flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги комунального підприємства “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради про прийняття рішення у справі №908/642/24 (суддя Левкут В.В.)

20 червня 2024, 15:34

До уваги комунального підприємства “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради про прийняття рішення у справі №908/642/24 (суддя Левкут В.В.)

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.06.2024                                                                                                       справа №  908/642/24

 м.Запоріжжя Запорізької області  

 

Господарський суд Запорізької області у складі головуючого судді Левкут Вікторії Вікторівни, розглянувши матеріали справи № 908/642/24

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю “ХАЙАТ ЕСТЕЙТ” (юридична адреса: вул. О.Довженка, буд. 18, офіс 17, м. Київ, 03057; адреса для листування:                  вул. Жилянська, 59, оф. 1401, м. Київ, 01033)

до відповідача комунального підприємства “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради (вул. Шевченка, буд. 45-а, м. Токмак, Запорізька область, 71701)

про стягнення 1078404,60 грн.

Без повідомлення (участі) представників учасників справи

 

Товариство з обмеженою відповідальністю “ХАЙАТ ЕСТЕЙТ” через підсистему “Електронний суд” звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення з комунального підприємства “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради 1078404,60 грн. вартості спожитої електричної енергії за договором про постачання електричної енергії споживачу №09-04 від 06.09.2021.

Позовні вимоги вмотивовані неналежним виконанням відповідачем зобов’язань за договором щодо оплати вартості отриманої електроенергії за період з березня по квітень 2022 року. За твердженням позивача, в порушення умов договору відповідач вартість поставленої у спірний період електроенергії не сплатив, що призвело до утворення у нього заборгованості за поставлену електричну енергію в розмірі 1078404,60 грн. Посилаючись на приписи ст.ст. 11, 509, 526, 530, 549, 610, 626, 628 ЦК України, Закону України “Про ринок електричної енергії”, позивач просив позов задовольнити.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.03.2024 справу № 908/642/24 передано на розгляд судді Левкут В.В.

Ухвалою суду від 01.04.2024, після усунення позивачем недоліків, які зумовили залишення позову без руху, прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження у справі № 908/642/24, присвоєно справі номер провадження 18/42/24, на підставі ст. 252 ГПК України ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання та без повідомлення учасників справи. В даній ухвалі суду зазначалось, що розгляд справи по суті розпочнеться через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі № 908/642/24; відповідачу запропоновано надати у строк, що не перевищує 15 днів з дня опублікування тексту даної ухвали на офіційному веб-порталі судової влади України, але не пізніше 24.04.2024, відзив на позов із урахуванням вимог ст. 165 ГПК України; позивачу запропоновано у строк – протягом 5 днів з дня отримання відзиву (у разі його отримання) надати суду відповідь на відзив.

Сторони повідомлені про розгляд справи у визначеному ГПК України порядку.

Відповідно до частини першої статті 121 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

Оскільки місцезнаходженням відповідача комунального підприємства “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради є: вул. Шевченка, буд. 45-а, м. Токмак, Запорізька область, 71701, що відноситься до території Токмацької міської територіальної громади, тимчасово окупованої Російською Федерацією території України, повідомлення судом відповідача про розгляд справи здійснено шляхом розміщення оголошення 02.04.2024 на офіційному веб-сайті Судової влади України, а також направлення ухвали суду від 01.04.2024 на електронну пошту відповідача tokmak_bioenergi@ukr.net, повідомленою позивачем.

Згідно довідки про доставку електронного листа документ в електронному вигляді – ухвалу суду від 01.04.2024 доставлено до електронної скриньки відповідача 02.04.2024.

Отже, судом вжито необхідних та достатніх заходів для повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі № 908/642/24 та розгляд справи. 

Судом також враховано, що відповідно до позиції Європейського суду з прав людини, викладеної у рішенні у справі “Пономарьов проти України” від 03.04.2008, сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Таким чином, не лише на суд покладається обов'язок належного повідомлення сторін про час та місце судового засідання, але й сторони повинні вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

Про хід розгляду справи відповідач міг дізнатись з офіційного веб-порталу Судової влади України “Єдиний державний реєстр судових рішень”://reyestr.court.gov.ua/. Названий веб-портал згідно з Законом України “Про доступ до судових рішень” № 3262-IV від 22.12.2005 є відкритим для безоплатного цілодобового користування.

У відповідності до ст. 42 ГПК України учасники справи зобов’язані виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об’єктивному встановленню всіх обставин справи; з’являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов’язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов’язки, визначені законом або судом.

Відзив на адресу суду від відповідача не надійшов ні у встановлений в ухвалі суду від 01.04.2024 у справі № 908/642/24 процесуальний строк для подачі відзиву, ні пізніш, як і будь-яких клопотань чи заяв до суду від відповідача у цей строк та пізніше не надходило.

Згідно ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 8 ст. 252 ГПК України, при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення. Судові дебати не проводяться.

Наявні матеріали справи № 908/642/24 дозволяють здійснити її розгляд по суті.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв'язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зважаючи на закінчення строків розгляду справи, запровадження воєнного стану на території України, ведення бойових дій на території Запорізької області, інтенсивні ракетні та артилерійські обстріли м. Запоріжжя з початку військової агресії РФ по теперішній час, що загрожувало життю, здоров’ю та безпеці відвідувачів та працівників суду в умовах збройної агресії проти України, рішення прийнято без його проголошення 10.06.2024.

Розглянувши матеріали справи, суд

 

ВСТАНОВИВ:

 

Товариством з обмеженою відповідальністю “ХАЙАТ ЕСТЕЙТ” (Постачальник, позивач у справі) та комунальним підприємством “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради (Споживач, відповідач у справі) 06.09.2021 укладений договір про постачання електричної енергії споживачу № 09-04 (надалі – Договір).

Відповідно до п.п. 1.1, 1.2 Договору цей договір про постачання електричної енергії споживачу встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу (далі – Споживач) постачальником електричної енергії (далі – Постачальник) та укладається сторонами, з урахуванням ст.ст.633, 634, 641, 642 ЦК України, шляхом приєднання Споживача до його умов та умов відповідної комерційної пропозиції, яку зазначено в Додатку № 2 до цього Договору. Умови цього Договору розроблені відповідно до Закону України “Про ринок електричної енергії” та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.12.20918 № 312 (далі – ПРРЕЕ), та є однаковими для всіх споживачів.

За визначенням п. 2.1 Договору, за цим договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

В пункті 3.1 Договору визначено, що початком постачання електричної енергії Споживачу є дата, зазначена в заяві-приєднані, що є Додатком № 1.1 та Додатком 1.2 до цього договору, якщо інша дата не визначена Комерційною пропозицією, але в будь-якому випадку не раніше строку початку дії договору.

Додатком № 1.1 до Договору є Заява-приєднання до договору про постачання електричної енергії Споживачу на умовах Комерційної пропозиції (Додаток № 2 до Договору); об’єкт Споживача – котельна ЗОШ№12, м. Токмак, вул. Привокзальна, ЕІС-код точки приєднання 3162Z8274472865032.

Додатком № 1.2 до Договору є Заява-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу на умовах Комерційної пропозиції (Додаток № 2 до Договору). В заяві наведено 17 об’єктів Споживача з ЕІС-кодами точок приєднання у місті Токмак (згідно таблиці).

Відповідно до Додатків 1.1 та 1.2 до договору (Заяви-приєднання) початок постачання з 01 жовтня 2021 року. Споживачем зазначена електронна адреса для обміну документами - tomak_bioenergi@ukr.net .

Строк постачання електричної енергії зазначений у розділі 13 Договору (п. 3.2 Договору).

Згідно із п. 5.1 Договору Споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є Додатком 2 до цього договору, але не нижче вартості електроенергії, придбаної Постачальником на оптовому ринку електроенергії.

Розрахунковим періодом за договором є календарний місяць (пункт 5.4 Договору);

Відповідно до п. 5.6 Договору оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у відповідності до умов договору у строк, визначений у рахунку, або в строки, що зазначені у комерційній пропозиції, що є Додатком № 2 до цього договору щодо оплати рахунку.

Додатком 2 до Договору (Комерційна пропозиція) передбачено, що Споживач сплачує за електричну енергію за наступним графіком:

- до 25–го числа місяця, що передує розрахунковому періоду - 50% вартості замовленого обсягу постачання;

- 50% вартості обсягу спожитої електроенергії сплачується протягом 3-х банківських днів з моменту отримання акту купівлі-продажу по факту місяця споживання.

Згідно з пунктами 3, 4 Комерційної пропозиції оплата послуг з розподілу та передачі електричної енергії здійснюється Споживачем через Постачальника.

Пунктом 6.2 Договору визначено, що Споживач зобов`язується, зокрема, забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії згідно з умовами договору.

Згідно із п. 12.1 Договору сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов`язань за цим договором, якщо це невиконання є наслідком непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Відповідно до п. 12.2 Договору під форс-мажорними обставинами розуміють надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами цього Договору та які виникли після укладання цього Договору поза волі та бажань Сторін (Сторони), наприклад, але не виключно: дії природних сил та катаклізмів, війна (у тому числі неоголошена), воєнні дії, безчинства та ін., заборони та обмеження, які випливають з документів нормативного та ненормативного характеру органів державної влади і управління, які унеможливлюють виконання стороною своїх зобов’язань за договором.

Сторони зобов’язані негайно повідомити про форс-мажорні обставини та протягом 20 (двадцяти) календарних днів з дня їх виникнення надати підтверджуючі документи щодо їх настання відповідно до законодавства. Достатнім доказом дії форс-мажорних обставин є документ, виданий компетентними уповноваженими державними органами України – довідка або сертифікат Торгово-промислової палати України. Ненадання такого документу (довідки або сертифікату) позбавляє сторону права посилатися на обставини непереборної сили як на підставу звільнення від відповідальності за часткове або повне невиконання зобов’язань за цим договором (п. 12.4 Договору).

Відповідно до п. 13.1 Договору цей договір укладається строком на 2 (два) роки та вступає в силу з моменту прийняття комерційної пропозиції та повідомлення про це Постачальника (шляхом надання підписаних додатків №1, №2 до цього Договору). Договір подовжується на кожен наступний аналогічний період, якщо жодна зі Сторін не повідомить іншу Сторону про бажання припинити його дію.

На виконання умов Договору позивачем у період з березня по квітень 2022 року поставлено відповідачу (Споживачу) електричну енергію та надано послуги з передачі і розподілу електричної енергії на загальну суму 1078404,60 грн., що підтверджується підписаними сторонами:

- актом № 831 купівлі-продажу електричної енергії, як товарної продукції за березень 2022 року на суму 582594,41 грн. з ПДВ;

- актом № 1070 купівлі-продажу електричної енергії, як товарної продукції за квітень 2022 року на суму 188875,18 грн. з ПДВ;

- актами наданих послуг № 832 від 31.03.2022 на суму 81096,68 грн. (послуга з передачі електричної енергії) та № 833 від 31.03.2022 на суму 225836,33 грн. з ПДВ (розподіл електричної енергії).

Відповідач свої зобов'язання за Договором не виконав, у зв'язку з чим виникла заборгованість по оплаті за спожиту у спірний період електроенергію та надані послуги в сумі 1078404,60 грн.

У зв’язку із тим, що КП “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради зареєстровано на території, яка відноситься до тимчасово окупованих Російською Федерацією територій України, позивачем надіслано претензію № 01-01/09/2022 від 01.09.2022 до Токмацької міської воєнної адміністрації Пологівського району Запорізької області та копію претензії направлено відповідачу на електронну адресу tomak_bioenergi@ukr.net (з вимогою погасити борг в розмірі 1078404,60 грн.).

Від Токмацької міської воєнної адміністрації Пологівського району Запорізької області отримано лист № 125/01-25 від 08.09.2022, в якому зазначено прохання відтермінувати вимогу ТОВ “ХАЙАТ ЕСТЕЙТ” до моменту отримання комунальним підприємством юридичної можливості здійснювати свої зобов’язання (додається).

Також ТОВ “ХАЙАТ ЕСТЕЙТ” повторно направлено претензію № 01- 26/10/2022 від 26.10.2022 до Токмацької міської воєнної адміністрації Пологівського району Запорізької області та копію претензії направлено відповідачу на електронну адресу tomak_bioenergi@ukr.net з розрахунком пені, 3% річних та інфляційних нарахувань. Відповідь на вказану претензію не отримано.

Неналежне виконання відповідачем зобов’язання щодо оплати вартості спожитої електроенергії та наданих послуг у визначений договором строк стало підставою для звернення позивача до суду за захистом своїх порушених прав та інтересів.

Проаналізувавши норми чинного законодавства, оцінивши докази, суд визнав позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є: договори та інші правочини… Цивільні права та обов'язки можуть виникати безпосередньо з актів цивільного законодавства.

Аналогічні положення містить ст. 174 Господарського кодексу України.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Господарські взаємовідносини сторін врегульовано договором постачання електричної енергії споживачу № 09-04 від 06.09.2021.

Згідно з ч. 1 ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Частинами 6 та 7 статті 276 ГК України закріплено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється, як правило, у формі попередньої оплати. За погодженням сторін можуть застосовуватися планові платежі з наступним перерахунком або оплата, що провадиться за фактично відпущену енергію.

Статтею 629 Цивільного кодексу України визначено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно зі статтями 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Аналогічні положення містить ст. 193 Господарського кодексу України.

Статтею 629 Цивільного кодексу України визначено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов’язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов’язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

За частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов’язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Строк оплати вартості отриманої електричної енергії визначено у п. 2 Комерційної пропозиції: до 25–го числа місяця, що передує розрахунковому періоду - 50% вартості замовленого обсягу постачання; 50% вартості обсягу спожитої електроенергії сплачується протягом 3-х банківських днів з моменту отримання акту купівлі-продажу по факту місяця споживання. Оплата послуг з розподілу та передачі електричної енергії здійснюється Споживачем через Постачальника.

Відповідач свої зобов’язання щодо оплати вартості отриманої від Постачальника за період з березня по квітень 2022 року електричної енергії та послуг з розподілу та передачі електричної енергії у визначений договором строк, всупереч умов Договору та вимог чинного законодавства України, не виконав, що призвело до утворення у останнього заборгованості за договором в розмірі 1078404,60 грн.

Суд звертає увагу, що відповідачем акти купівлі-продажу електричної енергії та акти наданих послуг за спірний період підписані без зауважень.

Враховуючи вищевикладене та вимоги ст. 599 ЦК України, згідно якої зобов’язання припиняється виконанням, проведеним належним чином, суд визнав, що позовна вимога про стягнення з відповідача 1078404,60 грн. основного боргу за договором заявлена обґрунтовано і підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов’язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов’язків щодо доказів (ст. 74 ГПК України).

Відповідач не скористався наданим йому законом правом відповідно до ст. 74 ГПК України і не надав суду доказів, які могли б свідчити про дотримання умов договору щодо оплати вартості спожитої електроенергії або наявність підстав для звільнення його від такого обв’язку. 

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судовий збір на підставі пункту 2 частини 1 статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 123, 129, 130, 233, 236-242, 247-250 Господарського процесуального кодексу України, суд

 

ВИРІШИВ:

 

  1. Позов задовольнити.
  2. Стягнути з комунального підприємства “Токмак Біоенергія” Токмацької міської ради (вул. Шевченка, буд. 45-а, м. Токмак, Запорізька область, 71701; ідентифікаційний код 42980582) на користь товариства з обмеженою відповідальністю “ХАЙАТ ЕСТЕЙТ” (юридична адреса: вул. О.Довженка, буд. 18, офіс 17, м. Київ, 03057; адреса для листування: вул. Жилянська, 59, оф. 1401, м. Київ, 01033; ідентифікаційний код 39139037) 1078404,60 грн. (один мільйон сімдесят вісім тисяч чотириста чотири грн. 60 коп.) основного боргу та 12940,86 грн. (дванадцять тисяч дев’ятсот сорок грн. 86 коп.) судового збору. Видати наказ.

 

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено, оформлено і підписано у відповідності до вимог ст.ст. 240, 241 ГПК України 17.06.2024.

 

Суддя                                                                                                                               В.В. Левкут