредитними коштами та повернути Кредит у порядку та на умовах, визначених цим Договором.

            Згідно п. 1.2 Кредитного договору цільове використання (мета) кредиту: придбання трактору Беларус-892.2, у продавцяч ТОВ «Техноторг-Дон», що вироблений ВАТ «Мінський тракторний завод».

            Відповідно до п. 1.3.1  Кредитного договору надання кредиту здійснюється з 23 вересня 2019 року по 15 лютого 2024 року (включно).

            За користування кредитними коштами в межах строку кредитування, визначеного в п. 1.3 Кредитного договору, з врахуванням встановленого Графіку погашення кредиту за цим договором, (строкова заборгованість) базова процентна ставка встановлюється в розмірі 12,0% річних (п.п. 1.4.1 Кредитного договору).

            Згідно п.п. 1.4.2 Кредитного договору за користування кредитними коштами, що не повернуті в строк (прострочена заборгованість) відповідно до п. 1.3 Кредитного договору, у тому числі у строки визначені в Графіку погашення кредиту за цим договором, та/або відповідно до умов дострокового погашення Кредиту встановлених внаслідок застосування Банком вимоги дострокового повного або часткового виконання Позичальником своїх зобов'язань за цим договором, базова процентна ставка встановлюється в розмірі визначеному в п. 1.4.1 Договору збільшеного на 5,0 процентних пункти.

            Відповідно до п. 3.1 Кредитного договору кредитні кошти надаються Банком Позичальнику на підставі письмової анкети-заяви/заяви Позичальника, шляхом оплати в межах строків, визначених у п 1.3 цього Договору, розрахункових документів Позичальника безпосередньо з позичкового рахунку № 20639870218543.980, відкритого в АБ «УКРГАЗБАНК», код Банку 320478. Надання Банком кредитних коштів за цим Договором здійснюється за умови надання Банком кредитних коштів за цим Договором здійснюється за умови: сплати Позичальником відповідних комісій Банку, термін сплати яких настав, згідно з Тарифами   до цього Договору; виконання вимог Розділу 11 цього Договору щодо забезпечення виконання Позичальником своїх зобов'язань за цим Договором; дотримання Позичальником інших зобов'язань відповідно до пункту 6.2 цього Договору.

            Відповідно до п. 1.3.2 Кредитного договору Позичальник зобов'язаний сплачувати Кредит у строки визначені в Графіку погашення Кредиту за цим Договором (Додаток 1 до цього Договору) та у будь - якому випадку повернути Кредит у повному обсязі в термін по «15» лютого 2024 року (включно).

            Згідно п. 1.4 Кредитного договору           Позичальник зобов'язаний сплачувати Банку комісії у розмірі та в порядку, визначеному Тарифами, які
наведені в Додатку 2 до цього Договору, (далі за текстом - «Тарифи») та проценти за користування кредитними коштами в наступному розмірі:

            1.4.1 За користування кредитними коштами в межах строку кредитування, визначеного п.1.3 цього Договору з врахуванням встановленого Графіку погашення Кредиту за цим Договором, (строкова заборгованість) базова процентна ставка за користування кредитними коштами (далі Базова процентна ставка) встановлюється в розмірі 12,0 (дванадцять цілих нуль десятих) % річних.

            1.4.2 За користування кредитними коштами, що не повернуті в строк (прострочена заборгованість), відповідно до п.1.3 цього Договору, у т.ч. у строки визначені в Графіку погашення Кредиту за цим Договором, та/або відповідно до умов дострокового погашення Кредиту встановлених внаслідок застосування Банком вимоги дострокового повного або часткового виконання Позичальником своїх зобов'язань за цим Договором, Базова процентна ставка встановлюється в розмірі, визначеному в п. 1.4.1. Договору збільшеного на 5,0 (п'ять цілих нуль десятих) % річних.

            Відповідно до п. 3.2 Кредитного договору погашення кредиту Позичальник здійснює на рахунок № 37396654481800.980 в АБ «УКРГАЗБАНК», код Банку 320478 відповідно до Графіку погашення кредиту, який наведено в Додатку 1 до цього Договору.

У разі ненадходження платежів від Позичальника у встановлені цим Договором строки, суми непогашених у строк платежів визнаються простроченими та наступного банківського дня перераховуються на рахунки з обліку простроченої заборгованості. Банк, починаючи з дня виникнення такої заборгованості, може скористатися правом на договірне списання цієї суми з поточних рахунків Позичальника, відкритих в Банку, в порядку, визначеному в п. п. 3.10-3.11 цього Договору.

            Нарахування процентів за користування кредитними коштами в межах строку кредитування, визначеного п.1.3 цього Договору, здійснюється на суму фактичного щоденного залишку заборгованості за наданими кредитними коштами (строкової заборгованості), виходячи з процентної ставки за користування кредитними коштами, визначеної в пп.1.4.1 цього Договору. При розрахунку процентів за користування кредитними коштами використовується метод «факт/факт», виходячи із фактичної кількості днів у місяці та у році, враховуючи перший день та не враховуючи останній день користування кредитними коштами.

            Проценти за користування кредитними коштами нараховуються Банком у валюті Кредиту щомісячно, не пізніше останнього банківського дня місяця, за період з дати надання Кредиту по останній календарний день місяця, в якому наданий Кредит, та надалі з першого дня по останній календарний день місяця, в день повного (у т.ч. дострокового) погашення заборгованості по Кредиту, в день дострокового розірвання цього Договору, а також в день закінчення строку, на який надано Кредит, у відповідності з п.1.3 цього Договору, за період з першого календарного дня місяця, в якому відбувається погашення Кредиту, по день, що передує дню погашення Кредиту, а у разі настання Події припинення до дня настання Події припинення, що визначені в п.7.5.2. цього Договору.

            Проценти за користування кредитними коштами сплачуються Позичальником щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування Кредитом, а також в день закінчення строку, на який надано Кредит, у відповідності з п.1.3 цього Договору, в день повного погашення заборгованості по Кредиту, в день повного дострокового погашення заборгованості по кредиту, або в день зазначений в письмовому повідомленні Банку про дострокове розірвання цього Договору на рахунок №37396654481800.980, відкритий в АБ «УКРГАЗБАНК», код Банку 320478. У разі якщо останній день для сплати (погашення) процентів за користування кредитними коштами припадає на вихідний або святковий день, то така сплата здійснюється у день, що передує такому вихідному або святковому дню. Проценти за користування кредитними коштами сплачуються з урахуванням положень п.3.7. цього Договору.

            Нарахування процентів за користування кредитними коштами, що не повернуті в строк, передбачений цим Договором (прострочена заборгованість), здійснюється на суму фактичного щоденного залишку простроченої заборгованості по Кредиту, виходячи з процентної ставки, зазначеної у п.1.4.2. цього Договору, до дати погашення простроченої заборгованості по Кредиту, або настання Події припинення визначеної в п. 7.5.2 цього Договору.

            У разі ненадходження платежів від Позичальника в рахунок погашення процентів за користування кредитними коштами у встановлені цим Договором строки, суми непогашених у строк процентів за користування кредитними коштами визнаються простроченими та наступного банківського дня перераховуються на рахунки з обліку простроченої заборгованості. Банк, починаючи з дня виникнення такої заборгованості, може скористатися правом на договірне списання цієї суми з поточних рахунків Позичальника, відкритих в Банку, в порядку, визначеному в п. п. 3.10-3.11 цього Договору.

            Відповідно до п. 3.6 Кредитного договору Позичальник сплачує комісії Банку. Комісії сплачуються Позичальником у розмірах, у порядку та в строки, що визначені Тарифами (Додаток 2 до цього Договору).

            У разі, якщо Тарифами за видачу Банком відповідної довідки передбачено, що сплата за комісії здійснюється в день видачі Банком такої довідки фактичне надання Банком довідки здійснюється лише після сплати Позичальником зазначеної комісії.

            Нарахування процентів за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені цим Договором (прострочена заборгованість), здійснюється на суму фактичного щоденного залишку простроченої заборгованості по Кредиту, виходячи з процентної ставки за користування кредитними коштами, визначеної в пп.1.4.2 цього Договору. Проценти за користування кредитними коштами нараховуються Банком у валюті Кредиту щомісячно не пізніше останнього банківського дня місяця за період з дати виникнення простроченої заборгованості по останній календарний день місяця, в якому виникла така заборгованість (або до дня погашення простроченої заборгованості), та надалі з першого дня по останній календарний день місяця, в якому існує така прострочена заборгованість, та з першого календарного дня місяця до дня погашення простроченої заборгованості в місяці, в якому відбулось таке погашення. Сторони узгодили, що в разі настання Події припинення, Банк зупиняє нарахування процентів за користування кредитними коштами з дати визначених для такої події у п.7.5.2., а Позичальник зобов'язується сплатити на користь Банку платежі визначені в п.7.5. цього Договору у випадку їх виникнення, (п.3.7. Кредитного договору).

            Відповідно до п. 1.4.3 Кредитного договору сторони домовилися, що Базова процентна ставка за користування кредитними коштами в межах строку кредитування на строкову заборгованість, збільшується на:

            - 3,0 (три) процентних пунктів у разі недотримання Позичальником умов п. 5.1, Договору. Збільшення розміру Базової процентної ставки встановлюється з 25-го числа другого місяця, наступного за звітним кварталом, у якому Позичальник не дотримувався умов п. 5.1, цього Договору. Період, протягом якого діє умова щодо збільшення базового розміру процентів, зазначена у цьому пункті, закінчується 24 числом другого місяця наступного за кварталом, в якому Позичальник виконав зазначені зобов'язання.

            - 3,0 (три) процентних пунктів у разі недотримання Позичальником умов п.п. 2.4, 6.2.11, 6.2.12, 6.2.14-6.2.18, 6.2.21 Договору. Збільшення базового розміру процентів встановлюється з дати недотримання умов вказаних пунктів до дати дотримання зобов'язання. Період, протягом якого діє умова щодо збільшення базового розміру процентів, зазначена у цьому пункті, закінчується в день дотримання зобов'язання.

            - 2,0 (два) процентних пунктів у разі недотримання Позичальником умов, щодо надання будь-якого документу зазначеного в п. 6.2.4, Договору. Збільшення базового розміру процентів встановлюється з 25-го числа другого місяця, наступного за звітним кварталом, у якому Позичальник не дотримувався умов п. 6.2.4, цього Договору або з 25 - го березня, якщо Позичальник не дотримувався умов п. 6.2.4, цього Договору у четвертому кварталі календарного року до дня дотримання Позичальником зазначених зобов'язань в повному обсязі;

            - 2,0 (два) процентних пунктів у разі недотримання Позичальником умов п. 6.2.7 - 6.2.8, Договору. Збільшення базового розміру процентів діє з 25-го числа другого місяця, наступного за останнім звітним кварталом, у якому Позичальник не дотримав умов п. 6.2.7 - 6.2.8, цього Договору і встановлюється на 30 (тридцять) календарних днів. За недотримання вимог п. 6.2.7 -6.2.8., цього Договору у четвертому кварталі календарного року, збільшення базового розміру процентів діє з 25-го березня і встановлюється на 30 (тридцять) календарних днів.

            Вищезазначені умови про збільшення базового розміру процентів за користування кредитними коштами застосовуються за взаємним волевиявленням та згодою Сторін, що виражено шляхом укладання цього Договору та не потребує укладання будь-яких договорів про внесення змін до цього Договору.

            У випадку недотримання Позичальником одночасно двох або більше умов базовий розмір процентів за користування кредитними коштами підвищується на відповідну кількість процентних пунктів за кожне недотримання умов. При наявності одночасно декількох недотримань базовий розмір процентів підвищується на суму процентних пунктів за недотримання кожної з умов Договору. Загальний розмір підвищення Базової процентної ставки за даним пунктом не повинен перевищувати 10,0 ( десять) процентних пунктів. У випадку повторного послідовного недотримання Позичальником будь-якої з умов, визначених даним пунктом, підвищений розмір процентів за користування кредитними коштами повторно не застосовується у разі дії на дату застосування підвищеного розміру процентів за користування кредитними коштами за недотримання відповідних умов.

            На виконання умов Кредитного договору Банком було надано Позичальнику кредитні кошти в суми 444 000,00 грн, що підтверджується меморіальним ордером № 1188125 від 23.09.2019 та випискою по рахунку Позичальника.

            Отже, Банк належним чином виконав свої договірні зобов'язання.

            Позичальник свої зобов'язання виконує неналежним чином, а саме Позичальником порушено зобов'язання щодо погашення кредиту, щодо сплати процентів за користування кредитом, щодо сплати комісії за управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку, що підтверджується випискою по рахунку Позичальника та розрахунком заборгованості.

            Позичальник не виконує обов'язки, що передбачені п. п. 6.2.7 - 6.2.8, 6.2.14-6.2.18 кредитного договору, тому у відповідності до п. 1.4.3 Кредитного договору Базова процентна ставка за користування кредитними коштами в межах строку кредитування збільшена до 22% річних

            У зв'язку з порушенням Позичальником договірних зобов'язань щодо сплати кредиту, процентів за користування кредитом, комісії за управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку за кредитним договором та відповідно до п. 6.3.3 Кредитного договору, ч. 2 ст. 1050 Цільного кодексу України у позивача виникло право вимагати від Позичальника повернення позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст. 1048 цього Кодексу.

            Відповідно до п. 2.1 Кредитного договору у забезпечення зобов'язань за цим Договором прийнято поруку Бородай Світлани Володимирівни (надалі — Фінансовий поручитель) на умовах договору поруки № 903/2019/ЗОД-МСБ-П від 23.09.2019 (далі Договір поруки).

            Відповідно до п. 1.1 Договору поруки, Поручитель зобов'язуються перед Кредитором відповідати за виконання Позичальником зобов'язань по кредитному договору № 903/2019/ЗОД-МСБ від 23.09.2019 р., а також договорів про внесення змін та додаткових договорів до нього, згідно якого Позичальник зобов'язаний у порядку та на умовах, викладених у кредитному договорі не пізніше 15 лютого 2024 року: повернути кредит у розмірі 444 000,00 грн; сплатити проценти за користування кредитними коштами у межах строку кредитування, виходячи з 12,00% річних, сплатити проценти за користування кредитними коштами, що не повернуті у терміни, передбачені кредитним договором (прострочена заборгованість), у розмірі базової процентної ставки збільшеної на 5,0 процентних пунктів, при настанні умов, передбачених п. 1.4.3 кредитного договору, сплатити проценти за користування кредитними коштами у межах строку кредитування у розмірі підвищеної процентної ставки згідно з умовами п. 1.4.3. кредитного договору; сплатити комісії, а також штрафи та пені у розмірі і випадках, передбачених кредитним та цим договорами; відшкодувати кредитору всі збитки, понесені ним внаслідок невиконання Позичальниками умов кредитного договору у розмірі і у випадках, передбачених кредитним договором.

            У разі зміни умов кредитного договору Поручитель зобов'язався відповідати перед кредитором за виконання Позичальником зобов'язань за кредитним договором в обсязі, що встановлюється після внесення таких змін.

            Відповідно до пунктів 1.2-1.3 Договору поруки, Поручитель несе солідарну відповідальність з Позичальником перед Кредитором за виконання зобов'язань по кредитному договору, а також договорів про внесення змін та додаткових договорів до нього. Поручитель відповідає за повернення заборгованості у тому обсязі, що і Позичальник.

            Виконання зобов’язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком .Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 553 Цивільного кодексу України, за договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов`язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов`язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов`язання частково або у повному обсязі.

            Статтею 554 Цивільного кодексу України  встановлено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки. Особи, які за одним чи за декількома договорами поруки поручилися перед кредитором за виконання боржником одного і того самого зобов’язання, є солідарними боржниками і відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

            Згідно частини 1 ст. 543 Цивільного кодексу України, у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

            Станом на 18.09.2023 заборгованість відповідача-1 за Кредитним договором становить 233 123 грн 64 коп., що підтверджується розрахунком заборгованості, в тому числі: 88 800 грн 00 коп. - заборгованість по кредиту строкова; 88 799 грн 80 коп. - заборгованість по кредиту прострочена; 1 926 грн 84 коп. - заборгованість по процентах поточна; 34 425 грн 21 коп. - заборгованість по процентах прострочена; 953 грн. 68 коп. - заборгованість по комісії за управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку прострочена, 18 218 грн 11 коп. - заборгованість по комісії за управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку прострочена.

            За змістом статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

            У відповідності до частини 1 статті 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

            Таке ж положення містить і ст. 173 Господарського кодексу України, в якій зазначено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

            Згідно ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

            Нормами статті 626 ЦК України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

            В силу приписів ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

            Відповідно до ст. 6 цього Кодексу, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Свобода договору полягає передусім у вільному волевиявленні волі сторін на вступ у договірні відносини. Волевиявлення учасників договору передбачає відсутність жодного тиску з боку контрагента або інших осіб (ст. 627 ЦК України).

            Відповідно до ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

            Згідно ч. 1 ст. 1046 ЦК України за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

            Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

            Згідно зі статтею 1049 згаданого Кодексу позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

            Статтею 1050 ЦК України передбачено право кредитодавця вимагати від позичальника дострокового повернення частини кредиту, що залишилася, та сплати процентів, належних йому від суми кредиту.

            Частиною першою статті 1054 ЦК України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

            До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору (ч. 2 ст. 1054 ЦК України).

            Статтею 1055 ЦК України унормовано, що кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

            Статтею 1056-1 ЦК України визначено, що розмір процентів, тип процентної ставки (фіксована або змінювана) та порядок їх сплати за кредитним договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів на дату укладення договору.

            Частиною 2 статті 1050 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позики позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

            Статтями 525526530 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог актів цивільного законодавства; одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом; якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

            Згідно ч. 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

            Як встановлено судом, на виконання умов Кредитного договору позивач надав кредит, що підтверджується випискою з особового рахунка відповідача та розрахунком заборгованості.

            Суд враховує правову позицію, висвітлену в постанові Верховного Суду від 23.09.2019 у справі № 910/10254/18, згідно з якою банківські виписки з рахунків позичальника є належними та допустимими доказами у справі, що підтверджують рух коштів по конкретному банківському рахунку, вміщують записи про операції, здійснені протягом операційного дня, та є підтвердженням виконаних за день операцій.

            Позивач 29.08.2023 направив на електронну адресу зазначену відповідачем-2 в Анкеті поручителя Лист-вимогу № 172/29203/2023 від 15.08.2023 щодо виконання порушеного зобов'язання за Кредитним договором та повернення кредитної заборгованості.

            Вимога Банку щодо погашення наявного кредитного боргу в добровільному порядку залишена відповідачами-1,-2 без відповіді та задоволення.

            Отже, Банк скористався своїм правом достроково вимагати повернення кредиту, що передбачено ч. 2 ст. 1050 ЦК України, направивши відповідачу-2 лист-вимогу № 172/29203/2023 від 15.08.2023 про повернення всієї суми заборгованості за Кредитним договором станом на 06.07.2023 в строк протягом 30 (тридцяти) календарних днів від дати одержання вимоги.

            Суд приймає обґрунтування позивача щодо неможливості надіслання на адресу відповідача-1 вимоги про сплату заборгованості за Кредитним договором про надання кредиту, в т.ч. дострокового повернення всієї суми кредиту поштовим зв'язком, з наступним. Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану» з 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан у зв'язку із військовою агресією Російської Федерації проти України. Відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, що затверджений Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року N 309, м. Мелітополь Мелітопольської міської територіальної громади, на території якою зареєстроване місце проживання Відповідача 2 з 27.02.2022 по цей час, є тимчасово окупованою Російською Федерацією територією України, а прийняття відправлень до нього національним поштовим оператором не здійснюється. Вказана інформація є загальновідомою та не потребує доказування.

            Відповідачі-1,-2 свої зобов`язання за Кредитним договором не виконав, кошти в повному обсязі не сплатили.

            Водночас, строк повернення кредиту, сплати процентів, відповідно до умов Кредитного договору та ч. 1 ст. 530 ЦК України, є таким, що настав.

            Прострочена заборгованість, що відображена у розрахунку заборгованості, становить 88 800 грн 00 коп. заборгованості по кредиту строкової, 88 799 грн 80 коп. заборгованості по кредиту простроченої, 1 926 грн 84 коп. заборгованості по процентам поточної, 34 425 грн 21 коп. заборгованості по процентам простроченої, 953 грн 68 коп. заборгованості по комісії з управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку простроченої, 18 218 грн 11 коп. заборгованості по комісії з управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку простроченої.

            Перевіривши розрахунок, судом встановлено, що позивачем правомірно заявлено  стягнення вищезазначеної заборгованості.

            Доказів протилежного матеріали справи не містять, відповідачами-1,-2 не подавались докази на спростування позовних вимог.

            Суд враховує позицію, викладену у постанові Верховного Суду від 08.06.2022 у справі № 913/618/21, що доказувати факт здійснення відповідачем оплати, заявленої позивачем до стягнення, має саме відповідач, а не позивач.

            За змістом положень статті 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

            Аналогічні положення наведено й у статтях 525, 526 ЦК України.

            Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

            Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Судом встановлено, що позивач належним чином виконував свої договірні зобов'язання.

            Відповідачі свої зобов'язання за договором виконували неналежним чином.

            Контррозрахунку, доказів сплати вказаної заборгованості або належних та допустимих доказів, які би її спростовували, відповідачами суду не подано.

Відповідно до ч.ч. 1-4 ст. 13 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

            Статтею 73 ГПК України встановлено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

            Згідно з ст. 74 ГПК України обов`язок доказування і подання доказів віднесено на сторони. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

            Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.      

            Позивач надав всі належні докази в обґрунтування позовних вимог.

            Відповідачі своїм правом на подання відзиву на позовну заяву не скористалися, проти позову не заперечили, належними доказами доводи позивача не спростували.

            За таких обставин, позовні вимоги  підлягають задоволенню.

            Згідно зі ст. 129 ГПК України судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідачів. 

Керуючись ст.ст. 123, 129, 233, 238, 240, 241, 248, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд      

 

В И Р І Ш И В:

 

Позовні вимоги Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк “Укргазбанк” до Приватного підприємства “Бородай”, Бородай Світлани Володимирівни задовольнити.

 

Стягнути  солідарно з Приватного підприємства “Бородай” (вул. Сонячна, буд. 10, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, 71143, ідентифікаційний код юридичної особи 40804948), Бородай Світлани Володимирівни (вул. Сонячна, буд. 10, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, 71143, РНОКПП 2549808586) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк “УКРГАЗБАНК” (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087, ідентифікаційний код юридичної особи 23697280) 88 800 (вісімдесят вісім тисяч вісімсот) грн 00 коп. заборгованості по кредиту строкової, 88 799 (вісімдесят вісім тисяч сімсот дев’яносто дев’ять) грн 80 коп. заборгованості по кредиту простроченої, 1 926 (одна тисяча дев’ятсот двадцять шість) грн 84 коп. заборгованості по процентам поточної, 34 425 (тридцять чотири тисячі чотириста двадцять п’ять) грн 21 коп. заборгованості по процентам простроченої, 953 (дев’ятсот п’ятдесят три) грн 68 коп. заборгованості по комісії з управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку простроченої, 18 218 (вісімнадцять тисяч двісті вісімнадцять) грн 11 коп. заборгованості по комісії з управління кредитними коштами в частині обслуговування позичкового рахунку простроченої.

 

Стягнути  з Приватного підприємства “Бородай” (вул. Сонячна, буд. 10, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, 71143, ідентифікаційний код юридичної особи 40804948) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк “УКРГАЗБАНК” (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087, ідентифікаційний код юридичної особи 23697280) 1 748 (одна тисяча сімсот сорок вісім) грн. 43 коп. судового збору.

Стягнути з Бородай Світлани Володимирівни (вул. Сонячна, буд. 10, с. Софіївка, Бердянський район, Запорізька область, 71143, РНОКПП 2549808586) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк “УКРГАЗБАНК” (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087, ідентифікаційний код юридичної особи 23697280) 1 748 (одна тисяча сімсот сорок вісім) грн. 42 коп. судового збору.

 

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

 

Повний текст рішення оформлено та підписано 12.01.2024.

 

Суддя                                                                                              С.С. Дроздова

 

 

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення розміщено в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.