flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги КП «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради про розгляд справи № 908/769/24 у спрощеному провадженні!!!

25 березня 2024, 14:54

До уваги КП «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради про розгляд справи № 908/769/24 у спрощеному провадженні!!!

  номер провадження справи   34/54/24

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА 

про відкриття провадження у справі                

 

25.03.2024                                                                              Справа № 908/769/24

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Саєрон Текнік», ідентифікаційний код юридичної особи  43147651 (вул. Кайсарова, 11А, м. Київ, 03022)

до відповідача:  Комунального підприємства «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 37622628 (Проспект Східний, 97, м. Бердянськ, Запорізька область, 71100)

про стягнення  316 804 грн 56 коп.

 

                                                                  ВСТАНОВИВ:

 

До Господарського суду Запорізької області через систему «Електронний суд» 20.03.2024 надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Саєрон Текнік» про стягнення з Комунального підприємства «Бердянськводоканал» Бердянської міської ради 316 804 грн 56 коп. заборгованості за Договром поставки № 1С/030320/ПЯВ від 11.03.2020.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.03.2024 справу 908/769/24 визначено для розгляду судді Науменку А.О.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим у ст. 162, ст. 164, ст. 172  Господарського процесуального кодексу України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України суд відкриває провадження у справі протягом п’яти днів з дня надходження позовної заяви.

Згідно з ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 250 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ч.1 ст. 247 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. У порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Частиною 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких не перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи предмет спору у даній справі, суд ухвалив розглядати справу  в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Частинами 2, 3 ст. 252 ГПК України встановлено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 176, 234, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі                           № 908/769/24. Присвоїти справі номер провадження 34/54/24.
  2. Розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.
  3. Зобов’язати відповідача чи адвокатів відповідача зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6цього Кодексу та надати суду відповідну довідку  протягом п’яти днів з дня отримання даної ухвали суду.
  4. Відповідачу - відповідно до ст. 165 ГПК України, подати до суду у п'ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали суду: відзив на позовну заяву та докази на його обгрунтування; всі наявні документи, що спростовують позицію позивача; контррозрахунок заявленої до стягнення суми; судову практику зі спірного питання, зокрема, Верховного Суду. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів позивачеві; докази направлення/отримання надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Суд зазначає, що згідно з ч. 2 ст. 251 ГПК України позивач має право подати до суду відповідь на відзив, в порядку ст. 166 ГПК, протягом строку, що не перевищує п’яти днів з дня отримання відзиву, а відповідач – заперечення, в порядку ст. 167 ГПК, у строк, що не перевищує п’яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

Суд роз’яснює, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін відповідач може подати в строк для подання відзиву, а позивач – не пізніше п’яти днів з дня отримання відзиву (ч.7 ст. 252 ГПК України).

Звернути увагу сторін, що копії усіх заяв по суті справи, заяв з процесуальних питань та додатки до них, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи (докази направлення/вручення надаються суду).

Учасники справи зобов’язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази (ч. 2 ст. 42 ГПК України). Право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1 ст. 118 ГПК України).

Згідно з ч.ч. 2, 3, 8 ст. 80 ГПК України позивач повинен подати докази разом із поданням позовної заяви, відповідач – разом із поданням відзиву. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, крім випадків, передбачених ч. 9 ст.80 ГПК України.   

 Суд наголошує, що в Господарському суді Запорізької області впроваджено експлуатацію підсистеми “Електронний суд”, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua, учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (заяви по суті про справи, заяви з процесуальних питань, клопотання тощо) в електронному форматі.     

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання – 25.03.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

                           Суддя                                                                 А.О. Науменко