flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома Товариства Фермерського господарства “ДОЙНА”,Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське (відповідач-1) та Дабаріна Сергія Вікторовича, Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське (відповідач-2) щодо відкриття провадже

27 березня 2024, 14:14

До відома Товариства Фермерського господарства “ДОЙНА”,Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське (відповідач-1) та  Дабаріна Сергія Вікторовича, Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське (відповідач-2) щодо відкриття провадження у справі №908/735/24 (суддя Боєва О.С.)

 

  номер провадження справи  9/54/24

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА 

про відкриття провадження у справі

 

27.03.2024                                                                            Справа № 908/735/24

м. Запоріжжя

 

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої О.С., розглянувши матеріали за позовом: Акціонерного товариства Комерційний банк “ПРИВАТБАНК”, м. Київ

до відповідачів: 1. Фермерського господарства “ДОЙНА”, Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське

  1. Дабаріна Сергія Вікторовича, Запорізька область, Приазовський район, смт. Приазовське

про солідарне стягнення суми 252332,19 грн,

 

ВСТАНОВИВ:

 

До Господарського суду Запорізької областічерез підсистему ЄСІТС “Електронний суд”  надійшла позовна заява Акціонерного товариства Комерційний банк “ПРИВАТБАНК” про солідарне стягнення з відповідачів: 1.Фермерського господарства “ДОЙНА”та 2.Дабаріна Сергія  ікторовича заборгованості за кредитним договором в загальному розмірі 252332,19 грн, а саме: суми 191633,27 грн заборгованості за кредитом, суми 47476,22 грн заборгованості по процентам за користування кредитом та суми 13222,70 грн заборгованості з комісії.

Позов обґрунтовано ст.ст. 526, 527, 530, 610 ЦК України, ст. 193 ГК України, умовами кредитного договору, укладеного шляхом підписання відповідачем-1 03.09.2021 заявки на отримання послуг «Кредитний ліміт на поточний рахунок» через систему інтернет-клієнт-банкінгу з використання електронного цифрового підпису, та умовами договору поруки №Р1631796905168843244 від 16.09.2021, укладеного між позивачем та відповідачем-2.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу від 19.03.2024 здійснено автоматизований розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/735/24 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

За змістом ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визичаються цим Кодексом. 

Відповідно до ч. 1 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

В частині 5 ст. 12 ГПК України передбачено, що для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких не перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення (ч. 7 ст. 12 ГПК України).

Враховуючи, що справа не відноситься до визначеного ч. 4 ст. 247 ГПК України виключного переліку категорій справ, які не можуть бути розглянуті в порядку спрощеного позовного провадження, ціна позову у ній (252332,19грн) не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб станом на 01.01.2024 (302800,00 грн), суд дійшов до висновку, що справа підлягає розгляду у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи у спрощеному провадженні без повідомлення (виклику) сторін.

Частинами 2, 3 ст. 252 ГПК України встановлено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

За змістом ч.ч. 1, 4 статті 6 ГПК України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу.

Згідно з абз. 1 частини 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України).

За результатами запиту на отримання інформації про наявність зареєстрованого Електронного кабінету ЄСІТС, судом встановлено, що зареєстрований Електронний кабінет в підсистемі Електронного суду ЄСІТС у юридичної особи Фермерського господарства “ДОЙНА”(відповідач-1) відсутній.

Згідно з абз. 2 та 3  ч. 7 ст. 42 ГПК Україниякщо іншийучасник справи відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов’язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов’язку надсилання копій документів такому учаснику справи.

Суд, направляючи такому учаснику справи судові виклики і повідомлення, ухвали у випадках, передбачених цим Кодексом, зазначає у цих документах про обов’язок такої особи зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

Згідно з ч. 2 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають електронного кабінету, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади України з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України з урахуванням вимог, визначених Законом України «Про доступ до судових рішень», у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

На підставі викладеного, відповідачів слід повідомити про прийняття судом до розгляду позовної заяви та відкриття провадження у даній справі, шляхом розміщення тексту даної ухвали суду на офіційному веб-порталі судової влади України.

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою (ч. 7 ст. 6 ГПК України).

Керуючись ст.ст. 176, 234, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України,  ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” суд –

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №908/735/24. Присвоїти справі номер провадження 9/54/24.
  2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.
  3. Розгляд справи по суті розпочати через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.
  4. З метою доведення даної ухвали до відома відповідачів – опублікувати її текст на офіційному веб-порталі судової влади України, а також направити на адресу електронної пошти, вказану в позовній заяві.

Суд зазначає про обов’язок відповідача-1 зареєструвати свій електронний кабінет та про можливість ознайомлення з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

  1. Відповідно до ст. 165, ст. 251 ГПК України запропонувати відповідачам надати відзиви з документальним обґрунтуванням протягом п’ятнадцяти днів з дня опублікування тексту даної ухвали на офіційному веб-порталі судової влади України,але не пізніше ніж у строк до 19.04.2024. Одночасно з надісланням (наданням) відзивів до суду направити копію відзиву та доданих до нього документів позивачу (з урахуванням положень статті 42 ГПК України); докази направлення надати суду (додати до відзиву).

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Запропонувати: позивачу надати відповідь на відзив(-ви), а відповідачам – заперечення на відповідь на відзив протягом п’яти днів з дня отримання відзиву/відповіді на відзив. 

  1. Суд наголошує, що копії усіх заяв по суті справи та заяв процесуальних питань, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 42 ГПК України (докази направлення/вручення надаються суду).

Заяви по суті справи та документи (докази) повинні бути подані/направлені до суду з таким розрахунком, щоб суд їх отримав у встановлені строки.

Право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1 ст. 118 ГПК України).

Учасники справи зобов’язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази (ч. 2 ст. 42 ГПК України). Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, крім випадків, передбачених ч. 9 ст.80 ГПК України.  

Якщо позов, апеляційна, касаційна скарга подані до суду в електронній формі, позивач, особа, яка подала скаргу, мають подавати до суду заяви по суті справи, клопотання та письмові докази виключно в електронній формі, крім випадків, коли судом буде надано дозвіл на їх подання в паперовій формі (ч. 9 ст. 42 ГПК України).

Єдиний Контакт-центр судової влади України: (044) 207-35-46.«Гаряча» телефонна лінія господарського суду функціонує за номером  (061) 764-89-30.

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/sud5009. Ознайомитись з процесуальними документами у справі – в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

 

Ухвала підписана 27.03.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

 

Суддя                                                                                                             О.С. Боєва