flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома ПП “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС” та Сухіної Ірини Володимирівни по справі №908/798/24 (суддя Боєва О.С.)

27 травня 2024, 11:51

До відома ПП “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС” та Сухіної Ірини Володимирівни по справі №908/798/24 (суддя Боєва О.С.)

 

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

 

 27.05.2024                                                                                            Справа №  908/798/24

 м.Запоріжжя Запорізької області  

 

За позовом: Акціонерного товариства “Райффайзен Банк”, м. Київ

до відповідача-1: Приватного підприємства “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС”, Запорізька область, Мелітопольський район, с. Костянтинівка

до відповідача-2: Сухіної Ірини Володимирівни, Запорізька область, Мелітопольський район, с. Костянтинівка

про стягнення суми 527   168,20 грн.

 

Суддя Боєва О.С.

Без виклику сторін

 

СУТЬ СПОРУ:

 

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Акціонерного товариства “Райффайзен Банк” (документ сформований в системі “Електронний суд”) про солідарне стягнення з відповідачів: Приватного підприємства “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС” та Сухіної Ірини Володимирівни суми 527 168,20 грн, яка складається з: суми 416   662,00 грн  заборгованості за кредитом та суми 110    506,20 грн заборгованості за відсотками.

Підставою для звернення з позовом зазначено неналежне виконання позичальником та поручителем зобов’язань за Кредитним договором №011/10892/1121463 від 13.07.2021 та Договором поруки №12/Д4-1-РБ/22/484 від 13.07.2021, внаслідок чого виникла заборгованість за кредитом та заборгованість за відсотками.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу від 22.03.2024 здійснено автоматизований розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/798/24 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

Ухвалою суду від 27.03.2024 позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі № 908/798/24, присвоєний номер провадження 9/53/24, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Відповідачі про розгляд даної справи повідомлені належним чином - відповідно до приписів ст. 12-1 Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”, шляхом розміщення судом 27.03.2024 тексту ухвали про відкриття провадження у справі від 27.03.2024 на офіційному веб-порталі Судової влади України та додатково – шляхом направлення ухвали на повідомлену позивачем адресу електронної пошти відповідачів: select200700@ukr.net.

Відповідачі своїм правом на подання відзиву не скористались, відзиви на позов не подали. Будь-яких заяв, клопотань від відповідачів до суду не надходило.

Із змісту ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України слідує, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.  

На підставі викладеного, суд дійшов до висновку про розгляд справи за наявними матеріалами.  

Розглянувши матеріали справи, суд

 

УСТАНОВИВ:

 

13.07.2021 Акціонерним товариством “Райффайзен Банк Аваль” (Кредитор, позивач у справі) та Приватне підприємство “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС”  (Позичальник, відповідач-1 у справі) укладено Кредитний договір № 011/10892/1121463 (в рамках програми “Доступні кредити 5-7-9 %”) (далі - Договір).

Відповідно до умов Договору Кредитор зобов'язався надати Позичальнику кредитні кошти (надалі - Кредит) в формі Невідновлювальної кредитної лінії з лімітом кредитування в сумі 1 000 000,00 грн. (надалі - Ліміт), а Позичальник - використати Кредит за цільовим призначенням, повернути Кредитору суму кредиту, сплатити Проценти та комісії, а також виконати інші зобов'язання, визначені Договором, з кінцевим терміном погашення кредиту – 13.07.2022 (п. 1.1, п. 1.3 Договору).

Кредит надається Позичальнику на поповнення обігових коштів та ведення фінансово-господарської діяльності (в т.ч. сплату податків) за винятком придбання основних засобів та витрат, що збільшують вартість основних засобів Позичальника, внесків до статутного капіталу третіх осіб, благодійних внесків, виплати дивідендів, надання/повернення фінансової допомоги, надання кредитів, погашення інших кредитів. (п.1.4 Договору)

За умовами п. 2.1 Договору, протягом строку фактичного користування Кредитом до Кінцевого терміну погашення Кредиту включно Позичальник зобов'язаний щомісяця сплачувати Кредитору Проценти, сума яких розраховується на основі змінюваної процентної ставки, розмір якої визначається для кожного процентного періоду відповідно до умов та в порядку, встановлених пунктами 2.2-2.5 Договору на рахунок нарахованих доходів Кредитора № UA373056530000000206872153519 в Дніпропетровській ОД АТ “Райффайзен Банк Аваль”.

Перший Процентний період, розпочинається 13.07.2021 та закінчується 30.09.2021. Кожен наступний Процентний період відповідає кожному наступному календарному кварталу (п. 2.2 Договору)

Відповідно до п. 2.3 Договору, розмір процентної ставки, що підлягає сплаті Позичальником в кожному Процентному періоді (Базова процентна ставка), визначається наступним чином:

- протягом участі Позичальника в Програмі розрахунок розміру Базової процентної ставки здійснюється за формулою: Індекс UIRD + 7,0 %;

- з дати позбавлення Позичальника права участі в Програмі (пункт 5.10 Договору) розрахунок розміру Базової процентної ставки здійснюється за формулою: Індекс UIRD + 7,0%.

Для розрахунку розміру Базової процентної ставки приймається значення Індексу UIRD станом на останній робочий день календарного місяця, що передує місяцю початку процентного періоду, для якого визначається розмір процентної ставки. Якщо для визначеної таким чином календарної дати Індекс UIRD не буде визначено з будь-яких причин, для розрахунку розміру Базової процентної ставки приймається значення Індексу UIRD за найближчий попередній робочий день (п. 2.3.3 Кредитного договору).

Розмір Базової процентної ставки в Першому процентному періоді становить 13,83 % річних (розрахований відповідно до п. 2.3.1 Договору із застосуванням Індексу UIRD, який станом на 30.04.2021 дорівнює 6,83 % річних) (п. 2.4 Договору).

Згідно з п. 2.6 Договору,  визначений та повідомлений Кредитором відповідно до пунктів 2.3, 2.5 Договору розмір Базової процентної ставки на відповідний Процентний період застосовується сторонами без укладення договорів про внесення змін (додаткової угоди) до Договору. У разі незгоди Позичальника із збільшення Базової процентної ставки згідно п. 2.3 Договору, Позичальник зобов’язаний погасити заборгованість за Договором у повному обсязі протягом 30 календарних днів з дня отримання повідомлення про збільшення Базової процентної ставки. З дня погашення заборгованості за Договором у повному обсязі зобов’язання Сторін за Договором припиняються. При цьому до моменту повного погашення заборгованості, але не більше 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про збільшення Базової процентної ставки застосовується попередній розмір Базової процентної ставки.

У випадку неповернення Кредиту в Кінцевий термін погашення Кредиту, Позичальник зобов’язаний сплатити Кредитору проценти, що розраховуються на основі процентної ставки в розмірі, встановленому на останній Процентний період (до Кінцевого терміну погашення Кредиту) та нараховуються на залишок фактичної заборгованості за Кредитом (в т.ч. простроченої) з дня, наступного за Кінцевим терміном погашення Кредиту до дня фактичного погашення Кредиту (п. 2.7 Договору)

Пунктом 2.8 Договору встановлено, що нарахування процентів за кредитом здійснюється виходячи із фактичної кількості днів у місяці та році. Проценти нараховують щоденно на залишок фактичної заборгованості за Кредитом/простроченої заборгованості за Договором протягом всього строку користування кредитом/наявності простроченої заборгованості. При розрахунку процентів враховується день надання кредиту та не враховується день погашення Кредиту/простроченої заборгованості в повному обсязі.

Умовами п. 2.9 Договору сторони передбачили, що розмір процентної ставки, за якою Позичальник сплачує Кредитору проценти за  фактичне користування кредитом до настання Кінцевого терміну погашення кредиту збільшується на 200 Базисних пунктів при кожному невиконання або неналежному виконанні Позичальником будь-якої з умов, передбачених пунктом 3.4 та/або пунктом 4.2, та/або пунктом 6.1, та/або пунктом 6.4, та/або підпунктом 7.1.7, та/або невиконання вимоги Кредитора відповідно до підпункту 8.1.4 Договору.

Зазначене збільшення процентної ставки по кредиту застосовується починаючи з першого банківського дня календарного місяця, наступного за місяцем, в якому Кредитору стало відомо про настання обставин, визначених першим абзацом цього пункту Договору (Дата змін). Підвищення процентної ставки відповідно до цього пункту Договору не є зміною умов Договору в односторонньому порядку та така зміна процентної ставки не потребує укладення додаткової угоди до Договору.

На розсуд Кредитора збільшення процентної ставки за кредитом згідно з умовами цього пункту Договору може не застосовуватися.

Збільшення розміру процентної ставки згідно цього пункту Договору не може бути більше ніж на 500 базисних пунктів.

В розрахунку суми компенсації процентів не враховується розмір підвищення Базової процентної ставки за Кредитом, зазначеної в цьому пункті Договору, яка підлягає сплаті Позичальником самостійно. 

Відповідно до п. 5.1, п. 5.2 Договору, Позичальник зобов’язаний здійснити погашення заборгованості в порядку, визначеному Договором. Позичальник зобов’язаний здійснювати щомісячне погашення заборгованості за Кредитом не пізніше останнього дня відповідного календарного місяця у розмірах, які визначаються Графіком (Додаток 1 до Договору) (а.с.19).

За умовами п. 5.3 Договору, проценти Позичальник сплачує кожного місяця не пізніше останнього Банківського дня відповідного календарного місяця, та остаточно при погашенні Кредиту за наступні періоди:

- в першому календарному місяці користування Кредитом – за період з дня видачі Кредиту по день, що передує передостанньому Банківському дню місяця;

- в наступних календарних місяцях – за період з передостаннього Банківського дня попереднього календарного місяця (включно) по Банківський день, що передує передостанньому Банківському дню поточного місяця;

- в останній календарний місяць користування Кредитом – за період з передостаннього Банківського дня попереднього календарного місяця (включно) по день, що передує даті повного погашення Кредиту;

- у разі нездійснення погашення Кредиту в Кінцевий термін погашення Кредиту – за період з дати Кінцевого терміну погашення Кредит (включно) по календарний день, що передує дню фактичного погашення заборгованості за Договором в повному обсязі.

Якщо Позичальник має право на отримання Компенсації процентів згідно держаної підтримки відповідно до умов Програми та Фонд надає Позичальнику (з ескроу рахунку Фонду у Кредитора) компенсацію Процентів з метою зниження його фактичних витрат на сплату встановленої Договором Базової процентної ставки за Кредитом, то Позичальник має сплачувати власними коштами лише частину Базової процентної ставки, яка становитиме 3 (три), 5 (п’ять) або 7 (сім) або 9 (дев’ять) процентів річних (в Договорі згадується як “Компенсаційна процентна ставка”) (п. 5.5. Договору).

При цьому за умовами п. 5.7.1 Договору компенсація Процентів за Кредитом Позичальнику Фондом не сплачується за календарний місяць, протягом якого тривало більше ніж протягом 15 календарних днів будь-яке зі нижчезазначених порушень Позичальником умов Договору, а саме:

а) прострочення виконання Позичальником зобов’язання зі сплати частини/повної суми основної заборгованості за Кредитом (відповідно до встановленого Графіку) та/або

б) прострочення виконання Позичальником зобов’язання зі сплати частини нарахованих Процентів за Кредитом (за Компенсаційною процентною ставкою, що підлягає застосуванню протягом місяця, за який сплачуються Проценти).

Компенсація процентів відновлюється з наступного місяця після сплати Позичальником вищеозначеної простроченої заборгованості.

Відповідно до п. 8.2 Договору Кредитор має право скористатись правами, зазначеними в п. 8.1 Договору та пред’явити Позичальнику відповідні вимоги при настанні будь-якої з обставини дефолту, зокрема, у разі порушення Позичальником строків виконання або невиконання будь-яких грошових зобов’язань за Договором (пп. 8.2.1 Договору).

За умовами п. 12.1 Договір вступає в силу з моменту його підписання сторонами і скріплення печатками сторін і діє до повного виконання ними прийнятих зобов’язань за Договором.

Як свідчать матеріали справи, Банк виконав зобов'язання, передбачені Договором та надав Позичальнику кредитні кошти в загальному розмірі 1 000 000,00 грн, що підтверджується випискою банку по особовому рахунку за період з 13.07.2021 по 16.02.2024).

Пунктом 4.1 Договору встановлено, що виконання зобов’язань Позичальника, що виникають (у т.ч. виникнуть у майбутньому) за Договором, забезпечується порукою відповідно до договору поруки, який повинен бути укладений одразу ж після укладення Договору, але до дня надання Кредиту за Договором між Кредитом і Поручителем Сухіна Ірина Володимирівна, ІПН 2782223248. Поручитель солідарно відповідає за виконання зобов’язань Позичальника, що виникли або виникнуть у майбутньому на підставі Договору.

Так, 13.07.2021 з метою забезпечення належного виконання зобов'язань за Кредитним договором № 011/10892/1121463 від 13.07.2021 (в рамках програми “Доступні кредити 5-7-9%”)   між АТ “Райффайзен Банк” та громадянином України Сухіною Іриною Володимирівною (Поручитель, відповідач-2 у справі) був укладений Договір поруки № 12/Д4-1-РБ/22/484 (надалі – Договір поруки), за яким Поручитель зобов'язався відповідати перед Кредитором солідарно з Позичальником за виконання Забезпечених зобов'язань, у тому числі тих, що виникнуть у майбутньому, які випливають з умов основного Договору (п. 1.1 Договору поруки).

Порукою за цим Договором забезпечується виконання Забезпечених зобов’язань у повному обсязі, включаючи, але не обмежуючись, сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків та сплату нарахованих відповідно до ст. 625 ЦК України сум тощо. Поручитель відповідає перед Кредитором за виконання Забезпечених зобов’язань у тому ж обсязі, що і Позичальник, в порядку та строки визначені Основним договором, у тому числі при виникненні підстав для дострокового повного/часткового виконання Забезпечених зобов’язань (п. 1.1, п. 1.2 Договору поруки).

Відповідно до п. 2.1 Договору поруки, у випадку повного або часткового невиконання (неналежного виконання) Позичальником всіх або окремих Забезпечених зобов'язань Кредитор набуває права вимагати від Поручителя виконання ним як солідарним боржником Забезпечених зобов’язань та сплати заборгованості за Забезпеченими зобов’язаннями, а Поручитель – зобов’язаний виконати вимоги Кредитора щодо виконання забезпечених зобов’язань та сплатити заборгованість за Забезпеченими зобов’язаннями.

Пунктом. 2.2 Договору поруки встановлено, що Поручитель зобов'язується здійснити виконання Забезпечених зобов'язань протягом 10 (десяти) календарних днів з дати відправлення Кредитором відповідної Вимоги та в обсязі, зазначеному в такій Вимозі. Єдиною підставою для визначення Кредитором у Вимозі розміру забезпечених зобов’язань, що підлягають виконанню Поручителем, є дані аналітичного обліку та рахунки, що ведуться установою Кредитора для визначення грошових зобов’язань Позичальника перед Кредитором за Основним договором.

Положеннями п. 6.4 Договору поруки визначено, що повідомлення та інша кореспонденція між Сторонами за цим Договором здійснюються у письмовій формі шляхом направлення рекомендованих листів на всі адреси, зазначені в Договорі, та/або вручення відповідних документів під особистий підпис уповноваженого представника іншої Сторони, або іншим способом, який дозволяє достовірно довести дату та зміст відправленого або врученого повідомлення. Крім зазначеного. Кредитор має право направляти повідомлення, інформацію та документи в електронній формі засобами систем дистанційного обслуговування рахунків, що використовуються відповідно до умов укладеного Сторонами договору, або з використанням інших погоджених Сторонами систем електронної комунікації, або на електронну адресу Поручителя: select200700@ukr.net.

Як зазначив позивач та вбачається з матеріалів справи, всупереч вимогам Кредитного договору Позичальником (відповідачем-1) порушені строки погашення Кредиту, визначені у Графіку погашення заборгованості, не сплачено кредитні кошти відповідно до періодів дії ліміту кредитування та відсотків за користування кредитними коштами, які відповідач-1 мав сплатити за період з 14.03.2022 по 13.04.2022, з 14.04.2022 по 13.05.2022, з 14.05.2022 по 13.06.2022, з 14.06.2022 по 13.07.2022.

З позову також слідує, що  станом на 16.02.2024 заборгованість ПП “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС” перед АТ “Райффайзен Банк” за Кредитним договором № 011/10892/1121463 від 13.07.2021 (в рамках програми “Доступні кредити 5-7-9 %”) склала 527   168,20 грн, яка складається з: заборгованості за кредитом у розмірі 416   662,00 грн, у т.ч. прострочена заборгованість за кредитом – 416   662,00 грн, та заборгованості за відсотками у розмірі 110506,20 грн, у т.ч. прострочена заборгованість за відсотками – 106   966,51 грн.

Вказані нарахування підтверджуються відповідним розрахунком, що доданий до матеріалів позовної заяви.

З метою досудового врегулювання спору 19.02.2024 позивачем було направлено на адресу електронної пошти відповідачів (select200700@ukr.net) Вимоги (вих. № 114/5-305735, №114/5-305736 від 19.02.2024) про погашення кредитної заборгованості та сплати процентів за користування кредитними коштами.

Вимоги залишені Позичальником та Поручителем без реагування, кредитні кошти та проценти за користування кредитом в добровільному порядку не сплачені.

У зв’язку з наявністю заборгованості за договором, невиконанням відповідачами зобов’язань за Кредитним договором №011/10892/1121463 від 13.07.2021 та Договором поруки № 12/Д4-1-РБ/22/484 від 13.07.2021, Банк звернувся до суду з позовом, за яким відкрито провадження у даній справі.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, суд дійшов до висновку про законність та обґрунтованість заявлених позовних вимог,  виходячи з наступного.

Згідно з положеннями  ст.ст. 11, 509 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов’язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цивільними актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов’язки. Підставами виникнення зобов`язання (правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов’язку), зокрема, є договори та інші правочини.

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (ч.1 ст. 626 ЦК України). 

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 1054 ЦК України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальнику у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 цієї глави, якщо інше не встановлено цим параграфом і не випливає із суті кредитного договору.

Позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Позика вважається повернутою в момент передання позикодавцеві речей, визначених родовими ознаками, або зарахування грошової суми, що позичалася, на його банківський рахунок (ч.ч. 1, 3 ст. 1049 ЦК України).

Згідно з частиною 1 ст. 1048 ЦК України  позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

За приписами ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших правових актів, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 599 ЦК України встановлено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно зі ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Матеріали справи містять належні докази виконання Банком (позивачем) зобов’язань щодо надання кредитних коштів в розмірі, встановленому Кредитним договором.

Натомість, відповідач-1 умови Кредитного договору належним чином не виконав, кредитні кошти у встановлені договором строки – до 13.07.2022 (включно) не повернув, у зв’язку з чим станом на 16.02.2024 у відповідача утворилась заборгованість за основною сумою кредиту (прострочена) у розмірі 416   662,00 грн та заборгованість по процентам за користування кредитом у розмірі 110 506,20 грн (в т.ч. прострочена заборгованість по процентам у розмірі 106   966,51 грн), що підтверджується відповідним розрахунком заборгованості по Кредитному договору та банківськими виписками по рахунку, які містяться в матеріалах справи.

Відповідач-1 позовні вимоги не спростував, доказів повернення кредиту у розмірі  416662,00 грн та погашення процентів у розмірі 110506,20 грн не надав.

Частиною 1 статті 546 ЦК України передбачено, що виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Поняття поруки закріплено у ст. 553 ЦК України, відповідно до якої порукою є договір, за яким поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов’язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов’язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов’язання частково або у повному обсязі. Поручителем може бути одна особа або кілька осіб.

Отже Договором поруки № 12/Д4-1-РБ/22/484 від 13.07.2021 забезпечено виконання Приватним підприємством “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС” зобов`язань за Кредитним договором №011/10892/1121463 від 13.07.2021.

Частиною 1 ст. 554 ЦК України визначено, що у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя.

 Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки (ч. 2 ст. 554 ЦК України).

У разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо  (ч. 1 ст. 543 ЦК України).

Відповідно до ч.ч. 1-4  ст. 559 ЦК України,       порука припиняється з припиненням забезпеченого нею зобов’язання. У разі зміни зобов’язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшився обсяг відповідальності боржника, такий поручитель несе відповідальність за порушення зобов’язання боржником в обсязі, що існував до такої зміни зобов’язання. Порука припиняється, якщо після настання строку виконання зобов'язання кредитор відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником або поручителем. Порука припиняється у разі переведення боргу на іншу особу, якщо поручитель не погодився забезпечувати виконання зобов’язання іншим боржником у договорі поруки чи при переведенні боргу. Порука припиняється після закінчення строку поруки, встановленого договором поруки. Якщо такий строк не встановлено, порука припиняється у разі виконання основного зобов’язання у повному обсязі або якщо кредитор протягом трьох років з дня настання строку (терміну) виконання основного зобов’язання не пред’явить позову до поручителя. Якщо строк (термін) виконання основного зобов’язання не встановлений або встановлений моментом пред’явлення вимоги, порука припиняється, якщо кредитор протягом трьох років з дня укладення договору поруки не пред’явить позову до поручителя. Для зобов’язань, виконання яких здійснюється частинами, строк поруки обчислюється окремо за кожною частиною зобов’язання, починаючи з дня закінчення строку або настання терміну виконання відповідної частини такого зобов’язання.

Жодної з підстав для припинення дії Договору поруки № 12/Д4-1-РБ/22/484 від 13.07.2021, визначених ст. 559 ЦК України, судом не встановлено.

Як свідчать матеріали справи, на момент її розгляду ані позичальник, ані поручитель заборгованість перед кредитором не сплатили.

Відповідачі заявлені позовні вимоги не спростували, доказів виконання зобов’язань і перерахування позивачу заявлених до стягнення сум не надали.

За таких обставин, суд дійшов до висновку про законність та обґрунтованість вимог позивача про солідарне стягнення з відповідачів заборгованості за кредитом у розмірі 416662,00 грн та заборгованості за відсотками у розмірі 110   506,20 грн. У зв’язку із чим позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Суд враховує, що солідарне стягнення суми судових витрат законом не передбачено. Якщо позов майнового характеру задоволено солідарно за рахунок двох і більше відповідачів, то судові витрати розподіляються між відповідачами порівну.

Отже, на підставі статті 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідачів порівну.

Керуючись ст.ст. 129, 232, 233, 236-238, 240, 241, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

ВИРІШИВ:

 

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з Приватного підприємства “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС”, код ЄДРПОУ 35124823 (72364, Запорізька область, Мелітопольський район, село Костянтинівка, вул. Садова, буд. 87), Сухіної Ірини Володимирівни, 04.03.1976 р.н., РНОКПП 2782223248 (72364, Запорізька область, Мелітопольський район, село Костянтинівка, вул. Маяковського, буд. 8-а) на користь Акціонерного товариства “Райффайзен Банк”, код ЄДРПОУ 14305909 (01011, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 4-А) суму 416    662 (чотириста шістнадцять тисяч шістсот шістдесят дві) грн 00 коп. заборгованості за кредитом та суму 110    506 (сто десять тисяч п’ятсот шість) грн 20 коп. заборгованості за відсотками. 

Стягнути з Приватного підприємства “ТАВРІЯ ТУРБО ПЛЮС”, код ЄДРПОУ 35124823 (72364, Запорізька область, Мелітопольський район, село Костянтинівка, вул. Садова, буд. 87) на користь Акціонерного товариства “Райффайзен Банк”, код ЄДРПОУ 14305909 (01011, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 4-А) суму 3953 (три тисячі дев’ятсот п’ятдесят три) грн 76 коп. витрат зі сплати судового збору.

Стягнути з Сухіної Ірини Володимирівни, 04.03.1976 р.н., РНОКПП 2782223248 (72364, Запорізька область, Мелітопольський район, село Костянтинівка, вул. Маяковського, буд. 8-а) на користь Акціонерного товариства “Райффайзен Банк”, код ЄДРПОУ 14305909 (01011, м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 4-А) суму 3953 (три тисячі дев’ятсот п’ятдесят три) грн 76 коп. витрат зі сплати судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

 

 

Рішення складено та підписано 27.05.2024.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено впродовж двадцяти днів з дня складення повного судового рішення у порядку, встановленому ст. 257 Господарського процесуального кодексу України. 

 

 

Суддя                                                                     О.С. Боєва