flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги Товариства з обмеженою відповідальністю “Істек”

21 грудня 2019, 09:54

номер провадження справи  33/73/15

 

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

 

20.12.2019                                                                                     Справа № 908/2126/15-г

м. Запоріжжя Запорізької області

 

Колегія суддів Господарського суду Запорізької області у складі: головуючий суддя – Мірошниченко М.В., суддя Черкаський В.І., суддя Корсун В.Л., розглянувши матеріали скарги (вих. № 1-100 від 12.12.2019 р.) Товариства з обмеженою відповідальністю “Істек”  на протиправні дії та бездіяльність Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України при примусовому виконанні рішення у справі № 908/2126/15-г

 

Позивач: Публічне акціонерне товариство “Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк” (01001, м. Київ, провулок Шевченка, 12)

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю “Істек” (адреса місцезнаходження: 83030, м. Донецьк, вул. Тамбовська, буд. 1; 83028, Донецька область, м. Донецьк, вул. Майська, буд. 66)

про стягнення заборгованості

 

Орган, дії якого оскаржуються: Відділ примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України (01001, м. Київ, вул. Городецька, 13)

ВСТАНОВИВ:

 

17.12.2019 р. до Господарського суду Запорізької області надійшла скарга (вих. № 1-100 від 12.12.2019 р.) Товариства з обмеженою відповідальністю “Істек” на протиправні дії та бездіяльність головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Нещадима І.С., відповідно до якої заявник просить суд:

1) Визнати протиправними постанови у виконавчому провадженні № 55511946, винесені головним державним виконавцем Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України Нещадимом І.С. від 11.01.2018 р. про арешт майна боржника, від 19.01.2018 р. про арешт коштів боржника, від 13.02.2018 р. про розшук майна боржника, від 17.04.2019 р. про розшук майна боржника.

2) Зобов’язати Відділ примусового виконання рішень у особі його керівника усунути порушення шляхом скасування (зняття) арешту з майна ТОВ “Істек” та розшуку його майна, накладених у виконавчому провадженні № 55511946 постановами: від 11.01.2018 р. про арешт майна боржника, від 19.01.2018 р. про арешт коштів боржника, від 13.02.2018 р. про розшук майна боржника, від 17.04.2019 р. про розшук майна боржника.

Згідно з витягом з протоколу передачі  судової справи раніше визначеному складу суду від 17.12.2019 р. скаргу передано для розгляду колегії суддів Господарського суду Запорізької області у складі: головуючий суддя – Мірошниченко М.В., суддя Черкаський В.І., суддя Корсун В.Л.

Відповідно до  положень ст. 339 ГПК України сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права.

Дослідивши матеріали скарги та додані до неї документи суд дійшов висновку про залишення скарги без руху, виходячи з такого.

Згідно ч. 3 ст. 169 ГПК України заяви (клопотання) з процесуальних питань подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Згідно з приписами п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Таким чином, з метою додержання принципу змагальності сторін та забезпечення можливості своєчасного надання іншими учасниками заперечень по суті скарги, з урахуванням встановленого процесуального строку для її розгляду, особа, яка звертається з відповідною скаргою зобов`язана направити її копію з доданими документами іншим учасникам справи та зацікавленим особам, у даному випадку стягувачу та органу державної виконавчої служби, дії та бездіяльність якого оскаржуються.

Заявником до скарги не додано доказів направлення копії цієї скарги з доданими до неї документами стягувачу та органу державної виконавчої служби.

Так, відділом автоматизованого документообігу суду, обробки та контролю виконання документів (канцелярія) Господарського суду Запорізької області складений акт від 17.12.2019 р., що при розкритті поштового конверту та огляду скарги ТОВ “Істек” не виявлено п. 2 додатку – доказів направлення скарги стягувачу та органу ДВС.

Статтею 341 ГПК України врегульовано  строки для звернення із скаргою. Скаргу може бути подано до суду: а) у десятиденний строк з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її права.

Разом з тим, матеріали скарги не містять доказів на підтвердження звернення зі скаргою у строк, встановлений ст. 341 ГПК України.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладених обставин суд залишає подану скаргу без руху, заявнику надається строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення скарги без руху.

Відповідно до п. 4 ст. 174 ГПК України, якщо позивач (заявник) не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Оскільки заявник зазначає своє місцезнаходження місто Донецьк Донецької облстаі, яке входить до переліку населених пунктів Донецької області на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюються свої повноваження та ПАТ «Укрпошта» не здійснює пересилання пошти (згідно даних, розміщених на сайті ПАТ «Укрпошта» за посиланням: https://ukrposhta.ua/robota-ukrposhti-v-doneckij-ta-luganskij-oblastyax/), суд вважає за необхідне повідомити заявнику про дану ухвалу телефонограмою та шляхом розміщення тексту ухвали на сайті Судової влади України.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 164, ч. 1 ст. 172, ст.ст. 234, 235, 339, 341 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

 

  1. Скаргу (вих. № 1-100 від 12.12.2019 р.) Товариства з обмеженою відповідальністю “Істек” на протиправні дії та бездіяльність Відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України залишити без руху.
  2. Надати Товариству з обмеженою відповідальністю “Істек” строк: протягом 10 днів з дня вручення даної ухвали суду для усунення недоліків скарги, вказаних в ухвалі, а саме: надати належні докази направлення копії скарги з доданими до неї документами стягувачу та органу ДВС, дії якого оскаржуються; надати докази на підтвердження звернення зі скаргою у строк, встановлений ст. 341 ГПК України.
  3. Роз’яснити Товариству з обмеженою відповідальністю “Істек”, що в разі невиконання вимог суду щодо усунення недоліків у встановлений судом строк, скарга вважається неподаною і буде повернута заявникам згідно з ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.
  4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями – 20.12.2019 р. та оскарженню не підлягає.

 

Головуючий суддя                                                                      М.В. Мірошниченко

 

 

                       Суддя                                                                      В.І. Черкаський 

 

  

                       Суддя                                                                      В.Л. Корсун