flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги відповідача 1/ Фоменко Вікторії Ігорівни (пр. Панфилова, 71, кв. 2, м. Донецьк, 83004 РНОКПП 3206901183) у справі № 908/3077/21(910/7329/24)

05 серпня 2024, 15:45

  р

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

УХВАЛА

 

 05.08.2024                                                                         Справа № 908/3077/21(910/7329/24)

 м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева О.О., розглянувши позовну заяву Бондаревої Людмили Вячеславівни (вул. Артема, буд.165, кв.20,  м. Донецьк, 83004; фактичне місце проживання: вул.Ковпака, буд. 17, кв.104, м.Київ, 03150 РНОКПП 1862513187)

до відповідача 1 Фоменко Вікторії Ігорівни (пр. Панфилова, 71, кв. 2, м. Донецьк, 83004 РНОКПП 3206901183)

відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю “ВЕРЕЯ-Д” (вул.Сергія  Зорського ( до перейменування – Гагаріна), буд.6, м.Запоріжжя, 69005, ідентифікаційний код юридичної особи 40727130, e-mail: VEREYA.D@GMAIL.COM)

про визнання недійсними довіреності, заяви, рішення загальних зборів, акту приймання-передавання нерухомого майна

в межах справи № 908/3077/21                 

 про банкрутство -  Товариства з обмеженою відповідальністю “ВЕРЕЯ-Д”

УСТАНОВИВ:

Бондарева  Л.В.  через систему Електронний суд звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до фізичної особи Фоменко В.І., ТОВ “ВЕРЕЯ-Д” про визнання недійсними довіреності, заяви, рішення загальних зборів, акту приймання-передавання нерухомого майна. 

Відповідно до ухвали Господарського суду міста Києва у справі № 910/7329/24 14.06.2024 справу за позовом Бондаревої Л.В.  до Фоменко В.І., ТОВ “ВЕРЕЯ-Д” про визнання недійсними довіреності, заяви, рішення загальних зборів, акту приймання-передавання нерухомого майна передано за територіальною юрисдикцією (підсудністю) до Господарського суду Запорізької області.

26.07.2024 матеріали позову надійшли до Господарського суду Запорізької області.

Згідно з протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду відповідно по Положення про автоматизовану систему документообігу суду, частини 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства позовну заяву передано на розгляд судді Юлдашеву О.О. у провадженні якого перебуває справа №908/3077/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю “ВЕРЕЯ-Д” для розгляду позову в межах цієї справи.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суд вважає її такою, що підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Згідно зі ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими         Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України “Про судовий збір”, судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”, судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до статті 7 Закону України “Про державний бюджет України за 2024 рік”, з 01 січня 2024 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 3028,00 грн.

         Відповідно до пп. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”, ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

         Згідно пп. 2 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України “Про судовий збір”, ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

 В даній позовній заяві заявлена чотири вимоги немайнового характеру у зв’язку з чим, сплаті підлягає судовий збір у сумі 3028 грн. х 1,5% х 4  = 18   168 грн.

 Проте, дослідивши матеріали позовної заяви, суд встановив, що позивачем до позовної заяви доказів в підтвердження сплати судового збору не надано.           

Натомість, позивачем заявлено клопотання про звільнення від сплати судового збору на підставі п.1 ч.1 ст. 8 Закону України “Про судовий збір”.

Відповідно до статті 8 Закону України “Про судовий збір”, враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або  2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;  г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім’ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров’ю. Також суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

        При цьому, оскільки статтею 129 Конституції України як одну із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, то самі лише обставини, пов'язані з відсутністю коштів, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

         Враховуючи те, що відстрочення або розстрочення позивачу (заявнику) сплату судового збору, а також звільнення від його сплати є правом, а не обов’язком суду, з огляду на те, що подані заявником докази в обґрунтування свого клопотання не підтверджують виключність обставин для звільнення позивача від сплати судового збору, суд відмовляє в задоволенні клопотання про звільнення його від сплати судового збору.

Господарський суд Запорізької області зауважує, що відповідно до ч.3 ст. 4 Закону України “Про судовий збір” при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Враховуючи, що позов Бондаревої Л.В. подано до Господарського суду міста Києва в електронній формі через систему Електронний суд, то до розміру судового збору  застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору. Таким чином позивачу необхідно сплатити судовий збір в розмірі 14   534,40 грн, про що надати відповідні докази.

Частинами 1 – 4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

За викладених вище  обставин позовна заява підлягає залишенню без руху.

Заявнику слід у строк протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали усунути недоліки  заяви шляхом подання відповідної заяви з доказами сплати судового збору в розмірі 14   534,40 грн за подання даного позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.3, 12, 162, 164, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VІІІ, ст.ст. 2, 7 Кодексу України з процедур банкрутства, суд

У Х В А Л И В :          

  1. Відмовити у задоволенні клопотання про звільнення від сплати судового збору.
  2. Позовну заяву залишити без руху.
  3. Зобов’язати заявника: надати докази сплати судового збору в розмірі 14  534,40 грн за подання даної позовної заяви.

 

Заявнику необхідно у строк протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали усунути недоліки позовної  заяви шляхом подання відповідної заяви з доказами сплати судового збору в розмірі 14   534,40 за подання даного позову.

 

 Роз’яснити, що в разі неподання заявником доказів на усунення недоліків заяви у встановлений строк заява вважатиметься неподаною та буде повернута заявнику.

Копію ухвали направити заявнику.                               

 Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, відповідно до ст.235 ГПК України. Не підлягає оскарженню окремо від судового рішення. 

 

            Ухвалу складено та підписано  05.08.2024.

 

      Суддя                                                                                                          О.О. Юлдашев

 

 

До уваги відповідача 1/ Фоменко Вікторії Ігорівни (пр. Панфилова, 71, кв. 2, м. Донецьк, 83004 РНОКПП 3206901183) у справі № 908/3077/21(910/7329/24)