flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До Уваги !!! Суддя Горохов І.С .справа №908/3750/23 Позивач: ТОВ “Агро Терра Ренесанс”, м. Київ Відповідач-1: ТОВ «Рітона Трейд», м. Запоріжжя Відповідач-2: Ганенко С.В., Миронівський район, с, Кип’ячка

05 лютого 2024, 15:44

До Уваги !!! Суддя Горохов І.С .справа №908/3750/23
Позивач: ТОВ
“Агро Терра Ренесанс”, м. Київ
Відповідач-1: ТОВ «Рітона Трейд», м. Запоріжжя

Відповідач-2: Ганенко С.В., Миронівський район, с, Кип’ячка

 

 

  номер провадження справи  15/279/23

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 УХВАЛА 

про відкриття провадження у справі                

 

 22.12.2023                                                                                                    Справа № 908/3750/23 

м. Запоріжжя Запорізька область

Господарський суд Запорізької області у складі судді Горохова І.С., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю “Агро Терра Ренесанс”, 04201,            м. Київ, пр. Мінський, б.4

до відповідачів

  1. Товариства з обмеженою відповідальністю “Рітона Трейд”, 69057, м. Запоріжжя, вул. Антенна, буд. 11
  2. Ганенко Сергія Васильовича, Київська область, 08821, Миронівський район, с, Кип’ячка, вул. Першотравнева, буд. 15

про стягнення коштів

 

без виклику представників сторін

 

установив

20.12.2023 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю “Агро Терра Ренесанс” до відповідачів Товариства з обмеженою відповідальністю “Рітона Трейд” та Ганенко Сергія Васильовича про солідарне стягнення грошових коштів у розмірі 57 438,489  доларів США (еквівалент у гривні згідно курсу НБУ 36,6618 гривень за один долар США дорівнює 2 105 908,64 грн).

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.12.2023, справу № 908/3750/23 передано на розгляд судді Горохову І.С.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України суд відкриває провадження у справі протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження.

За змістом ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує, зокрема: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Оцінивши у сукупності обраний позивачем спосіб захисту, викладені позивачем обставини справи, обсяг та характер доказів, в тому числі наявність доданих до позову заяв свідків, суд дійшов до висновку, що розгляд даної справи слід здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. ст. 176, 179, 182, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

ухвалив

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 908/3750/23.
  2. Присвоїти справі номер провадження № 15/279/23.
  3. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.
  4. Підготовче засідання призначити на 18.01.2024 о/об 11:30 год.

Справа буде розглядатися в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, Гетьманська, 4, корпус № 2, каб. № 218.

  1. Відповідачу у порядку ст. 165 ГПК України, надати відзив із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача (якщо такі докази не надані позивачем) та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження по даній справі; заперечення на відповідь з викладенням своїх пояснень, міркувань та аргументів щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення. Докази, які підтверджують обставини на які йде посилання в запереченнях з доказами надсилання (надання) заперечень і доданих до них доказів учасникам справи.
  2. Позивачу надати відповідь на відзив із зазначенням своїх пояснень, міркувань та аргументів щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень та наведенням мотивів їх визнання або відхилення. До відповіді на відзив надати докази, на які йде посилання в відповіді. Документи, що підтверджують надіслання (надання) відповіді і доданих до неї доказів іншим учасникам справи. Відповідь на відзив надати до суду в строк до 18.01.2024.
  3. Суд зазначає, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.
  4. При направленні в судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі документи, довіреність).
  5. Роз’яснити учасникам справи, що заяви і клопотання по справі необхідно оформлювати згідно з вимогами ст. 170 ГПК України і надавати їх суду завчасно до засідань (в строки встановлені судом).
  6. Відповідно до ч. 8 ст. 42 ГПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи  скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника), прирівняним до власноручного підпису відповідно до  Закону України   "Про електронні довірчі послуги". Відповідні документи (заяви та клопотання) не скріплені електронним підписом залишаються судом без розгляду.

В Господарському суді Запорізької області впроваджено експлуатацію підсистеми “Електронний суд”, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою сервісу “Електронний суд” учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (заяви по суті про справи, заяви з процесуальних питань, клопотання тощо) в електронному форматі.

Для можливості користування сервісом Електронного суду необхідно пройти передбачений порядок реєстрації офіційної електронної адреси (“Електронного кабінету”) з обов’язковим використанням власного електронного підпису.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України   адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України).

Якщо позов, апеляційна, касаційна скарга подані до суду в електронній формі, позивач, особа, яка подала скаргу, мають подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі (ч. 9 ст. 6 ГПК України).

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud5009. Ознайомитись з процесуальними документами у справі – в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

  1. Направити копію ухвали сторонам по справі.
  2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.
  3. Ухвала підписана 22.12.2023.

Згідно з ч. 8 ст. 80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Попередити сторони про відповідальність передбачену ст. 135 ГПК України.

Відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу  України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

 

Суддя                                                                         І. С. Горохов