flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги!!! Учасників провадження у справі №908/4051/13 (суддя СушкоЛ.М.)

12 квітня 2024, 12:34

До уваги!!! Учасників провадження у справі №908/4051/13 (суддя СушкоЛ.М.)

 

Товариства з обмеженою відповідальністю

«Спеценергомонтажвентиляція»

 

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

  

УХВАЛА

 

 04.04.2024                                                                              Справа № 908/4051/13

 м.Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М. розглянувши заяву Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, 01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3 (представник Димова Оксана Іванівна, o.dimova@direkcy.atom.gov.ua) про заміну стягувача правонаступником у справі №908/4051/13

за позовом Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” (адреса – 71504 м. Енергодар Запорізької області, вул. Промислова, 133)

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю “Спеценергомонтажвентиляція” (адреса місцезнаходження – 71502 м. Енергодар Запорізької області, вул. Курчатова, 12 кв. 166; адреса листування – 71503 м. Енергодар Запорізької області, а/с 323 )

 

про стягнення заборгованості у розмірі 295,70 грн.

 

Без виклику представників сторін.

                                                                 УСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Запорізької області від 16.01.2014. у справі №908/4051/13 позов Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю “Спеценергомонтажвентиляція” про стягнення 295,70 грн. задоволено. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю “Спеценергомонтажвентиляція” (адреса місцезнаходження – 71502 м. Енергодар Запорізької області, вул. Курчатова, 12 кв. 166; адреса листування – 71503 м. Енергодар Запорізької області, а/с 323, код ЄДРПОУ 30311986) на користь Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” (71504 м. Енергодар Запорізької області, вул. Промислова, 133, код ЄДРПОУ 19355964) 259 (двісті п’ятдесят дев’ять) грн. 61 коп. основного боргу, 29 (двадцять дев’ять) грн. 33 коп. пені, 6 (шість) грн. 76 коп. 3% річних, 1   720 (одну тисячу сімсот двадцять) грн. 50 коп. судового збору.

03.02.2014. на виконання даного рішення, господарським судом Запорізької області видано відповідний наказ.

За інформацією з електронних баз юридичної служби філії ВП “Запорізька АЕС” АТ “НАЕК “Енергоатом” 19.07.2016 ВП “Запорізька АЕС” отримав постанову виконавчої служби № 51652646 від 13.07.2016 про відкриття виконавчого провадження з примусового виконання наказу господарського суду по справі №908/4051/13. Згідно з даними Автоматизованої системи виконавчого провадження виконавче провадження № АСВП: 51652646 (Боржник ТОВ “Спеценергомонтажвентиляція”, Стягувач ДП “НАЕК “Енергоатом” в особі ВП “Запорізька АЕС”) наразі відкрите, знаходиться на виконанні в Управлінні забезпечення примусового виконання рішень у Запорізькій області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), рішення суду в повному обсязі не виконане.

02.04.2024. до господарського суду Запорізької області від Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, 01032, м. Київ, вул. Назарівська, 3 надійшла заява про заміну стягувача правонаступником у справі №908/4051/13, а саме: Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція”   на його правонаступника   - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі Філії “Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” та просив розглянути заяву без його участі.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи та заяву про заміну стягувача правонаступником, суд встановив наступне.

В обґрунтування заяви заявник посилається на Закон України “Про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”, постанову Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1420 “Про утворення акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” та відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно із заявою, Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” є правонаступником усіх прав і обов’язків державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” із дня його державної реєстрації.

Статтею 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно зі ст. 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Виконання судового рішення є невід'ємною стадією процесу правосуддя, і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України “Про виконавче провадження”.

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону України “Про виконавче провадження” у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов’язковими тією мірою, якою вони були б обов’язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до положень статті 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Приписами ст. 52 ГПК України визначено, що у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов’язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов’язкові для нього так само, як вони були обов’язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Згідно з ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників.

Відповідно до вимог статті 10 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Відповідно до частини 6 статті 4 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” у разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

У лютому 2023 року було прийнято Закон України “Про акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Відповідно до цього Закону утворення товариства (акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом") здійснюється шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код згідно з ЄДРПОУ 24584661) за рішенням Кабінету Міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Постановою від 29 грудня 2023 року № 1420 “Про утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" прийнято рішення про утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", 100 відсотків акцій якого належать державі, шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (код згідно з ЄДРПОУ 24584661).

На виконання постанови Кабінету Міністрів України 11 січня 2024 року було проведено відповідні реєстраційні дії, а саме:

- припинення юридичної особи - Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”;

- державна реєстрація новоутвореної юридичної особи - акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань 11 січня 2024 року приватним нотаріусом Федоровою К.І. була проведена державна реєстрація припинення юридичної особи Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в результаті її реорганізації, реєстраційна дія 1000741120251000221; підстава: рішення щодо реорганізації.

11 січня 2024 року приватним нотаріусом Федоровою К.І. також була проведена державна реєстрація створення юридичної особи в результаті перетворення, реєстраційна дія 1000741450000105879, а саме АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "НАЦІОНАЛЬНА АТОМНА ЕНЕРГОГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ "ЕНЕРГОАТОМ" код ЄДРПОУ 24584661.

Відповідно до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України товариство (АТ НАЕК “ЕНЕРГОАТОМ”) є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов'язків державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" із дня державної реєстрації товариства.

Відповідно до Статуту Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 р. № 1420 Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (далі - товариство) утворено в результаті реорганізації шляхом перетворення державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" відповідно до Закону України "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом". Товариство є правонаступником усіх прав і обов'язків державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" із дня його державної реєстрації.

Відповідні відомості закріплені і у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Так, відповідно до наданого витягу у графі Дані про юридичних осіб, правонаступником яких є зареєстрована юридична особа зазначено ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "НАЦІОНАЛЬНА АТОМНА ЕНЕРГОГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ "ЕНЕРГОАТОМ", Код ЄДРПОУ: 24584661.

Таким чином, Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" утворено в результаті реорганізації шляхом перетворення Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" та є правонаступником усіх прав і обов'язків Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Отже, Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” є правонаступником Державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

На підставі вищевикладеного, суд ухвалює замінити сторону (позивача) у справі № 908/4051/13 та стягувача його правонаступником, а саме: Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (01032, м. Київ, вул. Назарівська, буд. 3, код ЄДРПОУ 24584661) в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” (вул. Промислова, буд. 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71503, ідентифікаційний код 19355964) на правонаступника – Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (вул. Назарівська, буд. 3, м. Київ, 01032, ідентифікаційний код 24584661) в особі філії Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” (вул. Промислова, буд. 133, м. Енергодар, Запорізька область, 71503, ідентифікаційний код 19355964).

Керуючись ст. ст. 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

                                                           УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” про заміну сторони (стягувача) правонаступником у справі № 908/4051/13 задовольнити.

Здійснити заміну сторони (позивача) та стягувача у справі № 908/4051/13 – Державне підприємство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” в особі Відокремленого підрозділу “Запорізька атомна електрична станція” (71504, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, 133) на правонаступника Акціонерне товариство “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” (01032, м. Київ, вул. Назарівська, буд. 3, ідентифікаційний код 24584661) в особі Філії “Відокремлений підрозділ “Запорізька атомна електрична станція” (71503, Запорізька область, м. Енергодар, вул. Промислова, буд. 133, ідентифікаційний код 19355964).

 

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та підлягає оскарженню в апеляційному порядку у строк, встановлений статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повна ухвала складена 04.04.2024.

 

 

       Суддя                                                                                                                 Л.М. Сушко