flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Фермерського господарства «Стем» (72414, Запорізька обл., Приазовський р-н, с. Новомиколаівка, вул. Костюшко, буд. 22, ідентифікаційний код юридичної особи 33437679) та Стоянова Валерія Івановича (72420, Запорізька обл., Мелітопольський р-н, с. Н

02 квітня 2024, 15:51

До уваги Фермерського господарства «Стем» (72414, Запорізька обл., Приазовський р-н, с. Новомиколаівка, вул. Костюшко, буд. 22, ідентифікаційний код юридичної особи 33437679) та Стоянова Валерія Івановича (72420, Запорізька обл., Мелітопольський р-н, с. Нововасилівка, вул. Миру, буд. 10а, ідентифікаційний код 2653917618)

 

 

по справі № 908/885/24 (суддя Давиденко І.В.)

 

Суддя Господарського суду Запорізької області Давиденко І.В., розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Акціонерного товариства «Банк Кредит Дніпро» (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 32, ідентифікаційний код юридичної особи 14352406)

до відповідача-1: Фермерського господарства «Стем» (72414, Запорізька обл., Приазовський р-н, с. Новомиколаівка, вул. Костюшко, буд. 22, ідентифікаційний код юридичної особи 33437679)

до відповідача-2 Стоянова Валерія Івановича (72420, Запорізька обл., Мелітопольський р-н, с. Нововасилівка, вул. Миру, буд. 10а, ідентифікаційний код 2653917618)

про стягнення 8 592 000,00 грн

 

ВСТАНОВИВ:

 

До Господарського суду Запорізької області через підсистему «Електронний суд» надійшла позовна заява (вх. № 968/08-07/24 від 28.03.2024) Акціонерного товариства «Банк Кредит Дніпро» до Фермерського господарства «Стем» та Стоянова Валерія Івановича про солідарне стягнення за Кредитним договором № 160221-КЛВ від 16.02.2021 суми 8 592 000,00 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу від 28.03.2024, здійснено автоматичний розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/885/24 та визначено до розгляду судді Давиденко І.В.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження судом не встановлено. У зв’язку з цим суд ухвалив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

За змістом ч. ч. 1, 4 ст. 12 ГПК України, господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи в яких ціна позову перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для цілей цього Кодексу розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб вираховується станом на 1 січня календарного року, в якому подається відповідна заява або скарга, вчиняється процесуальна дія чи ухвалюється судове рішення (ч. 7 ст. 12 ГПК України).

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивачем заявлено позовні вимоги майнового характеру з ціною позову (8 592 000,00 грн), що перевищує 500 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 01.01.2024, суд вважає за необхідне дану справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до статті 181 ГПК України, для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Місцезнаходженням Фермерського господарства «Стем» Є: 72414, Запорізька обл., Приазовський р-н, с. Новомиколаівка, вул. Костюшко, буд. 22, місце реєстрації Стоянова Валерія Івановича є: 72420, Запорізька обл., Мелітопольський р-н, с. Нововасилівка, вул. Миру, буд. 10а.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, відповідно до якого Приазовська та Мелітопольська територіальні громади Запорізької області відносяться до тимчасово окупованої території.

Згідно ч. 1 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території» якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

На підставі викладеного, повідомлення судом відповідачів 1, 2 про дату, час і місце судових засідань у справі слід здійснювати через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України та направлення ухвали суду на відому адресу електронної пошти.

Керуючись ст., ст. 12, 176, 181, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 908/885/24. Присвоїти справі номер провадження 19/71/24.
  2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.
  3. Підготовче судове засідання призначити на 12.04.2024 о 10 год. 40 хв.

Справа буде розглядатися в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, Гетьманська, 4, корпус № 1, каб. № 220 (про відповідний зал судового засідання буде повідомлено додатково). Телефон контакт-центру 0-800-501-492.

  1. Відповідачам 1, 2 зареєструвати електронний кабінет, в порядку ст. 6 ГПК України та надати суду інформацію на підтвердження реєстрації (створення електронного кабінету) в підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.
  2. Запропонувати сторонам у справі забезпечити участь у підготовчому судовому засіданні уповноважених представників або подати суду письмову заяву про згоду на розгляд справи без участі в судових засіданнях уповноважених представників сторін та письмову згоду на закриття підготовчого провадження у справі.
  3. Визначити відповідачам 1, 2 строк для подання до суду: відзиву на позов, у порядку ст.165 ГПК України, із доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача (якщо такі докази не надані позивачем) та документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження/ п’ятнадцяти днів з дня опублікування тексту даної ухвали на офіційному веб-порталі судової влади України; для подання заперечень на відповідь на відзив (у порядку ст. 167 ГПК України (якщо такі будуть подані)) та документами, що підтверджують надіслання (надання) заперечення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

  1. 7. Визначити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив (у порядку ст. 166 ГПК України (якщо такий буде подано)) із документами, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи - протягом 5 днів з дня отримання відзиву.
  2. Суд роз'яснює позивачу що відповідно до ч. 3 ст. 46 ГПК України позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання.
  3. Суд звертає увагу сторін, що відповідно до ч. 8 ст. 80 ГПК України докази, неподані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.
  4. Роз’яснити учасникам справи, що заяви і клопотання по справі необхідно оформлювати згідно вимог ст. 170 ГПК України і надавати їх суду лише у письмовій формі та завчасно до засідань (в строки встановлені судом).
  5. 11. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.
  6. Попередити сторони про відповідальність передбачену ст. 135 ГПК України.

Відповідно до ст. 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

  1. Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/. Ознайомитись з процесуальними документами у справі – в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.
  2. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.
  3. Ухвала підписана 02.04.2024.

 

 

Суддя                                                                                               І.В. Давиденко