flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги учасників справи № 908/2293/15-г

14 червня 2019, 10:02

номер провадження справи 35/44/15

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

У Х В А Л А

 

  12.06.2019 Справа № 908/2293/15-г

  м.Запоріжжя Запорізької області

 

Колегія суддів господарського суду Запорізької області у складі: головуючий суддя Топчій О.А., судді – Ніколаєнко Р.А., Сушко Л.М.,

за участю секретаря судового засідання Авраменко К.В.,

 

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “ВЕСТА” (м. Київ) про заміну сторони правонаступником у справі № 908/2293/15-г

 

за позовом Публічного акціонерного товариства “Банк Форум” (м. Київ)

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Українська компанія імперіал” (м. Донецьк)

про стягнення заборгованості

 

за участю представників учасників справи:

від позивача: не з’явився

від відповідача: не з’явився

від заінтересованої особи: не з’явився

 

ВСТАНОВИВ:

 

03.06.2019 до господарського суду Запорізької області від Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “ВЕСТА” надійшла заява про заміну сторони правонаступником у справі №908/2293/15-г.

Відповідно до протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду, заяву про заміну сторони виконавчого провадження передано на розгляд колегії суддів у складі: головуючий суддя – Топчій О.А., судді – Ніколаєнко Р.А., Сушко Л.М.

Ухвалою суду від 03.06.2019 прийнято заяву про заміну сторони виконавчого провадження у справі №908/2293/15-г до розгляду. Судове засідання призначено на 12.06.2019. Ухвала суду від 03.06.2019 була розміщена на сторінці господарського суду Запорізької області (у розділі "Оголошення про виклик") офіційного веб-порталу "Судова влада в Україні" в мережі Інтернет (www.court.gov.ua/sudy).

Представники сторін та заінтересованої особи в судове засідання 12.06.2019 не з'явилися, про причини неявки суд не повідомили, вимоги суду не виконали.

У зв'язку з неявкою представників сторін, фіксація судового процесу за допомогою технічного засобу, в порядку ч. 3 ст. 222 ГПК України не здійснювалася.

Розглянувши матеріали справи та заяви, судом встановлено наступне.

Рішенням господарського суду Запорізької області від 17.11.2015 задоволено позовні вимоги ПАТ “Банк Форум” та стягнуто на його користь з Товариства з обмеженою відповідальністю “Українська компанія імперіал” заборгованість за генеральним договором № 1-0028/12/11-KLR від 04.10.2011 з додатковими угодами до нього в загальному розмірі 10173978 доларів США 78 центів та 23644006 грн 16 коп. штрафних санкцій.

04.12.2015 на виконання рішення видано відповідний наказ про примусове виконання судового рішення.

Відповідно до статті 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Таким чином, оскільки виконання рішення суду є невід'ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України та Законом України "Про виконавче провадження", який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до положень ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що за результатами відкритих торгів (аукціону), оформлених протоколом №UA-EA-2019-01-31-000076-b від 21.02.2019, 04.04.2019 між ПАТ “Банк Форум” та ТОВ “Фінансова компанія “ВЕСТА” укладено договір про відступлення права вимоги № 0002/19/16 (далі за текстом – договір), відповідно до якого право грошової вимоги за Кредитним договором № 1-0028/12/11-КLR від 04.10.2011, укладеним між ПАТ “Банк Форум” та ТОВ “Українська компанія імперіал”, ТОВ “Фруктовий дім імперіал ВН” та ТОВ “Рибна компанія імперіал”, перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “ВЕСТА”.

Відповідно до п. 1 договору, за цим Договором в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Банк відступає Новому кредитору належні Банку, а Новий кредитор набуває права вимоги Банку до позичальників, заставодавців, іпотекодавдів, поручителів, зазначених у Додатку № 3, Додатку № 2, Додатку № 3, Додатку № 4 та Акті прийняття-передачі документації № 1 до цього Договору, надалі за текстом - Боржники, включаючи права вимоги до правонаступників Боржників, за кредитними договорами, договорами поруки, договорами застави, договорами іпотеки (іпотечними договорами) з урахуванням всіх змін, доповнень та додатків до них, згідно Додатку № 1, Додатку № 2, Додатку №3, Додатку №4 та Акті прийняття-передачі документації № І до цього Договору.

Відповідно до п. 2 договору, за цим договором Новий кредитор в день укладення цього договору, але в будь-якому випадку не раніше моменту отримання Банком у повному обсязі коштів, відповідно до п. 4 цього Договору, набуває всі права кредитора за основними договорами.

Розмір заборгованості станом на 04.04.2019 за Правами вимоги, які переходять до Нового кредитора, вказаний у додатку №1 до цього договору. Права вимоги переходять до Нового кредитора у повному обсязі та на умовах, які існували на момент відступлення Права вимоги.

Відповідно до п. 15 договору, цей договір набирає чинності з дати підписання сторонами і скріплення відтисками печаток сторін,

Відповідно до Акту приймання-передачі документації №1 до договору про відступлення права вимоги № 0002/19/16 Банк передав, а Новий кредитор прийняв документи, які засвідчують права, що передаються (кредитні договори, додаткові угоди, заявки до договорів).

Суду надані докази – платіжні доручення - про сплату ТОВ “Фінансова компанія “ВЕСТА” на користь ПАТ “Банк Форум”:

- №121 від 01.03.2019 на суму 155  324,58 грн,

- №144 від 20.03.2019 на суму 68  500  000,00 грн,

- №145 від 20.03.2019 на суму 56  418  480,69 грн.

 Призначення платежу: Оплата лота згідно протоколу №UA-EA-2019-01-31-000076-b від 21.02.2019.

З огляду на вище викладене слідує, що кожна із сторін за договором про відступлення прав вимоги виконала свої зобов’язання.

Таким чином, Публічне акціонерне товариство “Банк Форум” відступило права вимоги за Кредитним договором № 1-0028/12/11-КLR від 04.10.2011, а отже вибуло із правовідносин за вказаним договором.

Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини (пункт 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України).

За приписами частини 1 статті 512 Цивільного кодексу України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом (стаття 514 Цивільного кодексу України).

За умовами п. 1 ст. 517 Цивільного кодексу України первісний кредитор у зобов’язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

За змістом статей 525, 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового оборогу або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином (стаття 599 Цивільного кодексу України). Належним є виконання зобов'язання, яке прийняте кредитором і в результаті якого припиняються права та обов'язки сторін зобов'язання.

Відступлення права вимоги є договірною передачею вимог первісного кредитора новому кредиторові та відбувається на підставі укладеного між ними правочину, при цьому заміна кредитора саме у зобов'язанні допускається протягом усього часу існування зобов'язання, якщо це не суперечить договору та не заборонено законом.

Наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконано боржником, не припиняє зобов'язальних правовідносин сторін договору, тому заміна кредитора у зобов'язанні шляхом відступлення права вимоги із зазначенням у договорі обсягу зобов'язання, яке передається, на стадії виконання судового рішення, не обмежує цивільних прав учасників спірних правовідносин.

Отже, згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов'язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

У зв'язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв'язку із чим припиняється її статус як сторони виконавчого провадження. Заміна такої особи належним кредитором проводиться відповідно до частини 5 статті 15 Закону України “Про виконавче провадження”, статті 334 Господарського процесуального кодексу України за заявою, зокрема, заінтересованої сторони зобов'язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов'язки в зобов'язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Таким чином, передання кредитором своїх прав іншій особі за договором відступлення права вимоги (договором цесії) є правонаступництвом, і такий правонаступник кредитора має право звертатись до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження з наданням йому статусу сторони виконавчого провадження.

Відповідно до ст. 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов’язків щодо доказів.

За викладених обстави, суд дійшов висновку про обґрунтованість і доведеність вимог заявника та відповідно про задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “ВЕСТА” про заміну сторони (позивача) у справі №908/2293/15-г його правонаступником.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 52, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд –

УХВАЛИВ:

 

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “ВЕСТА” про заміну сторони (позивача, стягувача) у справі №908/2293/15-г задовольнити.

Здійснити процесуальне правонаступництво позивача – Публічного акціонерного товариства “Банк Форум” (ідентифікаційний код юридичної особи 21574573) його правонаступником – Товариством з обмеженою відповідальністю “Фінансова компанія “ВЕСТА” (м. Київ).

Примірники ухвали надіслати сторонам по справі та заінтересованій особі.

 

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до апеляційного господарського суду через відповідний місцевий господарський протягом десяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом десяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарг подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності нової редакції Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 12.06.2019.

 

Головуючий суддя                                                      О.А. Топчій

 

  Суддя                                                                          Р.А. Ніколаєнко

 

  Суддя                                                                          Л.М. Сушко