flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо проведення судового засідання з застосуванням власних технічних засобів учасників процесу

27 квітня 2020, 15:20

У зв’язку з запровадженням на території України карантину, і відповідно збільшенням кількості судових засідань, що проводяться судом в режимі відеоконференцзв’язку, звертаємо увагу сторін та користувачів судових послуг на наступне.

Частиною третьою ст. 197 ГПК України передбачено можливість учасника справи приймати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису.

Відповідно до наказу ДСА України від 23 квітня 2020 року №196 «Про внесення змін до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду» та затвердженого зазначеним наказом Порядку роботи з технічними засобами з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, для проведення судового засідання в режимі відеоконференцзв’язку поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів учасника справи, використовується комплекс технічних засобів та програмного забезпечення або інші доступні суду та учасникам судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзвязку та відповідають вимогам законодавства. При цьому, ризик технічної неможливості участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції з застосуванням даного програмного забезпечення, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

В ході тестування програмного забезпечення «EasyCon», проведення фіксації відеоконференції за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису, згідно з вимогами ч.11 ст. 197 та ч.1 ст. 222 ГПК України виявилось неможливим і вимагає застосування додаткового програмного забезпечення «Accord».

З урахуванням викладеного, з метою дотримання прав учасників процесу та вимог діючого процесуального законодавства при розгляді господарських справ, рекомендуємо учасникам процесу звертатись до суду з клопотаннями про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду в порядку передбаченому положеннями частин першої та другої ст. 197 ГПК України, тобто в приміщенні іншого суду за наявності в ньому технічної можливості.

 

За повідомленням прес-служби суду