flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ФОП Білецького Ігоря Петровича про ухвалення рішення у справі № 908/3437/23!!!

29 січня 2024, 15:46

 

До уваги ФОП Білецького Ігоря Петровича про ухвалення рішення у справі № 908/3437/23!!!

 

  номер провадження справи  34/289/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 

 29.01.2024                                                                                            Справа №  908/3437/23

 

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О.,

розглянув у спрощеному позовному провадженні,

без виклику представників сторін,

справу № 908/3437/23

за позовом: Публічного акціонерного товариства Акціонерного банку “УКРГАЗБАНК”, ідентифікаційний код юридичної особи 23697280 (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087)

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Білецького Ігоря Петровича, 23.08.1965      р.н., РНОКПП 2397607838 (вул. Космічна, буд. 58, с. Високе, Михайлівський район, Запорізька область, 72020)

про стягнення 256 817 грн 90 коп.

 

                                                                            СУТЬ СПОРУ:

 

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства Акціонерного банка “УКРГАЗБАНК” про стягнення з Фізичної особи-підприємця Білецького Ігоря Петровича заборгованості за Договором                                                                 № 339/2020/ЗОД-МСБ про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб’єктів мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити 5-7-9%” в АБ “УКРГАЗБАНК” від           27.03.2020 станом на 07.08.2023 в розмірі      256     817 грн 90 коп., в тому числі: 233     457 грн 31 коп. - заборгованість по кредиту прострочена; 17 047 грн 88 коп. - заборгованість по процентах прострочена; 6     312 грн 71 коп. - заборгованість по процентам ( компенсація ФРП).

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16.11.2023 справу № 908/3437/23 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 21.11.2023 у справі № 908/3437/23 позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою суд роз’яснив заявникові, що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

22.11.2023 ухвала отримана позивачем в електронному кабінеті.

30.11.2023 до суду від позивача надійшла уточнена позовна заява.

Суд визнав достатніми надані позивачем документи для прийняття позовної заяви до розгляду.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 01.12.2023 у справі № 908/3437/23 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи).

Як свідчать матеріали справи, сторони належним чином повідомлені про розгляд справи.

Ухвала суду направлена на електронні адреси сторін, позивачеві, також, до електронного кабінету. Повідомлення про розгляд даної справи було розміщено на сайті суду для відповідача. Відповідачеві ухвала суду у т.ч. направлена на відомі месенджери.

Згідно з ч. 1 ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Отже, суд вважає, що ним вжито достатньо заходів для повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі № 908/3437/23.     

Судом також враховано, що відповідно до позиції Європейського суду з прав людини, викладеної у рішенні у справі “Пономарьов проти України” від 03.04.2008, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Таким чином, не лише на суд покладається обов'язок      належного повідомлення сторін про час та місце судового засідання, але й сторони повинні вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Про хід розгляду справи відповідачі могли дізнатись з офіційного веб-порталу Судової влади України “Єдиний державний реєстр судових рішень”      http://reyestr.court.gov.ua/. Названий веб-портал згідно з Законом України “Про доступ до судових рішень” № 3262-IV від 22.12.2005 є відкритим для безоплатного цілодобового користування.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов’язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи; з’являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов’язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов’язки, визначені законом або судом.

Також судом враховано, що відповідно до пункту 1      статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 № 475/97-ВР, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення. Перебіг строків судового розгляду у цивільних справах починається з часу надходження позовної заяви до суду, а закінчується ухваленням остаточного рішення у справі, якщо воно не на користь особи (справа “Скопелліті проти Італії” від 23.11.1993), або виконанням рішення, ухваленого на користь особи (справа “Папахелас проти Греції” від 25.03.1999).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду неефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1      статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод      (параграфи 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 р. у справі “Смірнова проти України”).

Роль національних суддів полягає у швидкому та ефективному розгляді справ (рішення Європейського суду з прав людини від 30.11.2006 у справі “Красношапка проти України”, від 02.12.2010 “Шульга проти України”, від 21.10.2010 “Білий проти України”).

Відповідно до частин 2 і 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.       Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п'яти днів з дня отримання відзиву.

Статтею 248 ГПК України встановлено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Відповідачем відзив на позовну заяву не надано.

Згідно ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Судом розглянуто справу за наявними документами.

Позовна заява обґрунтована тим, що на виконання Договору №339/2020/ЗОД-МСБ про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб'єктів мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити 5-7-9%” в АБ “УКРГАЗБАНК”, за умовами якого Позичальник у повному обсязі акцептує Правила надання мікрокредиту в АБ “Укргазбанк”, Банком було надано Позичальнику кредитні кошти в сумі 383 880,00 грн, що підтверджується меморіальним ордером № 11966_1 від 27.03.2020 та випискою по рахунку Позичальника. Банк належним чином виконав свої договірні зобов'язання. Проте Позичальник свої зобов'язання виконує неналежним чином. Позичальником порушено зобов'язання щодо погашення кредиту, щодо сплати процентів за користування кредитом, що підтверджується випискою по рахунку Позичальника та розрахунком заборгованості.

На підставі викладеного, позивач просить стягнути з відповідача станом на 07.08.2023 заборгованість за Договором в розмірі розмірі     256     817 грн 90 коп., в тому числі: 233     457 грн 31 коп. - заборгованість по кредиту прострочена; 17 047 грн 88 коп. - заборгованість по процентах прострочена; 6     312 грн 71 коп. - заборгованість по процентам (компенсація ФРП).

29.01.2024 судом ухвалено рішення у даній справі.

Розглянувши матеріали справи, суд

 

 

 

                                                   УСТАНОВИВ:

 

 27.03.2020 між Публічним акціонерним товариством Акціонерним банком “УКРГАЗБАНК” (позивач, Банк) та Фізичною особою-підприємцем Білецьким Ігорем Петровичем (відповідач, Позичальник) укладений Договір № №339/2020/ЗОД-МСБ про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб'єктів мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити 5-7-9%” в АБ “УКРГАЗБАНК”, за умовами якого Позичальник у повному обсязі акцептує Правила надання мікрокредиту в АБ “Укргазбанк” (надалі – Договір приєднання).

За умовами Договору приєднання Позичальник у повному обсязі акцептує Правила надання мікрокредиту в АБ “Укргазбанк”. Договір є договором на приєднання відповідно до ст. 634 ЦК України. Публічна пропозиція (оферта) у розумінні ст.ст. 640-644 ЦК України укласти із Банком договір про надання кредиту за програмою “Доступні кредити 5-7-9%” - Правила надання кредиту клієнтам мікро-, малого та середнього бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб'єктів малого та середнього підприємництва “Доступні кредити 5-7-9%” в АБ “УКРГАЗБАНК” (далі - Правила).

Правилами передбачено, що ці Правила разом із Договором про приєднання до Правил та всіма додатками до них складають Договір про надання кредиту.

Згідно Правил датою укладення договору про надання кредиту є дата Договору приєднання – 27.03.2020.

Договором приєднання визначено, що Позичальник у повному обсязі акцептує Правила (оферту, що розміщена на сайті https://www.ukrgasbank.com), з якими він ознайомився, погоджується та зобов'язується виконувати, та на підставі ст. 634 ЦК України укладає Договір про приєднання.

Відповідно до п. 1 Договору приєднання загальний ліміт кредитної лінії 383 880, 00 грн.

Кредитна лінія відкривається з 27 березня 2020 року по 26 березня 2025 року (включно).

Позичальник погашає кредит у строки дії ліміту відповідного періоду та в сумі перевищення фактичної заборгованості по кредиту цього періоду над лімітом кредитної лінії наступного періоду, відповідно до Графіку зменшення ліміту кредитування (Додаток № 1 до Договору приєднання).

Відповідно до п. 3 Договору приєднання Позичальник зобов'язаний сплачувати Банку комісії у розмірі та в порядку, визначеному Тарифами, які наведені в Додатку 2 до Договору про приєднання.

Цільове використання (мета) кредитних коштів: придбання обладнання крупорушка УКР-2, комплектація №7 (п.4 Договору приєднання).

Кредитні кошти надаються Банком Позичальнику на підставі письмової Заяви на отримання кредиту Позичальника відповідно до Додатку №1 до Правил в межах невикористаного залишку Ліміту кредитної лінії згідно з Графіком зменшення Ліміту кредитної лінії окремими траншами та отримання погодження від Фонду розвитку підприємництва щодо надання Гарантії за зобов'язаннями Позичальника по Договору про надання кредиту, шляхом: оплати в межах сум та відповідно до строків, визначених у п. 2 Договору про приєднання, розрахункових документів Позичальника безпосередньо з позичкового рахунку в національній валюті № UA163204780000020634870223061, відкритий в АБ “УКРГАЗБАНК”.

На виконання умов Договору приєднання Банком було надано Позичальнику кредитні кошти в сумі 383 880,00 грн, що підтверджується меморіальним ордером № 11966_1 від 27.03.2020  грн та випискою по рахунку Позичальника.

Позичальник свої зобов'язання виконує неналежним чином. Позичальником порушено зобов'язання щодо погашення кредиту, щодо сплати процентів за користування кредитом, що підтверджується випискою по рахунку Позичальника та розрахунком заборгованості.

Лист-вимога банку щодо погашення заборгованості за Договором була повернута за закінченням терміну зберігання.

Вищевикладені обставини стали підставою для звернення позивача до суду з цим позовом.

Стягнення з Фізичної особи-підприємця Білецького Ігоря Петровича на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерного банку “УКРГАЗБАНК”, ідентифікаційний код юридичної особи      23697280 (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087) заборгованості за Договором № 339/2020/ЗОД-МСБ про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб’єктів мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити 5-7-9%” в АБ “УКРГАЗБАНК” від 27.03.2020 станом на 07.08.2023 в розмірі      256     817 грн 90 коп., в тому числі: 233     457 грн 31 коп. - заборгованість по кредиту прострочена; 17 047 грн 88 коп. - заборгованість по процентах прострочена; 6     312 грн 71 коп. - заборгованість по процентам (компенсація ФРП) та 3     852 грн 27 коп. судового збору було предметом позовних вимог у даній справі.

 Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

За змістом статті 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до частини 1 статті 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Нормами статті 626 ЦК України встановлено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

В силу приписів ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 6 цього Кодексу, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Свобода договору полягає передусім у вільному волевиявленні волі сторін на вступ у договірні відносини. Волевиявлення учасників договору передбачає відсутність жодного тиску з боку контрагента або інших осіб (ст. 627 ЦК України).

Відповідно до ст. 638 ЦК України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Частиною першою статті 1054 ЦК України встановлено, що за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору (ч. 2 ст. 1054 ЦК України).

Статтею 1055 ЦК України унормовано, що кредитний договір укладається у письмовій формі. Кредитний договір, укладений з недодержанням письмової форми, є нікчемним.

За змістом статті 1056-1 ЦК України розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.

Відповідно до ч. 1 ст. 1048 ЦК України позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Згідно зі статтею 1049 згаданого Кодексу позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками.

Частиною 2 статті 1050 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо договором встановлений обов'язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то в разі прострочення повернення чергової частини позики позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до статті 1048 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

За змістом положень статті 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Не допускається одностороння відмова від виконання зобов'язань. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Аналогічні положення наведено й у статтях 525, 526 ЦК України.

Згідно вимог ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим до виконання сторонами.

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до п.6 Договору приєднання за користування кредитом, в межах строку кредитування, визначеного п. 2 цього Договору про приєднання, Позичальник сплачує Банку проценти за користування кредитними коштами, з врахуванням встановленого Графіку зменшення Ліміту кредитної лінії за Договором про приєднання, (строкова заборгованість):

- при дотриманні Позичальником умов Програми та/або умов цього Договору про приєднання, у розмірі, що станом на дату укладання цього Договору про приєднання складає 7,0 % річних (далі - Компенсаційна процентна ставка). Розмір Компенсаційної процентної ставки переглядається та встановлюється Банком щоквартально згідно з процедурою, визначеною в розділі 7 Правил відповідно до умов Програми.

- при недотриманні Позичальником умов Програми та/або умов цього Договору про приєднання, а також у випадках, передбачених цим Договором про приєднання, у розмірі який встановлюється та переглядається Банком щоквартально згідно з процедурою, визначеною в розділі 7 Правил, та станом на дату цього Договору про приєднання складає 14,36 % річних (далі - Базова процентна ставка).

Тарифи на кредитні операції наведені у Додатку 2 до цього Договору про приєднання, (п. 12 Договору приєднання).

Погашення кредиту та процентів за користування кредитними коштами Позичальник здійснює на рахунок в національній валюті № UA263204780000037398739957406, відкритий в АБ “УКРГАЗБАНК” (п.14 Договору приєднання).

Позичальник сплачує комісії Банку у розмірах, у порядку та в строки, що визначені Тарифами (Додаток 2 до Договору про приєднання) (п.15 Договору приєднання).

Пунктом  16 Договору про  приєднання зазначено,  що інші умови надання кредитних коштів, не передбачені Договором про приєднання, регулюються положеннями Правил.

Пунктом 1.1 Правил визначено, що вони регулюють відносини, які виникають між Банком та Позичальниками протягом строку дії Договору про надання кредиту.

Підписанням Договору про приєднання Позичальник підтверджує своє ознайомлення та повну, безумовну і остаточну згоду з усіма умовами Правил, а також своє волевиявлення стосовно приєднання до Правил та отримання кредиту на умовах, визначених у Правилах та Договорі про приєднання (п. 1.2 Правил).

Приєднуючись до Правил, Позичальник приймає на себе всі обов'язки та набуває всіх прав, передбачених договором про надання кредиту (п. 1.3 Правил).

Згідно з п. 2.1 Правил Банк надає Позичальнику кредитні кошти/відкриває кредитну лінію у розмірі та на умовах, визначених Договором про надання кредиту, а Позичальник зобов'язується повернути кредитні кошти, сплатити комісії та проценти за користування кредитними коштами у порядку та на умовах, визначених Договором про надання кредиту.

Основні умови кредитування зазначаються в Договорі про приєднання (п. 2.3 Правил).

Відповідно до п. 2.7 Правил нарахування процентів за користування кредитними коштами в межах строку кредитування, визначеного Договором про приєднання, здійснюється на суму фактичного щоденного залишку заборгованості за наданими кредитними коштами (строкової заборгованості), виходячи з процентної ставки за користування кредитними коштами, визначеної в Договорі про приєднання. При розрахунку процентів за користування кредитними коштами використовується метод “факт/360”, виходячи із фактичної кількості днів у місяці та банківського року з розрахунку 360 днів у році, враховуючи перший день та не враховуючи останній день користування кредитними коштами. Проценти за користування кредитними коштами нараховуються Банком щомісячно, не пізніше останнього банківського дня місяця, за період з дати надання кредиту по останній календарний день місяця, в якому наданий кредит, та надалі з першого дня по останній календарний день місяця, в день повного (у т.ч. дострокового) погашення заборгованості по кредиту, в день дострокового розірвання Договору про надання кредиту, а також в день закінчення строку, на який надано кредит, за період з першого календарного дня місяця, в якому відбувається погашення кредиту, по день, що передує дню погашення Кредиту.

У відповідності до п. 2.8 Правил проценти за користування кредитними коштами сплачуються Позичальником щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування кредитом. У разі ненадходження платежів від Позичальника в рахунок погашення процентів за користування кредитними коштами у встановлені цими Правилами строки, суми непогашених у строк процентів за користування кредитними коштами наступного банківського дня визнаються простроченими.

Згідно з п. 2.21 Правил Фондом розвитку підприємництва за Кредитом надається компенсація нарахованих процентів за користування Позичальником кредитними коштами в розмірі та строки, визначені умовами Програми, та при дотриманні Позичальником умов Програми. Компенсація нарахованих процентів за користування кредитними коштами надається Фондом розвитку підприємництва Позичальнику з метою зниження його фактичних витрат на сплату встановленої Договором про приєднання Базової процентної ставки за Кредитом, внаслідок чого такий Позичальник має сплачувати лише частину Базової процентної ставки у розмірі Компенсаційної процентної ставки з урахуванням умов Договору про приєднання.

У відповідності до п. 2.23 Правил Позичальник зобов'язаний самостійно забезпечити сплату Базової процентної ставки, визначеної Договором про приєднання (з урахуванням умов Програми), у випадку порушення Позичальником умов Програми.

Згідно з п.п. 4.2.2, 4.2.3. Правил Позичальник зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі, в строки, встановлені Договором про приєднання, повернути отриману суму кредиту, сплачувати проценти за користування кредитними коштами та комісії.

Судом встановлено, що позивач належним чином виконував свої договірні зобов'язання.

Згідно з меморіальним ордером № 11966_1 від 27.03.2020  та випискою по рахунку Позичальника, на виконання умов Договору, Банком було надано Позичальнику кредитні кошти в суми 383 880,00 грн.

Відповідач свої зобов'язання за Договором приєднання виконував неналежним чином.

Позичальником порушено зобов'язання щодо погашення кредиту, щодо сплати процентів за користування кредитом, що підтверджується випискою по рахунку Позичальника та розрахунком заборгованості.

Лист-вимога Банку про сплату заборгованості за Договором, повернулась за закінченням терміну зберігання.

Внаслідок порушення відповідачем своїх зобов’язань за Договором № 339/2020/ЗОД-МСБ про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб’єктів мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити 5-7-9%” в АБ “УКРГАЗБАНК” від 27.03.2020 станом на 07.08.2023 за ним рахується заборгованість в розмірі      256     817 грн 90 коп., в тому числі: 233     457 грн 31 коп. - заборгованість по кредиту прострочена; 17 047 грн 88 коп. - заборгованість по процентах прострочена; 6     312 грн 71 коп. - заборгованість по процентам (компенсація ФРП).

Враховуючи вищевикладені обставини та невиконання Позичальником у строк своїх зобов'язань у Банку виникло право вимагати повернення заборгованості за Договором.

Розрахунки заборгованості станом на 07.08.2023 перевірені судом, та встановлено, що  вони виконані правильно,

Згідно зі статтею 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів). Відповідно до частини першої статті 74 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять до предмета доказування.

Необхідність доводити обставини, на які учасник справи посилається як на підставу своїх вимог і заперечень в господарському процесі, є складовою обов`язку сприяти всебічному, повному та об`єктивному встановленню усіх обставин справи, що передбачає, зокрема, подання належних доказів, тобто таких, що підтверджують обставини, які входять у предмет доказування у справі, з відповідним посиланням на те, які обставини цей доказ підтверджує.

При цьому, одним з основних принципів господарського судочинства є принцип змагальності. Названий принцип полягає в тому, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається на підтвердження чи заперечення вимог.Принцип змагальності забезпечує повноту дослідження обставин справи. Цей принцип передбачає покладання тягаря доказування на сторони. Одночасно цей принцип не передбачає обов`язку суду вважати доведеною та встановленою обставину, про яку сторона стверджує. Така обставина підлягає доказуванню таким чином, аби задовольнити, як правило, стандарт переваги більш вагомих доказів, тобто коли висновок про існування стверджуваної обставини з урахуванням поданих доказів видається більш вірогідним, ніж протилежний (близька за змістом правова позиція викладена у постановах Верховного Суду від 18.11.2019 у справі № 902/761/18, від 20.08.2020 у справі № 914/1680/18).

Судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню господарського судочинства. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Вимоги, як і заперечення на них, за загальним правилом обґрунтовуються певними обставинами та відповідними доказами, які підлягають дослідженню, зокрема, перевірці та аналізу. Все це має бути проаналізовано судом як у сукупності (в цілому), так і кожен доказ окремо, та відображено у судовому рішенні.

Позивач надав всі необхідні докази в обґрунтування позовних вимог. Відповідач проти позову не заперечив, належними доказами доводи позивача не спростував.

Позов підлягає задоволенню.

Згідно зі ст. 129 ГПК України судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

 

Керуючись ст.ст. 129, 237, 238, 240, 241, 252 ГПК України, суд

 

                                                        ВИРІШИВ:

  1. Позов задовольнити.
  2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Білецького Ігоря Петровича, 23.08.1965  р.н., РНОКПП 2397607838 (вул. Космічна, буд. 58, с. Високе, Михайлівський район, Запорізька область, 72020) на користь Публічного акціонерного товариства “УКРГАЗБАНК”, ідентифікаційний код юридичної особи 23697280 (вул. Єреванська, буд. 1, м. Київ, 03087; поштова адреса: вул. Січових Стрільців, 10б, м. Київ, 04053) заборгованості за Договором № 339/2020/ЗОД-МСБ про приєднання до Правил надання кредиту клієнтам мікро- та малого бізнесу за Програмою фінансової державної підтримки суб’єктів мікро- та малого підприємництва “Доступні кредити 5-7-9%” в АБ “УКРГАЗБАНК” від 27.03.2020 станом на 07.08.2023 в розмірі      256     817 (двісті п’ятдесят шість тисяч вісімсот сімнадцять) грн 90 коп. (в тому числі: 233     457 грн 31 коп. - заборгованість по кредиту прострочена; 17 047 грн 88 коп. - заборгованість по процентах прострочена; 6     312 грн 71 коп. - заборгованість по процентам (компенсація ФРП)) та 3     852 (три тисячі вісімсот п’ятдесят дві) грн 27 коп. судового збору. Видати наказ.
  3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

    Повне судове рішення складено та підписано 29.01.2024.

 

                                     Суддя                                                                 А.О. Науменко