flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги сторін по справі № 908/1726/24 - Товариство з обмеженою відповідальністю “Гермес” (код ЄДРПОУ 31463102)

25 липня 2024, 14:56

До уваги сторін по справі № 908/1726/24 - Товариство з обмеженою відповідальністю “Гермес” (код ЄДРПОУ 31463102)

 

 

  номер провадження справи  5/121/24

      р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

  УХВАЛА

  

22.07.2024                                                                                                       Справа № 908/1726/24

м. Запоріжжя Запорізької області

 

Господарський суд Запорізької області у складі: судді Проскурякова К.В., при секретарі судового засідання Соколові А.А., розглянувши матеріали справи

 

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю “Інагротех” (електронна пошта: nagirniak.y@sgroup.ua; пр. Маяковського, буд. 3, м. Запоріжжя, 69035; код ЄДРПОУ 40635925)

До відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю “Гермес” (електронна пошта: невідома; вул. Снитка, буд. 66, с. Новоукраїнка, Більмацький район, Запорізька область, 71012; код ЄДРПОУ 31463102)

про стягнення 7 966 729,55 грн.

 

За участю представників сторін:

Від позивача: Нагірняк Я.В. (в режимі відеоконференції) - довіреність № б/н від 10.05.2024, посвідчення № 5062/10 від 07.12.2018, адвокат;

Від відповідача:  не з'явився;

 

ВСТАНОВИВ:

 

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 24.06.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 908/1726/24 в порядку загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 24.07.2024 о 10 год. 30 хв. з повідомленням (викликом) сторін. Явку учасників справи визнано обов’язковою, судові засідання вирішено проводити в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних  засобів. Запропоновано стронам здійснити відповідні процесуальні дії.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України, судове засідання 22.07.2024 здійснювалось в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про причини неявки суд не повідомив. Про дату, час та місце призначеного судового засідання повідомлений належним чином шляхом направлення на електронну пошту та розміщення відповідної ухвали суду на офіційному веб-сайті судової влади України. Клопотань про розгляд справи без участі уповноваженого представника відповідача або про відкладення розгляду справи на адресу суду не надходило. Запропонованих ухвалою суду відзивів на позовну заяву та доданих до них документів на адресу суду не надіслав.

У судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги у повному обсязі. Просить суд позовні вимоги задовольнити.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи у судовому засіданні суд зазначає наступне.

Частиною 1 ст. 202 ГПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до статті 42 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно ч. 1 ст. 46 ГПК України, сторони користуються рівними процесуальними правами.

Згідно зі статтею 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

За змістом статті 182 Господарського процесуального кодексу України визначено, що підготовче засідання проводиться з повідомленням учасників справи, а також наведено дії, які здійснює суд у підготовчому засіданні з метою забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до частин 3, 8 статті 80 Господарського процесуального кодексу України, відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Завданнями ж розгляду справи по суті є розгляд та вирішення спору на підставі зібраних у підготовчому провадженні матеріалів, а також розподіл судових витрат (стаття 194 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи, що питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи у підготовчому провадженні.

Згідно з ч. 3 ст. 177 ГПК України, підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Розглянувши та дослідивши матеріали справи, враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів та відкласти підготовче засідання на 09.09.2024 об 11 год. 00 хв., яке проводити в режимі відеоконференцзв'язку з використанням підсистеми "Електронний суд”.

З метою повідомлення відповідача про відкладення підготовчого засідання, оприлюднити текст цієї ухвали на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://zp.arbitr.gov.ua/sud5009/.

Керуючись ст. ст. 177, 183, 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

 

УХВАЛИВ:

 

  1. Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.
  2. Розгляд справи у підготовчому засіданні відкласти на 09.09.2024 об 11 год. 00 хв. з повідомленням (викликом) сторін. Явка представників сторін у судове засідання визнана обов’язковою. Призначене судове засідання здійснювати в режимі відеоконференцзв'язку з використанням підсистеми "Електронний суд”.

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4, кабінет № 209 (корпус 2).

  1. Повторно зобов’язати відповідача у строк до 09.09.2024 здійснити реєстрацію свого електронного кабінету у підсистемі «Електронний суд» ЄСІТС, докази чого надати суду у вказаний строк.
  2. Повторно запропонувати відповідачу у строк до 12.08.2024 відповідно до ст. 165 ГПК України надіслати на адреси суду та позивачу копію відзиву на позовну заяву та додані до нього документи, докази направлення (фіскальний чек, опис вкладення у цінний лист) надати суду у визначений строк.
  3. Запропонувати позивачу у строк до 23.08.2024: письмові пояснення з нормативним обґрунтуванням щодо вимог про стягнення пені, 3 % річних, інфляційних витрат та штрафу; пояснення стосовно прохальної частини позовної заяви; у випадку отримання від відповідача відзиву на позовну заяву відповідно до ст. 166 ГПК України направити на адреси суду та відповідачу письмову відповідь (пояснення, заперечення) щодо відзиву на позовну заяву, докази направлення (фіскальний чек, опис вкладення у цінний лист) надати суду.
  4. Запропонувати відповідачу у строк до наступного судового засідання: у випадку отримання від позивача відповіді на відзив, надіслати на адреси суду та позивачу заперечення щодо відповіді на відзив на позовну заяву (докази направлення надати суду у визначений строк.
  5. Запропонувати сторонам подати усі наявні докази, які стосуються предмету спору.

 

            Суддя                                                                                                 К.В. Проскуряков