flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги КП «Михайлівський комунгосп Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області» про розгляд справи № 908/1071/24 (підготовче засідання 08.05.2024 об 11:40)!!!

16 квітня 2024, 10:50

До уваги КП «Михайлівський комунгосп Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області» про розгляд справи № 908/1071/24 (підготовче засідання 08.05.2024 об 11:40)!!!

 

  номер провадження справи   34/87/24

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА 

про відкриття провадження у справі                

 

15.04.2024                                                                              Справа № 908/1071/24

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області), ідентифікаційний код юридичної особи 43877338 вул. Незалежної України, 72-А, м. Запоріжжя, 69035)

позивача: Комунального підприємства «Михайлівський комунгосп Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області», ідентифікаційний код юридичної особи 37830847 (вул. Пушкіна, буд. 187, смт. Михайлівка, Василівський район, Запорізька область, 72002)

про стягнення 2 782 843 грн 78 коп.

 

ВП:41127371, Місцезнаходження: Україна, 69057, Запорізька обл., місто Запоріжжя, ВУЛИЦЯ ПЕРЕМОГИ, будино

                                                                  ВСТАНОВИВ:

10.04.2024 до Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Державної екологічної інспекції Південного округу (Запорізька та Херсонська області) про стягнення з Комунального підприємства «Михайлівський комунгосп Михайлівської селищної ради Василівського району Запорізької області» шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу на суму  2 782 843 грн 78 коп.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 10.04.2024 справу № 908/1071/24 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим у ст. 162, ст. 164, ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви.

Господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження.

Розглянувши матеріали справи, враховуючи ціну позову, суд дійшов до висновку про прийняття позову до розгляду в загальному позовному провадженні.

Завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з'ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою. забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (ст. 177 ГПК України).

Відповідно до ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

За таких обставин, суд призначає підготовче засідання.

Згідно з ч. 1 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

На підставі викладеного, повідомлення судом відповідача про дату, час і місце судових засідань у справі слід здійснювати через оголошення на офіційному веб-сайті Судової влади України.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

 

  1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі  № 908/1071/24. Присвоїти справі номер провадження 34/87/24.
  2. Підготовче засідання призначити на 05.2024 об 11 год. 40 хв., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4 (про залу судового засідання буде повідомлено додатково на відповідному стенді суду «Справи призначені до розгляду»).

Повідомлення судом відповідача про розгляд даної справи здійснити електронною поштою, відомими месенджерами, а також через оголошення на офіційному веб-сайті Судової влади України. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Зобов’язати відповідача чи адвоката відповідача зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу та надати суду відповідну довідку  протягом п’яти днів з дня отримання даної ухвали суду.

Сторони мають право на подання до суду у встановленому порядку та строки відповідної заяви про здійснення відеоконференції.

  1. У порядку підготовки справи до розгляду запропонувати сторонам:

Відповідачу - відповідно до ст. 165 ГПК України, подати до суду у п'ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали суду відзив на позовну заяву та докази на його обгрунтування (нормативне та документальне обґрунтування своєї правової позиції щодо заявлених позовних вимог) з доказами отримання відзиву з додатками позивачем; всі наявні документи, що спростовують позицію позивача; правовстановлюючі документи; судову практику зі спірного питання, зокрема, Верховного Суду.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Позивачу – всі докази, які підтверджують викладені у позові обставини; протягом п'яти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив та докази отримання відповіді з додатками відповідачем; останню судову практику зі спірного питання, зокрема, Великої Палати Верховного Суду.

Суд роз'яснює позивачу, що відповідно до ч.3 ст. 46 ГПК позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви не пізніше ніж за п'ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Суд наголошує, що в Господарському суді Запорізької області впроваджено експлуатацію підсистеми “Електронний суд”, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua, учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (заяви по суті про справи, заяви з процесуальних питань, клопотання тощо) в електронному форматі.

Для можливості користування сервісом Електронного суду необхідно пройти передбачений порядок реєстрації офіційної електронної адреси («Електронного кабінету») з обов’язковим використанням власного електронного підпису.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України) .

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання – 15.04.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

 

                           Суддя                                                                 А.О. Науменко