flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги сторін по справі № 908/629/24 - Державу - Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації (код ЄДРПОУ 7707211418)

06 червня 2024, 15:37

До уваги сторін по справі № 908/629/24 - Державу - Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації (код ЄДРПОУ 7707211418)

 

 

  номер провадження справи  5/65/24

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

  УХВАЛА

  

03.06.2024                                                                                                        Справа № 908/629/24

м. Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі: судді Проскурякова К.В., при секретарі судового засідання Соколові А.А., розглянувши матеріали справи

 

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Інтерцил” (електронна пошта: невідома; вул. 8 Березня, буд. 6, м. Мелітополь,Запорізька область, Україна, 72319; код ЄДРПОУ 40860729; представник – Гришко Іван Іванович (електронна пошта: office@axiomlaw.biz)

До відповідача: Держави - Російська Федерація в особі Міністерства юстиції Російської Федерації (електронна пошта: info@minjust.gov.ru; вул. Житня, буд. 14, будівля 1, м. Москва,  Російська Федерація, 19991; код ЄДРПОУ 7707211418)

про стягнення матеріальної шкоди в розмірі 25 664 903,83 грн., завданої внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України,

 

За участю представників сторін:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: не з'явився;

 

ВСТАНОВИВ:

 

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 01.05.2024 № 908/629/24 розгляд справи у підготовчому засіданні відкладено на 03.06.2024 о 10 год. 00 хв. з повідомленням (викликом) сторін. Явка представників сторін у судове засідання визнана обов’язковою. Ухвалено повторно відповідачу до призначеної дати виконати ухвалу суду від 08.04.2024 та здійснити відповідні процесуальні дії.

З метою повідомлення відповідача про відкладення підготовчого засідання текст вищевказаної ухвали оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/.

Представники позивача та відповідача у судове засідання 03.06.2024 не з’явились, про причини неявки суд не повідомили. Про дату, час та місце призначеного судового засідання повідомлені належним чином шляхом доставлення до електронних кабінетів відповідної ухвали суду. Клопотань про розгляд справи без участі уповноважених представників або про відкладення розгляду справи на адресу суду не надходило.

Станом на 03.06.2024 відповідач запропонованого ухвалами суду відзиву на позовну заяву та доданих до нього документів на адресу суду вкотре не надіслав.

Відповідно до ч. 3 ст. 222 ГПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою технічного засобу не здійснюється.

Частиною 1 ст. 202 ГПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Розглянувши матеріали справи суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 Господарського процесуального кодексу України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно з п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України, за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Згідно з п. 18 ч. 2 ст. 185 ГПК України, у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

На підставі викладеного, розглянувши та дослідивши матеріали справи, враховуючи відсутність додаткових документів та клопотань, суд вважає за необхідне з власної ініціативи продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів, закрити підготовче провадження та призначити перше судове засідання з розгляду справи по суті на 01.07.2024 об 11 год. 00 хв.

Також суд звертає увагу позивача, що відповідно до ч. 4 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез’явлення не перешкоджає вирішенню спору, у зв’язку з чим суд зазначає, що в разі нез’явлення уповноваженого представника позивача у призначене судове засідання судом буде розглянуто питання щодо залишення позову без розгляду.

На підставі викладеного, суд визнає обов’язковою явку представника позивача у наступне судове засідання та звертає увагу, що у випадку неявки представника позивача без поважних причин у наступне судове засідання, судом може бути вирішено питання щодо залишення позовної заяви без розгляду.

З метою повідомлення відповідача про призначення розгляду справи по суті текст цієї ухвали оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/.

Керуючись ст. ст. 177, 181-185, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.
  2. Закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті.
  3. Перше судове засідання з розгляду справи по суті призначити на 01.07.2024 об 11 год. 00 хв. з повідомленням (викликом) сторін. Явка представників сторін у судове засідання визнана обов’язковою.
  4. Вкотре запропонувати відповідачу до призначеної дати: надіслати на адреси суду та учасників справи копію відзиву на позовну заяву та додані до нього документи, письмові пояснення по суті спору, докази направлення (фіскальний чек, опис вкладення у цінний лист) надати суду у визначений строк; надати суду інформацію щодо електронних адрес та реєстрації у системі “Електронний суд” задля подальшого надсилання процесуальних документів виключно в електронній формі.
  5. Запропонувати сторонам завчасно до наступного судового засідання: подати письмові пояснення та усі наявні докази, які стосуються предмету спору.

 

            Суддя                                                                                                 К.В. Проскуряков