flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги сторін які перебувають у зоні АТО!

07 жовтня 2014, 11:36
                                         До уваги сторін!
 
       У зв’язку з чисельними запитами відносно справ, розгляд яких не закінчено господарським судом Донецької області, повідомляється наступне.
      Заходи правового реагування в районі проведення антитерористичної операції передбаченоЗаконом України«Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції», який спрямований на забезпечення доступу громадян та юридичних осіб до суду.
           Зокрема, частиною 3 статті 1 Закону передбачено, що справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні місцевих, апеляційних судів, розташованих в районі проведення антитерористичної операції, в разі неможливості здійснювати правосуддя передаються судам відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності протягом десяти робочих днів з дня прийняття розпорядження головою відповідного вищого спеціалізованого суду.
    Розпорядженням голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 №28-р «Про зміну територіальної підсудності господарських справ» відповідно до статті 1 Закону визначено, що розгляд господарських справ, підсудних господарському суду Донецької області, здійснюється господарським судом Запорізької області.
      Листом від 03.09.2014 №01-40/221 господарський суд Донецької області повідомив про неможливість направлення справ, які знаходяться в провадженні господарського суду Донецької області, до господарського суду Запорізької області, у зв’язку із контролюванням незаконними військовими угрупуваннями міста Донецька, наявністю блокпостів на виїздах і в’їздах у місто, неможливістю направити справи поштою та великій небезпеці перебування в приміщенні суду суддів та працівників апарату.
        Станом на 07.10.2014 справи, розгляд яких не закінчено і які перебувають у провадженні господарського суду Донецької області, у тому числі, справи про банкрутство, до господарського суду Запорізької області  не передано.
  Абзацом другим частини третьої статті 1 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» передбачено, що у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно із Законом підсудності, вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасникам судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
 Вищий господарський суд України інформаційним листом від 12.09.2014 №01-06/1290/14 «Про Закон України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» у порядку інформації повідомив, що судовий збір за подання позовних заяв на інших звернень, сплачений при їх поданні до господарських судів, які розташовані в зоні АТО, повторно не сплачується і не стягується. Якщо ж такий збір сплачено не було, то його сплата (стягнення) здійснюється на загальних підставах відповідно до Закону України «Про судовий збір».
 З огляду на викладене, субєкт господарювання не позбавлений права на повторне звернення до господарського суду Запорізької області з позовною заявою та за наявності необхідних документів і матеріалів, достатніх для розгляду справи (заяви, клопотання) та ухвалення відповідного судового рішення. Після автоматичного розподілу, розгляд справи (заяви, клопотання) починається спочатку.