flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація з питань, які є найчастіше запитуваними за зверненнями на «гарячу» телефонну лінію господарського суду Запорізької області у вересні - жовтні 2014 року

07 листопада 2014, 11:11

                                                                                           ІНФОРМАЦІЯ

з питань, які є найчастіше запитуваними за зверненнями
на «гарячу» телефонну лінію господарського суду Запорізької області
у вересні - жовтні 2014 року
 
Згідно журналу обліку телефонних дзвінків та звернень, що надійшли на «гарячу» телефонну лінію господарського суду Запорізької області у вересні-жовтні 2014 року, найбільш запитуваними були питання, що стосувались зміни підсудності справ господарського суду Донецької області.
 
На найбільш актуальні питання відповідальними особами були надані наступні відповіді:
 
1.   Запитання: Чи розглядаються господарським судом Запорізької області позовні заяви подані до відповідача, місцезнаходженням якого є Донецька область?
 
Відповідь: Так, розглядаються. 20.08.2014 року набрав чинності Закон України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» від 12.08.2014 р. № 1632-VII, який визначає заходи правового реагування в районі проведення антитерористичної операції і спрямований на забезпечення доступу громадян та юридичних осіб до суду.
         Згідно ст. 1 вказаного закону, у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя окремими судами в районі проведення антитерористичної операції змінити територіальну підсудність судових справ, підсудних розташованим в районі проведення антитерористичної операції таким судам, та забезпечити розгляд господарських справ, підсудних господарським судам, розташованим в районі проведення антитерористичної операції, - господарськими судами, що визначаються головою Вищого господарського суду України.
Розпорядженням Голови Вищого господарського суду України від 02.09.2014 № 28-р «Про зміну територіальної підсудності господарських справ» визначено, що розгляд справ підсудних господарському суду Донецької області здійснюється господарським судом Запорізької області
 
 
2.          Запитання:  Чи надійшли до господарського суду Запорізької області справи господарського суду Донецької області, розгляд яких не закінчено?
 
Відповідь:  На теперішній час господарським судом Донецької області справи, розгляд яких не закінчено, господарському суду Запорізької області не передані. Листом господарського суду Донецької області від 03.09.2014 № 01-40/221 повідомлено про неможливість направлення справ, які знаходяться в провадженні господарського суду Донецької області на адресу господарського суду Запорізької області у зв’язку із контролюванням незаконними військовими угрупуваннями міста Донецька, наявністю блокпостів на виїздах і в’їздах у місто, неможливістю направити справи поштою та великій небезпеці перебування в приміщенні суду суддів та працівників апарату. До господарського суду Запорізької області надходять лише ті справи господарського суду Донецької області, які повертаються касаційною інстанцією чи експертом.
 
3.          Запитання:  Чи можливе повторне звернення до господарського суду Запорізької області, у разі якщо розгляд справи (заяви) не було закінчено господарським судом Донецької області та матеріали справи до господарського суду Запорізької області не надійшли?
 
Відповідь: Так, можливе. Абзацом другим ст. 3 Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» від 12.08.2014 р. № 1632-VII та п. 4 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.09.2014 р. № 01-06/1290/14 передбачено, що у разі неможливості передачі матеріалів справи відповідно до встановленої згідно з цим Законом підсудності вчинення необхідних процесуальних дій здійснюється за документами і матеріалами, поданими учасниками судового процесу, за умови, що такі документи і матеріали є достатніми для ухвалення відповідного судового рішення.
 
4.           Запитання:  Чи можна до матеріалів і документів, поданих до господарського суду Запорізької області по справах, розгляд яких не було закінчено господарським судом Донецької області, додати раніше подане разом з матеріалами позовної заяви платіжне доручення про сплату судового збору.
 
Відповідь: Так, можна.Відповідно до п. 5 Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.09.2014 р. № 01-06/1290/14, у випадках, про які йдеться в у п. 4 даного листа, судовий збір за подання позовних заяв та інших звернень, сплачений при їх поданні до господарських судів, які розташовані в районі проведення АТО, повторно не сплачується і не стягується. Якщо ж такий збір сплачено не було, то його сплата (стягнення) здійснюється на загальних підставах відповідно до Закону України «Про судовий збір».
 
5.          Запитання: Який порядок надсилання поштової кореспонденції сторонам, які знаходяться у зоні АТО?
 
Відповідь: Зазначена інформація міститься на офіційному веб-сайті  УДППЗ «Укрпошта» у розділі «До уваги клієнтів щодо відправлень до Луганської та Донецької областей» та на офіційному веб-сайті господарського суду Запорізької області у вигляді повідомлень Запорізької дирекції УДППЗ «Укрпошта». Зазначена інформація постійно оновлюється.
 
Крім того, відповідальні особи звертають увагу заявників (у т.ч. сторін, які перебувають у зоні АТО) на те, що вся необхідна актуальна інформація щодо розгляду справ, реквізитів сплати судового збору, порядку надсилання поштової кореспонденції, адреси та засобів зв’язку суду та ін. міститься на офіційному веб-сайті господарського суду Запорізької області http://zp.arbitr.gov.ua.