flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги ТОВ «Дейлі Продукт» по справі № 908/6039/15 про банкрутство приватного підприємства «Епізод» (суддя Ніколаєнко Р.А.)

05 лютого 2019, 17:25

 

  ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

  Запорізької області

  УХВАЛА

14.12.2018 Справа № 908/6039/15

 

м.Запоріжжя Запорізької області

 

 

Господарський суд Запорізької області у складі судді Ніколаєнка Романа Анатолійовича, розглянувши матеріали

позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Дейлі Продукт» (69002, м.Запоріжжя, пр.Металургів, 2, код ЄДРПОУ 37753642)

до відповідача – Приватного підприємства «Епізод» (69037, м.Запоріжжя, вул.Алюмінієва, буд.17, код ЄДРПОУ 22695853)

про стягнення 114000,00 грн.,

 

встановив, що заява підлягає залишенню без руху з огляду на таке.

             

            В провадженні господарського суду Запорізької області перебуває справа № 908/6039/15 про банкрутство приватного підприємства «Епізод» (69037, м.Запоріжжя, вул.Алюмінієва, буд.17, код ЄДРПОУ 22695853).

            Згідно зі ст.10 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом» суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника, у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати. поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів, пов’язаних із визначенням та сплатою (стягненням) грошових зобов’язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України.

  Спори в межах справи про банкрутство розглядаються за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом».

  Ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України у діючій на цей час редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VІІІ встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

  1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

  За положеннями ч.1 ст.172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов’язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

  Частинами 1 – 4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України унормовано, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п’яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити). Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Всупереч встановленому ст.ст.164, 172 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви позивачем не додано доказів відправлення копії заяви відповідачу, а також доказів сплати судового збору.

 За таких обставин, заявнику слід у строк до 02.01.2019 усунути вказані недоліки та направити суду докази сплати судового збору та докази відправлення копії заяви відповідачу.

Ст.4 Закону України «Про судовий збір» ставка судового збору за подання позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб

За подання позову про стягнення суми 114000,00 грн. заявнику слід сплатити 1762,00 грн. судового збору.

В зв’язку із заявленням в позовній заяві клопотання про розстрочення судового збору варто зауважити заявнику про невідповідність клопотання Закону України «Про судовий збір».

 Так, ст.8 Закону України «Про судовий збір», приписи якої слід врахувати заявнику при усуненні недоліків заяви, передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім’ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров’ю.

Визначений перелік є вичерпним.

             

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.3, 12, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VІІІ, ст.ст.2, 9, 10 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” в редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VІ,

 

У Х В А Л И В:

 

 Позовну заяву ТОВ «Дейлі Продукт» залишити без руху.

 ТОВ «Дейлі Продукт» усунути недоліки позовної заяви та подати суду відповідні докази у строк до 02.01.2019.

  Роз’яснити, що в разі неподання заявником доказів на усунення недоліків заяви строк до 02.01.2019 позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, відповідно до ст.235 ГПК України.

 

Копії ухвали направити позивачу, відповідачу.

 

 Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, відповідно до ст.235 ГПК України. Не підлягає оскарженню окремо від судового рішення.

            Ухвалу складено та підписано 14.12.2018.

 
 

  Суддя                                                                       Р.А.Ніколаєнко